Langtur:

Bli kjent med Børgefjell

Det store fjellmassivet på grensen mellom Trøndelag og Nordland er mer enn en turmulighet. Det er nok for et helt turliv.

Fjellet Jetnam i Børgefjell nasjonalpark. Solnedgang. Kvinne går på en myr.
Jetnam i all sin prakt på en fin seinsommerdag er verdt alle timene med sekk og fjellstøvler.

I Børgefjell kan du oppleve alt fra spennende fjellturer, fisketurer, jaktturer, vinterekspedisjoner og hytteturer. Muligheten for krevende vinterekspedisjoner i urørt villmark lokker erfarne turfolk. Det er ikke uten grunn at Børgefjell nevnes i samme åndedrag som Indre Troms, Saltfjellet og Hardangervidda av folk som liker seg på langtur.

Men fjellet opplever du også fra en hytte, hvor du kan bo i trygg forvissning om at taket holder tett og ovnen holder deg varm. Når fjellet viser seg fra sin mindre gjestmilde side er dette uvurderlig.

Ørret fra Børgefjell med svært rød kjøttfarge, i en gryte, klar for tilberedning i naturen.
Du har fjellfisk og så har du FJELLFISK. Børgefjellsørreten har god tilgang på krepsdyr og annen proteinrik førsteklasses kost. Det synes på kvaliteten og størrelsen.

Fiskestanga bør med

Vil du oppleve Børgefjell er fiskestanga en soleklar turkamerat. Vann etter vann og elv etter elv lokker med nydelig fjellørret av beste kvalitet. Og du trenger bare et fiskekort, nemlig Børgefjellkortet for å boltre deg i hele det enorme området.

Men det er ingen garanti at du får fisk. Fjellfisket etter ørret er i likhet med været i høyfjellet alt annet enn forutsigbart. Husk det når du pakker mat for turen. Området er stort og mange vann krever en god marsj. Fordelen er at du får ha dem for seg selv.

Lirype i Børgefjell nasjonalpark.
Røyrvik fjellstyre forvalter 575.000 daa på Namsvatn statsallmenning, hvorav 446.000 daa ligger i Børgefjell nasjonalpark.

Villmarksjakta vi drømmer om

For å sikre god forvaltning er antallet jegere i Børgefjell begrenset. Du skal ha flaks for å få Orvasshytta med jakt i Orvassdalen, men klaffer det kan det være som å vinne i Lotto. Du går til hytta fra svensk side av grensa og jakter i et fantastisk område med urørt natur.

Heldigvis har Røyrvik fjellstyre mange andre flotte områder for småviltjegere, både i og rundt nasjonalparken. Fjellstyret forvalter 575.000 daa på Namsvatn statsallmenning, hvorav 446.000 daa ligger i Børgefjell nasjonalpark. Her får du fjelloppsynets tips til jakt i Børgefjell.

Innfallsporter for å utforske Børgefjell:

Skyssbåt over Namsvatn: Hopp av på sør-, øst, eller nordsiden av vannet. Fjellstyret anbefaler å gå av ved en av de tre elvene som renner inn i Namsvatns østre del. Ved utløpet av Viermaelva og Storelva ligger Viermahytta. Hit kommer du deg med båt, hvis du eller turfølget fortjener en villmarkstur, men ikke kan gå for langt med tung sekk.

Via Sverige over Stekenjokkplatået: Fra Leipikvatnet går du til Orvatnet, hvor du finner Orvassbu som kan leies på Inatur. Området er en perle for alle som liker villmarka, enten de har stang, børse, soppkurv eller teller topper. Du kan også gå inn til Jetnam eller Sipmek fra svensk side.

Fra Nordland: Gå inn på stier fra Susendalen og Harvasdalen i Nordland. 

Mann på telttur i Børgefjell nasjon alpark.
Langturer med telt er den beste måten å oppleve de indre og villeste delene av Børgefjell nasjonalpark.

Store naturopplevelser

Uansett innfallsport og foretrukken aktivitet, dyrelivet og naturen i Børgefjell er en kilde til store naturopplevelser. Den truede fjellreven lever her inne, og kongeørn er et vanlig syn.

Ikke ha det travelt. Børgefjell er nok for et helt turliv. Er du der for å fiske, husk å legge fra deg stanga så du får med deg solnedgangene. Er du på jakt, ta en pause og vend blikket mot horisonten.

Børgefjell er mer enn jakt og fiske, mer enn toppturer og andre prestasjoner. Børgefjell er et sted du bruke hele livet på å bli kjent med, og selv da må du ta deg god tid.

Det er bare å begynne planleggingen ...

Få meg deg våre siste turtips!

Følg vårt nyhetsbrev

Powered by Labrador CMS