Fiske:

Tovdalselva mot gamle høyder?

Elva er et lyspunkt i laksenorge og leverer gode fangster i de øvre delene. Det er lett å få kort. Blir Tovdalselva din nye favoritt i sør?

Øvre lakseførende del av Tovdalselva har fantastiske omgivelser og en laksebestand i god utvikling.
Øvre lakseførende del av Tovdalselva har fantastiske omgivelser og en laksebestand i god utvikling.

Nedre deler av Tovdalselva har lenge fiske godt, men de øvre delene har latt vente på seg. Nå ser det ut til at effekten av alle tiltakene som er iverksatt for å redde laksen fra forsuringen, og også komme seg lettere opp til gyteplassene, gir resultater.

I sone 3 og 4 får du både kort og tilgang på lange fiskestrekninger i nydelig natur. 

Lakseførende lengde er ca. 35 km, opp til Herefossfjorden. Tovdalselvas øvre deler kan minne om villmarka i helt andre deler av landet.

– Er du ikke mest opptatt av å hale fisk etter fisk, men er mer opptatt av omgivelsene, er dette et ypperlig sted. Men treffer du på de gode forholdene, kan du få like gode fangster av mellomlaks og smålaks som i de nedre delene, forteller lokalkjente Stein Grønberg.

God oppgang av stor fisk

Kameraet i fossen ved Boen har registrert mye stor fisk på vei mot sone 3 og 4 i de siste årene.

– Her kan det være lurt å sette inn støtet til sommeren og i årene framover, ifølge Grønberg.

Selv om Tovdalselva kan se stor ut, så fisker den dugelig fra 15-20 m³/s og oppover, i hvert fall på sone 2. Fisket høyere opp i elva kommer an på hvor mye fisk som har passert trappa ved Boen ved tidligere flommer.

– Men på 50–100 m³/s skjer det virkelig ting. Da fylles det opp oppover, sier Grønberg.

Kortsalget i Tovdalselva åpner 9. mai.

PS: Er du på sørlandsturné og har lyst på et måltid i toppklassen, kan du sjekke om de har ledige bord på Boen Gård. Den historiske gården har et særs godt kjøkken og ligger ved østbredden av Tovdalselva, sone 2. Sjekk også de andre elvene i området.

Kjøp fiskekort:

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Få med deg våre siste turtips!

Powered by Labrador CMS