Mellom Langsua og Jotunheimen ligger en perle for fiske- og fjellglade folk. Espedalen bygdeallmenning byr på hytter med lett tilgjengelig og godt ørretfiske i store og små vann, bekker og elver bare meter fra inngangsdøra. Fred og ro finner du enda nærmere.
Det kjennes kanskje som å komme til en oase i fjellheimen, men bua ved Hersjøen hviler ikke på laurbærene. Den gjør jobben som naust også.Foto: John Harald Knutsson/Ingstadfestivalen
Dekker 251 500 dekar og strekker seg fra skog- og jordbruksterreng på 720 moh til høyfjell på opptil 1589 moh. Området grenser til Gausdal, Øystre Slidre, Nedre Heimdalen, Fron statsallmenning, Sel og Vågå.
Bygdeallmenningen forvaltes av et styre valgt av ca. 630 bruksberettigede.
Driver blant annet med jakt, fiske, fedrift, tamreinbeite, utleie av hytter og båter, samt tilrettelegging for friluftsliv i samarbeid med blant annet turistforeningen.
Espedalen er et av de stedene som passer like godt for familier som for erfarne fjellvandrere. Her er det mulig å kombinere korte fisketurer i nærområdet med lengre dagsturer inn i både Langsua og Jotunheimen.
Mange velger å kose seg i telt eller lavvo, men stadig flere oppdager hvor rimelig det kan være å leie hytte på Inatur.no – og la den være basen for både fiske og turopplevelser. Suverent for småbarnsfamilier eller andre som helst vil unngå teltlivet.
Mer vann ga mer ørret
Siden Vinstraelva fikk pålagt minstevannføring har mengden ørret i Hersjøene økt uten at størrelsen eller kondisjonen har tapt seg. Det er også sik i vassdraget.
Enten du fisker med sluk, mark eller flue, har du mange vann og småbekker å utforske i tillegg til Hersjøene.
I Espedalen har du ørreten som nabo
Området har lenge vært kjent for godt fiske. Det er ikke få tonn fisk som har blitt fraktet fra Espedalen. Espedalen bygdeallmenning har flere hytter til leie på Inatur, men her har vi valgt ut de som passer aller best for deg som vil kombinere oppholdet med ørretfiske. Veinettet i almenningen er bra og du når de fleste vannene med bil eller sykkel. Det er sjelden langt til fiskemulighetene, men vi skal ikke stoppe noen fra å gå over bekken etter ørret.
Midt mellom nasjonalparkene
Beliggenheten gjør også Espedalen til et strålende utgangspunkt for utforskning. Langsua nasjonalpark ligger rett ved, og vil du opp i høyfjellet, tar det under en time å kjøre til Maurvangen og Gjende, ved porten til Jotunheimen.
Prima garnfangst av eksepsjonell ørret fra Espedalen. Stangfiskere kan også gjøre gode fangster her.
Naustet gjør ikke bare jobben som bu. Det kan fungere som en oase for slitne byhjerner også. Spenn opp hengekøya inne, nyt utsikten og trekk inn fjellufta. Nyt.Foto. John Harald Knutsson/Ingstadfestivalen
Espedalens beste fiskehytter:
Hersjøbua
Hersjøbua med båt. Selv fra naustet er det fantastisk utsikt!
Hytta er liten har alt du trenger for å friste ørreten i Hersjøene og omegn.
Hersjøbua ligger nede ved Øvre Hersjøen, med kort vei til fiskeplasser både i Øvre og Nedre Hersjøen. Det er en enkel bu med to sengeplasser ved naustet som rommer en robåt.
Ørreten i vannene har god kondisjon, og størrelser mellom 400 og 700 gram er vanlig.
Hytta ligger 75–100 meter fra sommerparkering, og har enkel standard uten strøm eller innlagt vann. Det finnes også en ekstra båt i området som kan leies separat. Tålmodig? Prøv deg etter storfisken i Kaldfjorden ...
Det er ikke noe å si på utsikten fra høydedragene ved Kaldfjorden heller.
Øyvassosbua ved Kaldfjorden. I de store vannmassene svømmer grov fjellørret.
Øyvassosbua ligger ved Vinstervatna, et fiskeområde hvor både ørret og sik forekommer. Hytta er på 35 kvadratmeter og har fire sengeplasser. Robåt er inkludert i leien.
Det er bilvei helt frem om sommeren. Hytta har ikke innlagt vann, men har solcellepanel som gir strøm til lys og gass til matlaging. Redningsvester må eventuelt lånes etter avtale fra lager i Skåbu. En peis med glassinnsats gir god varme.
Annekset er fra 1966 og er en del eldre enn Nausterlonbua.
Livet i Espedalen er av og til helt ålreit. Her ser vi Nausterlona.
Nausterlonbua ligger like ved fiskevann og bekk. Hytta var nybygd i 2017, har moderne standard og er godt isolert. Annekset er en liten bu fra 1966 like ved. Hyttene ligger i nærheten av både bekk og vann med spennende fiskemuligheter. Hytta har ett soverom og er 20 kvadratmeter stor.
Det er ikke innlagt vann eller strøm, men det er gass til matlaging og solceller til lys. Om sommeren er det rundt én kilometer å gå fra vei. Vinterstid er adkomsten lengre. Du kan leie både anneks og hovdhytta.
Agnsjøbuene er en drøm om sommeren.Foto: Morten Wangen
Agnsjøbuene består av to mindre hytter på samme tun. De kan leies hver for seg eller sammen, og passer godt for familier eller vennegrupper som ønsker overnatting i nærheten av skog og vann.
Hyttene har enkel standard, uten innlagt vann eller strøm. Begge har gass til matlaging og solcellepanel til lys. Det er bilvei nesten helt frem om sommeren, og terrenget rundt egner seg for både korte turer og fiske i Agnsjøene (hvor du disponerer båt) og andre nærliggende vann og bekker.