-
Oppbrudd
-
Ville hytter for vinterens tøffeste turer
-
En rimelig hyttetur er naturlig terapi
-
Isfritt til 1200 moh – tidlig start på fjellfisket
-
Ørret i skyggen av Snøhetta
-
Et dypdykk i natur, eventyr og historiefortelling
-
Helge Ingstad – turpioneren som satte evige spor
-
Møt forfatterne bak "Koieboka" på Ingstadfestivalen
-
Langs stikka løype i Langsua og Jotunheimen
-
10 villmarkshytter langt fra folk
Planlegg fiskeekspedisjonen med satellitt
Planlegger du fisketur høyt til fjells eller langt av lei? Da bør du sjekke disse tipsene om hvordan moderne satellitter kan hjelpe deg å prikke inn storfiskbettet til sommeren.
Du har kanskje opplevd det. Etter en lang marsj innover og oppover mot drømmevassdraget blir restene av vinteren tydeligere og tydeligere. Hvis du kommer deg over de små bekkene som går flomstore opplever du kanskje at det ligger is på halve vannet, som for øvrig holder fire grader. Fisken går på sparebluss.
Flere erfarne fjellfiskere sier det samme: det tar litt tid etter isløsning før ørret og røye i norske fjell begynner å beite skikkelig på grunnene og i overflaten. Et intenst og kort bett rett etter isløsning er et kjent fenomen som ofte forsvinner like fort som det oppstår. Den viktigste perioden for sportsfiskere ser ut til å komme seinere de fleste steder. Omtrent to uker etter isløsning er kanskje en dugelig tommelfingerregel i en del vassdrag og fjellområder, men dette varierer veldig.
Fisken biter når fjellet er grønt
Det blir sagt at fjellfisken biter skikkelig først når bjørka har fått museører. Om det med museørene stemmer skal vi ikke mene så mye om. At insekter og andre byttedyr ørret og røye er avhengige av har en aktivitetsperiode som sammenfaller med at fjellet blir grønt er derimot sikkert som banken.
Når denne viktige beiteperioden inntreffer varierer veldig mellom forskjellige deler av landet, høyde over havet, påvirkning fra strømmende vann mm. Det varierer også mye fra år til år, og det er en kjensgjerning at våren også kommer tidligere i våre dager enn i forrige århundre. Følger du gamle tips fra forrige århundre om hvilke datoer fjellfisken pleier å være i gang, kan en heftig varmebølge være nok til at du kommer for seint for den vakfesten du har drømt om hele vinteren.
I våre dager kan vi heldigvis følge betydelig bedre med. Uansett om du vil prøve å prikke inn turen rett etter isløsning, når sommeren akkurat akkurat har meldt sin ankomst eller når den har satt seg i fjellheimen – satellitten Sentinel 2B lar oss studere fjellet daglig, så lenge det ikke er overskyet.
St. Hans i Snåsafjellene?
De fleste turfolk er vant til å bruke flyfoto som en del av de fleste karttjenester som er tilgjengelige på telefonene våre. Satellittbilder har lenge vært tilgjengelige, men det er først de siste årene at de har blitt gode nok til å prikke inn forsommeren med stor nøyaktighet. Sentinel-2 er et prosjekt som overvåker jorda fra tre satellitter, hvor Sentinel 2B gir bilder i synlig lys som er gode nok til å sjekke om isen på små fjellvann har gått.
Et vann og område som frister veldig er Snaufjellvannet i Blåfjell-Skjækerfjella nasjonalpark. Vannet er et sagnomsust fiskevann med stor og flott ørret og røye. Veien inn er lang, og området er lite trafikkert i vårløsningen. Så når bør vi sette inn støtet? Sentinel 2B gir noen hint:
I 2022 gikk isen minst en drøy uke idligere. Det er tett skydekke over Snåsa nesten hele juni, og sommeren kommer seint. Men når den kommer ser vi det gjennom skyene:
Du kan selv finne ut av når isen har gått i dine favorittområder via Copernicus-prosjektet fra den europeiske romfartsorganisasjonens ESA. Prøv deg fram med forskjellige filtre for skydekke og utsnitt. Kanskje du finner ut at isen går tidligere enn du trodde, og at sesongen for fjellfiske derfor ikke er så langt unna lenger?
21. juni var det isfritt i hovedvassdragene på Hardangervidda. Når går turen til sommeren?
Få flere tips om langturer på mail
Meld deg på nyhetsbrevet vårt her.