Fiske:

Gode tips for laksen i Mandalselva 

Vurderer du en laksetur til sørlandet til sommeren? Mandalselva er en god lakseelv, hvor det er lett å få kort. Her får du tipsene du trenger for å finne den blide sørlandslaksen. Kortsalget åpner 15. februar.

I Mandalselva kan mange oppleve laksedrømmen.

Mandalselva er det nest største vassdraget på Sørlandet, har en lakseførende strekning på 50 km, og er et nasjonal laksevassdrag.

Elva har de siste årene hatt totalfangster av laks og sjøaure på mellom 12,6 og 5,7 tonn. laksen i elva var lenge slått ut av forsuring, men på 90-tallet startet den vellykkede snuoperasjonen, og Mandalselva er i ferd med å reise seg.

Potensialet er stort: Fra 1880-1890 hadde elva de høyeste fangstene i Norge i sju av ti år.

Grønbergs Mandalstips:

Stein Grønberg behøver ikke reise langt fra Kristiansand for å fiske laks og har fisket sørlandselvene i en mannsalder. Her med et flott eksemplar fra Audna, en av Mandalselvas mindre naboer.

Stein Grønberg, innehaver av Grønberg Sport i Kristiansand og mangeårig aktiv i Kristiansand JFF, har fisket i landsdelen i en mannsalder.

Han anbefaler sone 3 i Mandalselva for førstereis.

– Gjerne i juni. Syns du det blir for folksomt i sone 3 i juli, da det tradisjonelt er flest fiskere i elva, kan du svippe opp i sone 4.

Sone 3 i Mandalselva er 13 km lang og har store sammenhengende områder som er velegnet for fluefiske.

Nyt naturen i sone 4

Mandalselva, Øvre Holum sone 2.
Mandalselva, Øvre Holum sone 2.

– Jeg trives også veldig godt i sone 4. Naturen er betydelig mindre preget av mennesker der og de siste årene har laksebestanden tatt seg godt opp, sier han.

Nedre del av Sone 4 er delt i seks delsoner. Øvre del er på samme kort.

Sone 2 i Mandalselva er også en joker ifølge vår mann i Kristiansand.

– Den er også delt opp i mange små vald, så her kan du og en kompis kjøpe opp kortene og ha strekket for dere selv. I Sone 1 kan du fiske laks i sentrum.

Mye å fiske på

Flott nygått laks fra Mandalselva.

Mandalselva er regulert, og skal helst ikke ha for mye vann.

– Laksen passerer Haugefossen på rundt 30–40 m³/sek, eller over 100 m³/sek. Det har som regel gått opp mye fisk uansett når fiskesesongen er i gang, men skal du ha nygått fisk kan det være lurt å følge med på vannstanden, forteller Grønberg.

Flere gode elver i nærheten

Grønberg fisker i alle sørlandselvene når han er ute etter laks og sjøørret.

– Vi er veldig heldige her i Agder. Avstandene er små sammenlignet med andre deler av landet, så du rekker over alle elvene våre på en liten uke. Det er forholdene som bestemmer hvor du bør setter inn støtet, sier han.

Elvene i Agder har lange strekk med åpent kortsalg, så det er ikke vanskelig å slippe til. Vil du på en skikkelig turné har du 5-6 gode lakseelver til under halvannen time kjøring unna Mandalselva.

Mandalselva åpner kortsalget 15. februar kl. 09.00.

Stikk gjerne innom Grønberg Sport i Kristiansand for de aller siste nyhetene fra lakseelvene, og annet fiske i sør.

Finn fisket på Inatur:

Meld deg på Inaturs nyhetsbrev

Få siste tips om fiske, jakt og overnatting i Norge

Powered by Labrador CMS