Hytter:

Turtips som er bra for deg, planeten og lommeboka

En aktiv ferie i friluft trenger ikke å koste skjorta, og naturen takker deg for hver norgesferie du tar. Vinn-vinn og god tur!

Det er lett å kose seg ved innsjøen Grønningen på Snåsa. Helt gratis er det også.
Det er lett å kose seg ved innsjøen Grønningen på Snåsa. Helt gratis er det også.

Du trenger ikke knuse sparegrisen for å få deg uforglemmelige naturopplevelser i Norge. Det fins mange rimelige og gratis muligheter, som gjør at du kan komme deg ut.

Ta i bruk de mange rimelige og gratis mulighetene som finnes, året rundt.

Her er tips til hyggelige aktiviteter som heller ikke svir i lommeboka:

1. Bo gratis i en åpen bu

Steinbu ved Bjøllåvatn i Saltfjellet-Svartisen nasjonalpark, en av mange åpne buer fra Statskog.
Steinstua ved Nordre Bjøllåvatn er en av Statskogs mange åpne buer i Norge. Den har holdt mang en fjellvandrer tørr og varm når Saltfjellet viser fra sin mindre hyggelige side.

Visste du at Statskog har over 120 åpne buer i norsk natur? Og at alle kan bruke dem Mange av ligger i svært spennende områder for jakt, fiske og annet friluftsliv.

På Statskog sine hjemmesider finner du alle de 120 åpne buene.

2. Lei en rimelig hytte på Inatur

Kommunebua i Gammeldalen på Tynset, en utleiehytte på Inatur.
Kommunebua i Gammeldalen på Tynset har en helt spesiell stemning.

En hytteferie behøver ikke bli dyr. På Inatur finner du mange kjempefine hytter i skog og fjell som ikke koster mer enn 500,- pr. døgn

Hytter under 500,-

3. Bo i en mikrohytte

På Inatur kan du leie hytter i spektakulære omgivelser i nasjonalparkene våre. Denne hytta i Jotunheimen ligger ved Trollsjøen. Falketind og Uranostind i bakgrunnen.

Mange av de minste hyttene på Inatur er rimelige alternativer for en aktiv ferie. Flere av dem ligger i nasjonalparker og andre flotte naturområder hvor de beste opplevelsene er gratis.

Her finner du flere små hytter.

4. Høst av naturen

Kantareller og annen sopp er gratis, kortreist gourmetmat.

Hva med å bruke dagene til å nettopp høste? Isfisket er godt i gang. Sjøørreten er på hugget og i månedene framover kommer det flere muligheter til å skaffe fisk, sopp, bær og vilt på løpende bånd.

Lærer du deg noen enkle sopper, er dette tiden for å på skattejakt i naturen. Her finner du en nybegynnerguide til sopp.

Når du først har kommet i gang med soppsanking er det overraskende lett å bli hekta, både på å finne dem og å spise dem opp etterpå.

Husk også at alle fisker gratis i saltvann. For innlandsfiske må alle over 16 år ha fiskekort.

5. Få et gratis jaktkort

Mann og kvinne med rypefangst fra jakt. Høyfjell, høst.
Statskog, Fjellstyrene, noen private grunneiere, NJFF og Inatur samarbeider om forskjellige ordninger som skal gjøre det enklere for deg å komme i gang som jeger.

Statskog SF, fjellstyrene, jeger- og fiskerforeninger og enkelte private grunneiere gir deg som førstegangsjeger gratis jaktkort.

Kjøper du kort i et område med gratis jakt for førstegangsjegere, trekkes beløpet fra i handlekurven når du har lagt inn jegernummeret ditt. I flere områder er det også gode rabatter for ungdom.

Her finner du jakttilbydere som er med på kampanjen for førstegangsjegere.

Du kan også bli med Norges Jeger- og Fiskerforbund på introjakt, et tilbud som hjelper ferske jegere i gang.

Les mer om gratis jakt for ferske jegere her.

6. Nyt utsikten med lånt utstyr

Stropldalen.
Du kom for fisket, men havna på topptur. Alt er mulig på en tur til Snøhettaområdet. Her ser vi Stropldalen og elva sørfra. Skardkollen (1700 moh.) er nærmeste topp.

Visste du at det helt siden 90-tallet har fantes utlånsentraler der man kan låne frilufts- og sportsutstyr helt gratis? Stiftelsen BUA og lignende nettverk har gjort det enklere å ta disse i bruk. Sjekk på nettet hvilke utlånssentraler som finner nær deg.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Få tips om overnatting og friluftsaktiviteter i Norge

Powered by Labrador CMS