Hytter:

10 hytter i Dovrefjell-Sunndalsfjella

"Evige og troe til Dovre falder" sverget Eidsvoldsmennene. Her finner du ti hytter i et av Norges flotteste fjellområder, Dovrefjell-Sunndalsfjella nasjonalpark.

10 hytter i Dovrefjell-Sunndalsfjella

Dovrefjell-Sunndalsfjella nasjonalpark omfatter noen landets villeste fjellområder. I øst er landskapet slakt og duvende, mens jo lenger vest du kommer jo mer voldsomme blir fjellene.

Nasjonalparken ble åpnet 1. juni 2002 og har blitt utvidet i flere runder. Området med omkringliggende verneområder dekker 4365 km2, med store sammenhengende urørte høyalpine områder.

Området har stort artsmangfold og flere sjeldne fjellplantearter fins her. Grøvudalen er et av de mest spennende botaniske områdene i Nasjonalparken er hjem til villrein, moskus og fjellrev. Flere rovfuglarter hekker også der.

Det er godt fiske i mange vann i nasjonalparken, og fjellstyrene leier ut båt med noen av hyttene.

Det er godt fiske i mange vann i nasjonalparken. Enkelte av hyttene har båt med i leia. Her finner du fisketips for området vest for Snøhetta.

Ta hensyn hvis du ser villrein, moskus eller andre dyr. De skal ikke forstyrres unødig. 

Midt i parken finner du Snøhetta (2286 moh.), et av Norges mest kjente fjell og det høyeste fjellet i Dovre kommune.

På Inatur finner du en rekke hytter i og rundt nasjonalparken. Her får du ti hytter som er perfekte for å utforske Dovrefjell-Sunndalsfjella nasjonalpark.

1. Skredalægeret i Grøndalen

Skredalægeret i Grøndalen

Dette er en hyggelig bu i Grøndalen, i den østlige delen av nasjonalparken. Skredahøi er nærmeste topp over 2000 moh.

Grøndalen er en frodig fjelldal hvor elva Grøna slingrer seg rolig nedover dalen, før den skyter fart nedover hvor den møter Jori på sin vei mot Dombås.

Hytta ligger godt til for utforsking av denne delen av nasjonalparken, reinsjakt og fiske i Grøna og omkringliggende fjellvann. 

Grøna er ikke elva med de største ørretene, men den er nydelig og krystallklar, og i de rolige partiene kan du treffe på flott ørret som beiter i det smaragdgrønne vannet.

Bo på Skredalægeret

2. Lesjøbua i Dovrefjell-Sundalsfjella nasjonalpark

Den originale reklamen til Freia Melkesjokolade ble spilt inn her, har vi hørt ...

Den originale reklamen til Freia Melkesjokolade ble spilt inn her, har vi hørt ...

Du finner fin ørret rett utenfor hyttedøra, men lengre turer inn i fjellet anbefales også

Bua ligger bare to timers gange fra Skamsdalssetra og er flott base for lengre turer inn i nasjonalparken.

Innerst i Skamsdalen ligger Lesjøen, rett innenfor grensa til nasjonalparken, bokstavelig talt ved foten av Dovrefjell. Hytta er en glimrende base for lengre turer inn i fjellet.

Lesjøen er i likhet med mange andre fjellvann på Lesja et godt ørretvann, og bør absolutt prøves av de fiskefrelste. Tverråbotn og Lågvatnet er gode tur- og fisketips.

Bo på Lesjøbua

3. Salhøtjønnbue i Dovrefjell-Sunndalsfjella nasjonalpark

Bua ved Søre Salhøtjønn i Dovrefjell er en unik hytte midt i det beste Norge har å by på av fjellnatur.

Bua ved Søre Salhøtjønn i Dovrefjell er en unik hytte midt i det beste Norge har å by på av fjellnatur.

Hytta har alt du trenger for et enkelt og komfortabelt opphold på 1400 moh. Foto: Torgeir Lande

Det er mange måter å ta inn verden på. Manglende mobilforbindelse er inkludert i hytteleia.

Bua ved Søre Salhøtjønn i Dalsida statsallmenning er populær blant reinsjegere. Ikke så rart siden den ligger midt i villreinens rike.

Bua er ca. 25 m², og har 4 sengeplasser i kombinert oppholdsrom, kjøkken og soverom. Hytta har utedo.

Kjøkkenet er utstyrt for 4 personer og har gasskokeapparat. Det er ved i yttergang og i tilbygg, så du kan få i deg varmen etter en lang dag i fjellet.

Vann hentes i Søre Salhøtjønn, ca. 30 m. fra bua. Salhøtjønn er et godt ørretvann, i likhet med en rekke andre vann og tjern i gangavstand fra hytta.

Bestill overnatting

4. Langvatnbue

Hytta ved Langvatnet i Dovrefjell-Sunndalsfjella nasjonalpark ligger omgitt av dramatiske fjellformasjoner.

Hytta ved Langvatnet i Dovrefjell-Sunndalsfjella nasjonalpark ligger omgitt av dramatiske fjellformasjoner.

Hytta er en enkel bu som ligger godt til for fisketurer, jakt og toppturer i nasjonalparken. Landskapet er dramatisk, og været veksler fort.

Langvatn er et godt ørretvann, med meget god kondisjon, størrelse og kvalitet på fisken. Men vannet og ørreten er kjent for å være vanskelig, spesielt for stangfiskere.

Ta derfor gjerne turen innom småvannene i nærheten, som Langvasstjønnene, Trolltjønn i nordenden av Langvatnet og tjernene ut mot Åmotsdalen/Drugshø.

Bo på Langvatnbue

5. Einøvlingshytta i Dovrefjell-Sunndalsfjella

Hytta ble rehabilitert i 2020 og har fått nytt tak, isolering og ovn.

Hytta ble rehabilitert i 2020 og har fått nytt tak, isolering og ovn. Hytta har enkel standard og dekker de grunnleggende behovene på 1375 moh.Det er digg å bo i telt og sånn, men har du prøvd å fyre i ovnen etter en lang og kald dag i høyfjellet?

Hytta ligger ved Einøvlingsvannet på 1375 moh i Hytta har båt, naust og garn som kan benyttes av alle som leier hytta. Einøvlingsvannet har en tallrik røyebestand og bra med ørret.

Hytta er omgitt av spennende turområder og leies ut av Dovre fjellstyre.

Bo på Einøvlingshytta

6. Storvassbua i Dovrefjell-Sunndalsfjella nasjonalpark

Storvassbua ligger i den vestre delen av nasjonalparken, med voldsomme fjell og dype daler.

Storvassbua ligger i den vestre delen av nasjonalparken, med voldsomme fjell og dype daler. Foto: Stine HagtvedtEnkelt kjøkken som gjør jobben på 1300 moh. Med sine 10m2 er nok hytta best egnet for to personer, men det er sengeplass til fire.

Denne hytta leies ut av Sunndal fjellstyre. Fjellstyret har også båt og garn som benyttes av leietakere. De forteller om godt fiske i de nærmeste vannene. Langtjønn er det beste vannet for stangfiske.

Flott og spennende turområde med mange fine utsiktstopper innen rekkevidde for dagsturer.

Bo på Storvassbua

7. Håkodalshytta i Dovrefjell-Sunndalsfjella nasjonalpark

Villrein i Dovrefjell-Sunndalsfjella.
Det er mange gode fiskemuligheter i nasjonalparken, og fisken har som oftest svært god kvalitet.

Villrein i Dovrefjell-Sunndalsfjella.Det er mange gode fiskemuligheter i nasjonalparken, og fisken har som oftest svært god kvalitet.Snøen kan legge seg både tidlig og seint på nesten 1300 moh. Foto: Gaute Snefjellå

Denne hytta ligger i en fantastisk del av nasjonalparken. Det er 1,5-2 timers gange inn, og det er hvert gram du går av deg på vei inn.

Du går ikke inn hit for å ha alle fasiliteter, men for å oppleve noe av Norges flotteste fjellområder, uansett om det er tur, topper, ørret eller vilt du drømmer om.

Bo på Håkodalshytta

8. Torbudalshytta i Torbudalen

Hytta ligger fint til i bjørkeskogen ved Torbuvatnet.

Hytta ligger fint til i bjørkeskogen ved Torbuvatnet.Hytta er klassisk innredet i god norsk hyttestil.God plass i sofaen.Hytta har to soverom og åtte sengeplasser.

Denne hytta ligger i Torbudalen, bare noen hundre meter unna grensa til nasjonalparken og to hundre meter fra bilvei. Like i nærheten finner du Torbudalen biotopvernområde som er et viktig reinstrekk mellom Stordalen og områda rundt Vangsvatnet i Lesja.

Det følger båt og garn til bruk på Torbuvannet med hytta.

Bo på Torbudalshytta

9. Grynningslibua i Dalsida statsalmenning

Hytta ligger øst for Aursjøbassenget, i Grynningslia. Nasjonalparkens grense går oppe i lia bak hytta.

Hytta ligger øst for Aursjøbassenget, i Grynningslia. Nasjonalparkens grense går oppe i lia bak hytta.Hytta er koselig innredet og har gass til matlaging.

Grynningslibua er en eldre laftet hytte på 10m2, med god beliggenhet for turer i fjellet, jakt og fiske. Det går bilvei nesten helt fram. Vann henter du i Grynningen. Ved finner du i vedskjulet. Kjøkkenet er utstyrt for to personer.

Båt i naust kan benyttes.

Bo på Grynningslibua

10. Sørhella i Dalsida

Hytta har også ett anneks med ett soverom og køyesenger.

Hytta har også ett anneks med ett soverom og køyesenger.Alle tre soverommene har tre sengeplasser. Kjøkkenet er utstyrt for 8-10 personer. Den passer fint for familier og grupper.Med hemsen og de tre soverommene har hytta ti sengeplasser.

Fullt utstyrt hytte med totalt 9-10 sengeplasser. Flotte familievennlige turområder og gode forhold for jakt og fiske. Hytta ligger like ved setergrenda Sørhella på Dalsida i Lesja.

Her kan du gå inn i Svartdalen for å oppleve et flott turområde i Dovrefjell. Svartdalsvatn har bitevillig ørret og landskapet er verdt turen alene. Lesja fjellstyre har båt som kan leies ved Svartdalsvatn.

Hytta har bilvei helt fram. Mobildekning mangler. 

Bo på Sørhella

Følg med på våre siste turtips!

Meld deg på nyhetsbrev

Powered by Labrador CMS