Hytter:

10 tips til uforglemmelige ferier i Norge

De beste feriene er ikke dyreste, men de som gir de beste minnene. Her får du tips til til norgesferien du aldri glemmer.

Brynan i Lierne.
Brynan i Lierne.

Syns du en ferie i utlandet begynner å bli vel kostbart? Husk at en skikkelig norgesferie med fokus på natur og aktivt friluftsliv ikke behøver å koste skjorta.

Kortreiste ferier er godt for både lommeboka og planeten og noen dager uten mobildekning kan være akkurat det du har drømt om. På Inatur finner du flere turområder som er garantert Wi-Fri.

Gode naturopplevelser er godt for både sinn og kropp, og minnene av elgen som sto på hyttetunet en morgen eller gjedda som angrep ørreten du fikk på kroken, er mye morsommere å dele enn standardopplevelsene fra stranda på Granka.

På Inaturs tipsblogg finner du mange tips til hytteturer, fisketurer, jaktturer og langturer.

Her får du ti utvalgte tips til hva du kan gjøre i Norge i sommer.

1. Opplev en nasjonalpark

Jetnamsklumpen (1513 moh.) ligger i hjertet av Børgefjell nasjonalpark. Når du er her er du omgitt av villmark, fiskevann, fjell og dyreliv.
Mann fisker etter ørret og røye i Anjavatn i Indre Troms, Dividalen nasjonalpark.
Fjellene i Indre Troms er kjent for sine mange vann med stor ørret og røye. Her er vi Anjavatn i Dividalen nasjonalpark.
På Inatur kan du leie hytter i spektakulære omgivelser i nasjonalparkene våre. Denne hytta i Jotunheimen ligger ved Trollsjøen .

Norges nasjonalparker er hver for seg kilder til flere turer enn du rekker på et liv. Men hvor skal du begynne?

En tur til en nasjonalpark behøver ikke bli en avansert ekspedisjon. Mange av hyttene rundt Forollhogna og i Femund-Engerdal er lett tilgjengelige og gode utgangspunkt for mange forskjellige turer.

På Inatur finner du tips til forskjellige turer og hytter du kan leie i nasjonalparkene HardangerviddaRohkunborriBørgefjellDovrefjell-Sunndalsfjella, FemundsmarkaLáhkoÅnderdalenJotunheimenBreheimenLangsua og Rago

Vil du på en skikkelig langtur? Her kan du lese turtips for villmarka i Reisa, DividalenSaltfjellet-SvartisenHardangervidda og mer.

2. Dra på fisketur med hytte

En sånn fangst og junior er hekta for livet. Denne ørreten ble fanget i Vestre Slidre i Valdres, et fantastisk fiskevann. Fisketips for Valdres finner du her.

Enten du venter på et tungt gjeddehogg, abbor som jager på grunna eller fjellørret på forsommerens første vakfest; forventningen er halve fisketuren. 

På Inatur finner du hytter ved fiskevann og elver, hytter for deg som drømmer om storfisken og tips om fiske fra nord til sør.

Vil du utforske de enorme villmarksområdene og fisket i Snåsa finner du en overflod av gode fisketips fra lokalkjente i Snåsa fjellstyre her. Her er 10 hytter i Snåsas villmark.

Litt lenger nord kan du velge og vrake blant hytter i Lierne og turer i Børgefjell hvor vannene ligger tett i tett innover fjellet. 

Er du i Oslo og er fiskesugen må du ikke glemme denne store guiden til Oslomarka.

Vil du ikke investere i fiskeutstyr akkurat nå, eller skal ha med deg noen som ikke har utstyr, sjekk utlånssentraler og andre som låner ut utstyr i nærheten. De har både tur- og fiskeutstyr.

3. Dra på hyttetur i høyfjellet

Storvassbue i Reinheimen nasjonalpark ligger langt fra folk og høyt til fjells, og et besøk hit glemmer du neppe. Merk at det er et godt stykke inn til hytta og fjellet kan være lunefullt.

Høyfjellet i Norge har en spesiell tiltrekkingskraft på mange av oss. Om det er utsikten, mestringsfølelsen eller bare den rene lufta som er viktigst vet vi ikke. Vi bare vet at vi har godt av hver eneste tur.

På Inatur finner du en rekke hytter i høyfjellet. Mange av dem ganske langt fra folk. Mange av dem veldig små, men med fantastisk beliggenhet. Nesten alle uten innlagt strøm og vann.

4. Lær deg fluefiske

Fluefiske er en morsom og ofte litt utfordrende måte å få fisk på. Du blir aldri helt utlært. Her er en fisker i gang i Femundselva.

Lyst til å prøve en sunn, utfordrende og morsom aktivitet på naturens premisser. Da kan det hende fluefiske er tingen for deg. Helse i hvert kast, skrev nylig Jakt & Fiske.

Det er heldigvis ikke så vanskelig å komme i gang. Kastingen først. Har du ingen i nærheten som kan lære deg det fins det råd:

Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF) har lokalforeninger i hele landet som arrangerer kurs i fluekasting. Sportsfiskeforretninger arrangerer også ofte kurs.

God start med guide

En profesjonell guide er gull verdt. Også erfarne fluefiskere kan få mye ut av en dag med en guide. De vet hvor de skal gi deg den beste læringsopplevelsen på de første turen, og kan vise deg triksene mye raskere enn du lærer dem selv.

Sjekk også Fishspot.no for flere fiskeplasser som passer fluefiskere, og tilgjengelige guider i Fishspot-land. Du finner også mange flere tilbud på innlandsfiske og laksefiske på Inatur.no.

Sjekk også om lokale jeger- og fiskerforeninger arrangerer fisketurer hvor du kan få innføring i fluefisket.

5. Dra på padletur

I kano kommer du til steder du aldri har kommet til før og kommer mye tettere på dyrelivet. I tillegg er det en fin fellesaktivitet.

Å forflytte seg på vannet gir en flott dimensjon til naturopplevelsene. Du kommer ofte tettere på vilt og kan fiske og campe på steder som er umulige fra land. Her får du tips til padleturer som passer for hele familien.

6. Prøv laksefiske

En nygått storlaks er toppen av ønskelista for mange fiskere.

Skal du prøve laksefiske for første gang kan en fin smålakselv være et godt valg. Elvene i Åfjord på Fosen er veldig spennende på god vannføring. 

Er det nygått storlaks du er ute etter er kort i elver som Gaula i Trøndelag, OrklaVefsna og Beiarelva gode tips, men en del blir fort utsolgt.

I sørlandselver som MandalselvaOtraAudnaLygnaTovdalselva og Kvina er det sjelden vanskelig å slippe til, og du har alle elvene innen rekkevidde av en kort biltur.

Her finner du utvalgte lakseelver med ledig fiske i 2023. På Inatur finner du mer laksefiske, fra Jæren i sør til Finnmark i nord.

Byferietips: Du kan også fiske laks i Akerselva i Oslo og Nidelva i Trondheim. 

7. Opplev Nord-Norge

Oksneset og Ersfjorden på Senja er et av mange turmål som kan ta pusten av deg i Nord-Norge.

Fra høye fjell og skarpe tinder, til dype skogdaler og vide vidder – Nord-Norge er alt det og mer til. Du kan dra på hyttetur helt innerst i Reisa nasjonalpark, oppleve Senja og Ånderdalen med børse eller fiskestang, fiske i lakseelver i veiløst land eller utforske det unike kalklandskapet i Lahko nasjonalpark, mens du bor på en av hyttene i parken. 

Fiskere kan bevege seg fra vann til vann og vassdrag til vassdrag i de store villmarksområdene i Indre Troms – og vi trenger bare Statskogs Norgeskort for innlandsfiske. Her finner du utvalgte 10 hytter nær Tromsø.

8. Utforsk Oslomarka

Fiske er av mange aktiviteter du kan drive med bare noen kilometer fra Oslo sentrum. Du får solnedgangene på kjøpet.

Byferie er flott, men hvis du kjenner dragningen mot skogen, frisk luft og kanskje et bad i et koselig lite tjern kan du gjøre som Asbjørnsen & Moe, dra til osloskogene.

Marka er lett tilgjengelig fra hele byen, og med offentlig kommunikasjon er du innenfor markagrensa på kort tid, uansett hvor du startet turen. 

Lurer du på fiske- og turmulighetene i Oslomarka bør du sjekke disse tipsene fra Oslomarka Fiskeadministrasjon. De dekker alle de relevante innfallsportene til marka. (Sjekk også padleturen som kalles Oslomarka Classic, en flott fiske- og padletur i Oslomarka.) For å fiske i Oslomarka trenger du bare ett fiskekort, som dekker over 500 vann!

Du behøver ikke å investere i masse utstyr for oppleve Oslomarka. Trenger du å låne friluftsutstyr er det mange utlånssentraler i byen. Du finner dem på nettsidene til Oslo kommune.

Og er du i Oslo, husk at du kan fiske laks i Akerselva.

9. Besøk en av Statskogs åpne koier

Muggsjøbua har vært ute en vinternatt før, og er kjærkomment krypinn for turfolk i som ferdes langs Muggavassdraget i Femundsmarka nasjonalpark.

Statskogs åpne koier ligger i Norges fineste naturområder for fiske, jakt og annet friluftsliv. Statskog vil gjøre det enklere friluftslivet mer tilgjengelig for flere, og forvalter disse koiene på vegne av oss alle.

Noen av koiene til Statskog passer for dagsturer. Andre ligger betydelig lengre fra folk. Du skal heller ikke bli mer enn en natt. De egner seg derfor best til en rast eller en nødvendig opptørking på en lengre tur i telt.

10. Opplev en fjord

I noen silderike fjorder i nord er knølhval et ganske vanlig syn.

Norske fjorder er verdenskjente. Folk kommer fra den andre siden av jordkloden for å oppleve det som for befolkningen på Vestlandet er en helt normal del av livet. 

Har du ikke opplevd en skikkelig norsk fjord enda, eller bare savner en hytteferie ved saltvann eller med fiskemuligheter er Langnesbu utenfor Bodø et hett tips. Hytta ligger ved fjorden og disponerer naust og båt.

Her finner du flere hytter ved sjø og hav.

Vil du ha flere turtips?

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Powered by Labrador CMS