Hytter:

10 drømmeturer til Statskogs åpne koier

Visste du at Statskog har over 120 åpne buer i norsk natur, mange i svært gode områder for jakt og fiske? Visste du at alle kan bruke dem? 

Litlerivassfossen i Rago nasjonalpark.
Litlerivassfossen glemmer du ikke med det første. Rago nasjonalpark grenser til den svenske nasjonalparken Padjelanta, som videre grenser til Sarek og Stora Sjöfallet nasjonalparker. Sammen utgjør disse nasjonalparkene et av de største sammenhengende villmarksområdene i Europa.

Statskogs åpne koier

  • Statskog forvalter flere koier i Norges naturområder for å gjøre friluftslivet mer tilgjengelig.
  • Noen av koiene er egnet for dagsturer, mens andre ligger lengre unna befolkede områder.
  • Koiene er ofte plassert i områder med gode muligheter for jakt, fiske og friluftsliv.
  • Statskog har totalt 120 åpne buer fra Njardarheim i sør til Troms og Finnmark i nord.

Oppsummeringen er generert av Labrador AI, men sjekket av Inatur.

Flere av buene ligger i noen av Norges fineste naturområder for fiske, jakt og annet friluftsliv. Statskog vil gjøre det enklere friluftslivet mer tilgjengelig for flere, og forvalter disse koiene på vegne av oss alle.

Noen av koiene til Statskog passer for dagsturer. Andre ligger betydelig lengre fra folk. Du skal heller ikke bli mer enn en natt. De egner seg derfor best til en rast eller en nødvendig opptørking på en lengre tur med telt.

Det viktigste er uansett at de er der når regnet står vannrett over Femundsmarka, eller når tåka har lagt seg over Saltfjellet. Uansett hvor erfaren du er med teltliv i fjellet, kan det være fint å vite at det er en åpen koie i nærheten. Telt går i stykker. Elvekrysninger ender i bad. Når det spraker i ovnen er det ikke så farlig at den minste tømmerkoia til Statskog bare er på 4m2. Du er tørr og varm.

Eventyrlige jakt- og fiskemuligheter

Koiene ligger ofte langt fra folk og veier, i områder med intakt natur og gode muligheter for jakt, fiske, høsting og det enkle friluftsliv.

Du kan ta en natt i en koie i Indre Troms, Saltfjellet eller Reisadalen. Alle områdene kan by på noe av det ypperste en fjellfisker kan ønske seg. I Femundsmarka ligger de som perler på en snor oppover Røavassdraget. Her kan du gå fra koie til koie.

Disse buene, koiene og gammene er rett og slett en nasjonalskatt som vi alle eier en liten del av. Ta deg en langtur innom en koie i sommer. Du vil neppe angre på det, og kommer stormen har du ovn og tak over hodet.

Her får du ti utvalgte tips til turer hvor du kan søke ly i en lun koie ved anledning og behov. Glem heller ikke Statskog totalt har 120 åpne buer fra Njardarheim i sør til Troms og Finnmark i nord.

Statskogs Norgeskort for innlandsfiske dekker mange av disse turene.

1. Stor-Rostahytta i Dividalen nasjonalpark

Statskogs åpne koie ved innsjøen Stor-Rosta, i Dividalen nasjonalpark i Indre Troms. Solnedgang og dramatisk himmel.
Hytta ved Stor-Rosta har en åpen del, og en tjenestedel som brukes av Statskog når de er på oppdrag i området.

13 km gange fra veienden innenfor lille Rostavann ligger Stor-Rostahytta. Du er på snaufjellet når du kommer fram. Området er kjent for godt fiske, jakt og fantastiske turområder og hytta er godt plassert for en stopp på en lengre tur.

Du kan få harr, ørret og røye i episke proporsjoner innen dagsturavstand (eller betydelig kortere) fra hytta. Alle småvann og tjern i området kan huse drømmefisken, enten det er ørret eller røye.

I Harvesluobballat sørvest for hytta kan du nesten garantert få din største harr. De er så digre at det er litt skummelt.

Her kan du lese mer om fiske og turer i Dividalen nasjonalpark. Sjekk også de andre koiene til Statskog i Troms og Finnmark.

2. Utforsk Reisadalen

Imofossen i Reisadalen.
Imofossen er et mektig skue mange vil se på vei langs ruta som går gjennom Reisadalen.

Drar du 8 km oppover Reisaelva fra Saraelv, langs Nordkalottruta eller med elvebåt, kommer du til den første åpne koia til Statskog. Sieimahytta ligger i ytterkanten av nasjonalparken, på østsiden av elva. 

Reisaelva er en veldig stor elv. Derfor ligger det en båt her som kan brukes til å krysse elva. Vil du ha transport med elvebåt oppover kan du kontakte Halti nasjonalparksenter.

Gammene i Reisadalen

Den neste du kommer til er Vuomatakka, på sørsiden av elva. Nå er du 20 km fra Saraelv. Beveger vi oss enda lengre inn i parken kommer vi til Imogammen ved Imofossen, et av de mest kjente landemerkene i dalen.

Både Vuomatakka og Imogammen omtales som gammer i Reisadalen, siden de originalt hadde jordgulv.

Luovdigammen i Reisa nasjonalpark.
Luovdigammen i Reisa nasjonalpark har jakt og fiske i veggene og har mange spennende områder innen rekkevidde.

Den siste koia oppover i dalen er Luovdigammen. Også kalt Arturgammen, etter jegeren Artur Pedersen. Han bygde og brukte gammen til Statskog overtok den da nasjonalparken ble opprettet, mens han hadde bruksrett.

Vil du ta Reisaelva med packraft er koiene gode å vite om. Her finner du tips til fiskeekspedisjoner i Reisa nasjonalpark. 

3. Finnemarka ved Drammen

Gjevelkollbua er en moderne utsiktsbu litt nord for Drammen.
Gjevelkollbua er en moderne utsiktsbu litt nord for Drammen.

I nordre del av Finnemarka finner du Gjevelkollbua, en ny utsiktsbu med moderne design og store vinduer for maksimalt utsyn. Solnedgangene her er rå og denne turen bør du ta.

I tillegg er denne delen av Finnemarka full av spennende fiskevann, og det er mye som tyder på at det er særs bra fiske i noen av dem om dagen. 

Sjekke også andre åpne koiene i Finnemarka, nemlig Fallet og Lunnaashytta. Du kan også leie Lelangsplassen i Finnemarka av Statskog.

4. Tre koier i Rago

Ragohytta i Rago nasjonalpark. Ragotoppen bakgrunnen.
Ragohytta ligger innerst i nasjonalparken og ble opprettet for å tilby husly til allmennheten. Ragotoppen i bakgrunnen.

Rago nasjonalpark i Sørfold kommune kan du oppleve Nordlands unike villmark med frodige daler, buldrende fosser og storslagen høyfjellsnatur. 

Statskog har tre koier her som alle er veldig nyttige for deg som vil utforske denne delen av den nordnorske villmarka. Den første du kommer til er Storskogvasskoia. Koia ligger i den åpne furuskogen ved Storskogvatnet. Hytta har en åpen del med fire sengeplasser og vedovn.

Sørengamma er et mulig krypinn i Rago nasjonalpark. Fem stjerner når det høljer ned utenfor.
hengebro over elv i Rago nasjonalpark.
Elvene i Rago er det ikke bare å krysse. Statskog vedlikeholder broene som gjør turlivet så mye enklere.

Den neste er Sørengamma, en klassisk torvgamme. Gammas opprinnelse er usikker, men noen mener den ble bygd på trettitallet. Den holdt på å forfalle, men ble restaurert rundt år 2000. Den har ikke ovn, men gir ly for reinet.

Innerst finner du Ragohytta. Ragohytta består av 2 sengeplasser og 1 ekstramadrass), gassbluss, solcelleanlegg og vedovn.

5. Åpne koier i Femundsmarka

Muggsjøbua, en av mange åpne koier i Femundsmarka.
Muggsjøbua er en av mange åpne koier i Femundsmarka. Nedre Muggsjøen ligger i den nordre delen av parken med fiske, småviltjakt, bærplukking og lettgått turterreng i alle retninger.

Femundsmarka er kjent for fiske, og ikke uten grunn. Rike og varierte fiskesamfunn gir deg muligheten til å fange alt fra ørret og røye i grov størrelse til diger abbor og gjedde. Med Femundskortet, et samarbeid mellom Engerdal fjellstyre og Statskog, kan du fiske i forskjellige vann i en halv evighet.

I Femundsmarka er det mulig å gå fra koie til koie oppover Røavassdraget, eller padle nedover og besøke dem på den måten.

Båten Fæmund II legger til brygga ved Røoset i Femunden.
Utallige eventyr og fiske- og jakthistorier har hatt sin begynnelse og slutt på denne brygga ved Røoset i Femunden.
Røosbua ved utløpet av Røa i Femunden i Femundsmarka nasjonalpark.
Mange slitne rygger og våte kropper har hatt glede av Røosbua, spesielt for de som må vente på båten Fæmund II.

Ved utløpet av Røa i Femunden, der båten Fæmund II legger til, finner du Røosbua. Den er god å ha for slitne padlere eller andre som venter på båten, spesielt hvis været ikke spiller på lag.

Følger du Røavassdraget oppover kommer du først til Roastgamma, ved utløpet av Nedre Roasten – et kjent vann i Femundsmarka. Den neste er Fløtarbua ved Roasten. Kløfthåbua er neste stopp oppstrøms, før vi kommer til Møllerbua ved Litlbuddhåen. Da er du nesten ved Rogen, innsjøen som i hovedsak ligger på svensk side av marka.

Mann fisker i Feragselva, litt utenfor Femundsmarka nasjonalpark.
Femundsmarka er et paradis for de som liker å fiske i fred, i hvert fall hvis du beveger deg litt unna de mest brukte ferdselsårene. Her fiskes det i Feragselva litt utenfor nasjonalparken.

Drar du enda litt lenger nord til der Revsjøvassdraget renner inn i Rogen, helt på grensa til Sverige, kommer du til Revbua. Nå er du langt inne i villmarka og har fortjent en skikkelig rast i koia som egentlig er en gammel ombygd badstue.

Statskog har mange flere åpne koier nord i Femundsmarka og Trøndelag som kan gi deg inspirasjon til flere turer. Sjekk også disse 10 utvalgte hyttene i Femund-Engerdal.

6. Fiskeperlen Flensmarka i Røros

Mann fisker i et stille vann i Flensmarka i Røros kommune.
Flensmarka er mindre besøkt enn de mer kjente områdene i Femundsmarka i sørvest, men naturen er like flott.

Flensmarka naturreservat frister med tett i tett med store og små vann, vill natur og godt armslag. naturren minner om den du finner i Femundsmarka og Statskog omtaler fiskeperlen Flensmarka som den smellvakre lillesøsteren til Femundsmarka nasjonapark med rette.

Området ligger på drøye 700 moh. Her kan du sitte i skyggen av en gammel tørrfuru mens du hører tiuren i tretoppene og venter på at kveldsbettet.

Statskog har tre åpne buer i Flensmarka. Harrbekkbua ved Polsloken, Sellesdalsbua ved Sellesdaltjønnan og Grådalsbua ved Langtjønna. Alle er gode rasteplasser for friluftsfolk på tur i Flensmarka.

Vil du ha tak over hodet på hele turen kan du leie Kampbekkbua ved Flensjøen på Inatur.

7. Koier i Saltfjellet

Steinbu ved Bjøllåvatn i Saltfjellet-Svartisen nasjonalpark, en av mange åpne buer fra Statskog.
Steinstua ved Nordre Bjøllåvatn er en av Statskogs mange åpne buer i Norge. Den har holdt mang en fjellvandrer tørr og varm når Saltfjellet viser fra sin mindre hyggelige side.

Saltfjellet har flere åpne buer som kan hjelpe eventyrlystne turfolk. Steinstua ved Bjøllåvann ligger fint til for fiskere som er ute etter røya i Bjøllåvatn. Bua har holdt mang en fjellfisker tørr og varm når Saltfjellet ikke har vist seg fra sin beste side.

Den egner seg best som en rasteplass på hvor man kan søke ly mot været og ta seg en kafferast ved bredden av nordre Bjøllåvatn.

Stormdalsgården og Jervåga er godt plassert for en pause når du skal utforske Stormdalen på vei innover Saltfjellet. Det går rykter om fin fisk i rolige partier av Stormdalsåga. Husk stang!

Stormdalen er en perle på statsgrunn hvor du kan gå på elgjakt i høyfjellet.

OBS: Stormdalsåga stiger hurtigt ved nedbør og kan begrense fremkommeligheten i dalføret. Ta hensyn til dette i turplanleggingen.

Både på Inner-Bredek og Granneset finner du også åpne buer.

Her finner du tips om fisketurer i Saltfjellet.

8. Hjertet av Børgefjell

Ranserbua i Børgefjell nasjonalpark.
Ranserbua ble satt opp som ly for jegere og fiskere, og gjør fortsatt en utmerket jobb som det.
Fin sommerdag i dalføret nord for Saksenfjellet og vest for innsjøen Ranseren, midt i Børgefjell nasjonalpark.
I dalføret nord for Saksenfjellet og vest for innsjøen Ranseren er du midt i Børgefjells indrefilet.

Børgefjell er godt kjent som et sportsfiskeeldorado for fjellfiskere. Kommer uværet når du har kommet inn i hjertet av parken, er det godt å vite at Ranserbua er åpen. Hytta, som også er kjent som "Ranserslottet", er et kjærkomment syn for våte og kalde fjellvandrere.

Simskardbua er en annen bu som er godt plassert lenger nord og vest i nasjonalparken. Den har en åpen del og en utleiedel du kan booke på Inatur.no.

Og når stormen har lagt seg, er det godt å vite at du er midt i et av Norges beste områder for fjellfiske. For å fiske der trenger du bare Statskogs Norgeskort for innlandsfiske. Sjekk også fjellstyrets tips til småviltjakta i området.

9. Ånderdalen nasjonalpark på Senja

Ånderbua i Ånderdalen nasjonalpark på Senja.
Ånderbua er en åpen bu i Ånderdalen nasjonalpark på Senja. Nasjonalparken er lett tilgjengelig og har variert og storslått kystlandskap, typisk for regionen.

Store kontraster preger landskapet i Ånderdalen på Senja. Ytterst er det takkete tinder, bratte og hakkete fjellsider og skarpe egger, mens landskapet på innsiden har rundere og roligere former.

Landskapet er formet av isen som skurte og slipte ned de mykere bergartene i indre deler, mens breene ikke lå så høyt ytterst og derfor ikke fikk slipt ned fjellene. 

Det er mange veier inn i Ånderdalen, som opplever et økende antall besøkende. Ånderdalen passer for det enkle friluftsliv, både for kortere eller lengre turer. Enten du bare vil gå på tur og oppleve landskapet, fiske eller gå på jakt bør du sjekke ut denne flotte nasjonalparken på Senja.

Du kan fiske laks og sjøørret i Ånderelva, og ørret og røye i en rekke vann og tjern. De to åpne buene her er Ånderbu og Åndergammen.

Sjekk også disse tipsene til Hyttetur på Senja med børse og fiskestang.

10. Åpne buer ved Kongsberg

Jonsknuten utenfor Kongsberg. Utsikt i alle retninger.
Utsikten fra Jonsknuten er det ikke noe å klage på.

Et av de unike tilbudene til Statskog er branntårnet på Jonsknuten utenfor Kongsberg. Her kan du ta deg en rast og nyte den eksepsjonelle utsikten. 

Sølvverkskogene på Kongsberg er et veldig fint område med en del fine ørretvann og lett tilgjengelig skogsfuglterreng. Statskog har også FossvannskoiaKolknutbrakkaBarlinddalshytta og Kongensdamhytta i Kongsberg.

Statskog sine 120 åpne buer i hele landet finner du her.

Klar for langtur i sommer? Les flere langturtips.

Få våre siste turtips på mail!

Meld deg på nyhetsbrev her.

Powered by Labrador CMS