Fiske:

15 tips til sommerens fluefiske

Drømmer du om tunge ørretvak på glattstrømmen, grov harr som nymfer i strykene, eller vakker og uforutsigbar røye? Inatur.no er et overflødighetshorn av for eventyrlystne for fluefiskere.

Stor ørret tatt på tørrflue i en nordlig elv. Kveldssol.
Stor ørret tatt på tørrflue i en nordlig elv. Noen ganger er det ålreit.

Her får du 15 utvalgte elver, vann og vassdrag i hele Norge som passer veldig godt for fluefiskere på jakt etter ørret, harr og røye. Mange av stedene har du helt sikkert hørt om før, men kanskje får du ny inspirasjon også. 

Ikke nøl med å utforske mer i området rundt disse tipsene. Det er ikke alltid de største fiskeopplevelsene dukker opp akkurat der du hadde ventet det ...

Ekso i Eksingedal

Ekso har blitt en flott ørretelv takket være iherdig kultiveringsinnsats.

Ekso Villfisk har siden år 2000 kultivert Ekso i Eksingdalen, og det begynner virkelig å bære frukter. Ekso er en svært produktiv elv, som lett blir overbefolket. Nå bidrar store ørreter til å holde resten av ørretbestanden i sjakk – og fluefiskere på tå hev. Det går nemlig noen skikkelige troll her.

De stilleflytende delene av elva har gode klekkinger og er en drøm for tørrfluefiske i rennende vann. Fluesona ligger i de øvre delene av kortområdet.

Hemsil i Hemsedal

Ørretfiske med flue i elva Hemsila.
Hemsila ved jugebenken er en populær fiskeplass. Med en guide kan du finne steder som ikke er like hardt fisket.

Hemsila er godt kjent og ligger relativt kort vei fra Oslo. Elva er i lange partier et eneste langt, nydelig tørrfluestrekk. Kilosfisk er vanlig. Betydelig større individer fins.

Når døgnfluene er på vingene i juni og begynnelsen av juli er det ikke mange elver i Norge med samme tetthet av vakende kilosørret. Kombinasjonen av sentral beliggenhet og førsteklasses tørrfluefiske gjør elva godt besøkt i høysesong.

Tips: På hverdager i begynnelsen og slutten på sesongen er det langt flere elvemeter med ørret per fisker. Fluesonen i Grøndøla er et vakkert strekk som bør sees. Vanskelig fiske, men virkelig pen ørret kan forekomme. Fiskekortet gir også tilgang til en rekke gode fjellvann.

Holselva i Ål

Ørret på kroken i Holselva.
Ørreten i Holselva er ofte stor og alltid sterk. I de storsteinete hølene går det ikke alltid fiskerens vei.

Elva renner ned i Strandafjorden i Ål i Hallingdalen. Den er en regulert terskelelv, hvor de store ørretene som beiter i ekstremt næringsrike Strandafjorden finner sine gyteområder – rett ved riksvei 7, på grensa mellom Hol og Ål.

Treffer du gode forhold her er det ikke mange steder i Sør-Norge du har bedre sjanser på en fluefanget ørret på over to kilo.

Les mer om Holselva.

Fiskekort på Inatur:

Holselva  – aktivt mark og fluefiske

Borgundselva i Lærdal

Elva som blir til den legendariske laks- og sjøørretelva Lærdalselvi, er spritklar og vakker som få. Ørreten kan bli stor og tilsvarende vrien, akkurat som noen av oss liker det.

Borgundselva. Stilleflytende elveparti med klart vann.
Borgundselva har noen virkelig flott fluestrømmer og dalen er vakker som få.

For å virkelig skjønne hva Borgundselva har å by på anbefales filmen over fra gutta i Black Fly Eyes. Ørretene, elva og omgivelsene er virkelig det drømmer er laget av.

Les mer om Borgundselva.

Fiskekort på Inatur:

Ørretfiske i vakre Borgundselva

Bremafoten på Hardangervidda

Ørret på tidlig gytevadnring tatt på flue. Gjenutsatt.
En godt farget gytehann har tatt en Streaking Caddis #8. Fjellfisket behøver ikke alltid være så komplisert.

Bremafoten og de andre elvestubbene øverst i Numedalslågen er kjent som svært gode klassiske fiskeplasser og er en del av norsk fluefiskehistorie. 

Tradisjonelt kommer de tidligst i slutten av juli, gjerne etter en periode med regnvær. De største hannfiskene, praktfulle fjellørreter på både to og tre kilo, kommer først. Utover august kommer hovedfeltet av gytevandrerne og hofisken blir vanligere på elva.

Oppover Lakadalen ligger det flere gode ørretvann som kan gi avveksling fra elva.

Her finner du tre tips til lange fisketurer på Hardangervidda, blant annet til Bremafoten. (Fjellfisker? Sjekk også disse  høytliggende ørretelvene . )

Ullensvang fjellstyre selger fiskekort from Bremafoten og omegn, men sjekk grensene på kartet. Du finner fiskekort for flere statsalmenninger på Hardangervidda på Inatur.

Fiskekort på Inatur:

Fiske i Ullensvang statsallmenning

Galten og Isterfossen i Engerdal

Når sommeren har kommet for fullt er kveldene ved Galten som tatt rett ut av et eventyr. Bra fiske etter ørret, harr og sik er det også i Isterfossen og strømmene mellom Isteren, Galthåen og Galtsjøen.

Vil du virkelig oppleve det området ble kjent for blant engelske sportsfiskere, bør du ta inn på Smithsetra, og leve som en engelsk adelsmann på fisketur i Norge på av attenhundretallet. Setra har åtte sengeplasser og passer for en vennegjeng.

Smithseter ved Galten Gård har en unik historie og spennende og variert fiske i nærområdet ved utløpet av Galtsjøen, en kjent fiskeplass kalt Galthodet. Isterfossbua ved Isterfossen er et enklere, men ikke nødvendigvis dårligere plassert alternativ. Her er 10 utvalgte hytter i Femund-Engerdal.

Med fiskekort fra Engerdal fjellstyre kan du fiske det aller meste i nærheten, unntatt Isteren og noen andre vann og tjern. Fiskemulighetene i dette området er formidable, og det er flere rimelige utleiehytter nær fiskeplassene.

Hola fluesone i Holøydalen

Elvestrekk i Hola i Holøydalen. Fluesone.
Hola er en fin liten elv som veksler mellom stilleflytende loner, kulper og stryk. Perfekt for fluefiske!

Hola ligger mellom Engerdal og Tolga og ser ut som den er skapt for fluefiske med lett utstyr etter harr og ørret. De største ørretene bruker mesteparten av tiden sin i Langsjøen.

Området har gode fiskeplasser i alle retninger og går du noen hundre meter fra veien er du som regel alene i Hola.

Gode klekkinger av den store døgnflua E. danica lokker stor fisk til overflaten. Elva har også gode klekkinger av andre døgn- og vårfluearter.

Med kort i fluesonen kan du også fiske resten av Hola og Langsjøen. Er du i området på seinsommeren, og det har kommet nedbør, er det mulig å treffe på storørret i Sømåa, utløpselva fra Langsjøen.

Fluefiske i Drengen, Hodalen

Innsjøene i Hodalen. Drengen fluesone.
Innsjøene i Hodalen hvor du finner fluesonen Drengen, er næringsrike grunne fjellsjøer spennende fiskebestander og en ganske interessant storvokst ørretstamme.

Mange fluefiskere reiser forbi dette området. Det er kanskje ikke så lurt. I Drengen i Hodalen finner du nemlig flotte klekkinger, stor vakende ørret og harr, grov abbor og stor gjedde.

Tar du deg nemlig tid til å bli kjent vil du kanskje komme i kontakt med en av de store ørretene som bor i vassdraget, og da er det trolig kjørt – du kommer garantert tilbake.

I tillegg er området lett tilgjengelig og i de mange strømmene mellom sjøene kan elvefiskeren få strømkicket sitt, etter en lang dag i stille vann.

Kvennan Fly Fishing i Glomma

Kvennan Fly Fishing. Kanaler og sideløp. Dronefoto.
De mange øyene og kanalene på Kvennan gjør det godt å være fisk – og fisker.

Fluesonen på Kvennan har rike klekkinger av mange forskjellige insektarter. Du kan få tette klekkinger av små døgnfluer så fort det begynner å minne om sommer i dalføret. Utover sommeren kommer større døgnfluer, vårfluer, og landinsekter som maur og biller.

Elva har en svært god bestand av harr og en tynn bestand av stor ørret, og er et ypperlig sted for å finslipe nymfeteknikken!

Les mer om Kvennan Fly Fishing.

Unsetåa

Unsetåa snirkler seg dovent gjennom kulturlandskapet. Til venstre i bildet ligger det en hytte du kan leie på Inatur, perfekt for deg som vil bo nær elva.

Unsetåa fluesone er en sone på over 12 km i Unsetåa, en liten klar elv et godt stykke opp i Rendalen. Elva er variert med kulper, stryk og lange meandrerende stilleflytende partier. I fluesonen finner du flere strekk som skapt for tørrfluefiske og med gode forhold kan du se fisken i vannet.

Fangstbegrensinger har hatt god effekt på bestanden av ørret og harr, og fisk fra 0,5-1,0 kg er vanlig. Større individer fins. I tillegg er de mulig å støte på oppvandrende ørret fra Storsjøen på seinsommeren og utover.

Les mer om Unsetåa på Fishspot.

Renaelva

Ørret fra Renaelva.
Klassisk grov renaørret. I de mørke timene siger de store nær land, og fiskere som kjenner elva vet at B-mennesker har en klar fordel her.

Renaelva er stedet for storfiskjakt med lett utstyr. Elva har hatt en formidabel utvikling det siste tiåret og i dag er det ingen andre elver vi vet om med like stor tetthet av ørret over to kilo, som du har gode sjanser til å få på tørrflue.

Rena kan tilby tungt streamerfiske etter de aller største i mai, tiltagende tørrflue- og nymfeføre utover i juni og et økende antall vårfluer utover i juli.

Svømmepuppene om høsten i Rena er et naturfenomen hvor stor ørret og harr plaskvaker ivrig nær land i de mørke timene.

Her kan du lese mer om fiske og overnatting langs Renaelva.

Barduelva

Fluefisker står utvadet i Barduelva
Med det klare vannet og de flotte størmmene er Barduelva en elv som setter varige spor i en fiskersjel.

Barduelva er en drøm av en flueelv når vann og vær spiller på lag. Med den planlagte minstevannføringen som er på trappene kan vi håpe den kan bli enda bedre.

Ørreten i elva er ofte lys gullgul, sprek og tidvis ganske stor. Varierende klekkinger av døgnfluer. Relativt lang sesong.

Elva har også ganske fin elvelevende røye. Den finner du lettest i de nedre stilleflytende delene av elva. 300 meter unna elva ligger en liten skogskoie med to soverom og fire sengeplasser. Les mer om Barduelva.

Lågen sone 5 – Sel

Selsmyrene (sone 5) i Gudbrandsdalslågen sett fra luften. Dronefoto.
Glassklar og stilleflytende, Gudbrandsdalslågen ved Sel er en fryd å fiske i for de som liker klart vann og sky fisk. Her får du ikke noe gratis av fisken.

Gudbrandsdalslågen ved Sel (sone 5) er en populær strekning, som etter noen år med maksmål og moderne forvaltning, har hatt en fin utvikling i bestander av både ørret og harr. 

Fluesonen er ca. 5 km lang, men det er godt fiske oppstrøms og nedstrøms også. Elva er noe følsom for vind opp eller ned dalen.

Fisken er sky i det klare vannet, og du må regne med å måtte fiske forsiktig, og helst ikke gi deg til kjenne for fisken.

Grimsa ved foten av Rondane

Fluesona i elva Grimsa i Grimdalen. Natt. Fullmåne.
Elver formes av og former landskapet. De former også fisken og derfor fiskerne, og drar oss mot dem som møll mot en åpen flamme. Her fra fluesonen i Grimsa i Grimsdalen.

Grimsa er relativt rask med bunn hovedsaklig av grus og småstein, med innslag av sand og grunnfjell. Elva egner seg for tålmodige fiskere som liker en utfordring, og ikke har antall fisk som mål på om det var en givende tur. Her kan du lese mer om den utfordrende og vakre elva.

Mesteparten av smeltevannet som skal ned i Grimsa kommer fra høyfjellet, og elva er betydelig seinere ute enn for eksempel Vangrøfta i Dalsbygda.

Fluesonen er 18 km lang og det selges kun 10 fiskekort per døgn. Du får med andre ord godt armslag. Kortsalget startet 1. mars kl. 09.00.

Lågen sone 7 – Lesja

Lågen på Lesja er for det meste bred og stilleflytende. Den lyse sandbunnen gjør det lett å se fisken, som derfor er lettskremt og sær. Det er bedre å telle situasjoner enn fisk i håven her oppe.
Lågen på Lesja er for det meste bred og stilleflytende. Den lyse sandbunnen gjør det lett å se fisken, som derfor er lettskremt og sær. Det er bedre å telle situasjoner enn fisk i håven her oppe.

Lågen på Lesja (sone 7) er om mulig enda klarere enn på Sel. Du kan se fisken, og den kan se deg. Den øvre fluesona går fra strykene i Lora og et par km ned (se skilting), mens den den nedre er ca fire km lang nederst i sonen.

Elva kan virke nesten død i perioder med mye vind, før den våkner til liv noen timer når det løyer om kvelden. Lav profil, lange og tynne fortommer, slanke fluer, og forsiktig tilnærming til elva kan være til hjelp, spesielt på dagtid.

Unngå også å skremme fisk fra forbygningene. De ser fiskere som går på veiskulderen på lang avstand. (Er det trangt eller overdrevent kinkig i sone 5 eller 7, kan sone 6 (Dovre) være en joker.)

Sjekk også Ørret i skyggen av Snøhetta  og 10 hytter i Dovrefjell-Sunndalsfjella for flere turtips i Lesja-traktene. 

Klar for flere turer? Sjekk disse høytliggende ørretelvene 10 hytter for storfiskere  og 10 hytter ved fiskevann. De fantastiske fisketipsene fra Snåsa fjellstyre kan også inspirere til både hytteturer og ekspedisjoner.

Flere turtips?

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Powered by Labrador CMS