Ingstadfestivalen:

Helge Ingstad – turpioneren som satte evige spor

Hva har Lars Monsen, Jens Kvernmo, og talløse turglade nordmenn til felles? Alle er direkte eller indirekte  påvirket av Helge Ingstad og hans forfatterskap. Det gjelder selvfølgelig også Inatur, offisiell samarbeidspartner for Ingstadfestivalen.

De fiskerike elvene holdt Ingstad og hundene med store mengder vinterfisk. I mindre elver kunne du ta laksen med hov, skrev han.
De fiskerike elvene holdt Ingstad og hundene med store mengder vinterfisk. I mindre elver kunne du ta laksen med hov, skrev han.
Publisert Sist oppdatert

Ingstadfestivalen:

Her finner du billetter til Ingstadfestivalen.

Festivalen skjer i stua til Helge og Anne-Stine Ingstad på Brattalid. Antall billetter til det fysiske arrangementet er derfor begrenset til 80 (to deler, 40 deltakere på hver.) Foredragene strømmes også live så alle kan få de med seg.

Følg Inatur på Facebook for en sjanse til å vinne strømmebilletter. 

Mer informasjon:
www.ingstadfestivalen.no

Instagram:@ingstadfestivalen

Facebook: facebook.com/ingstads

Kontakt: info@ingstadfestivalen.no

Ingstad utdannet seg først til jurist, men det var ikke der han skulle skrive seg inn i friluftsfolkets kollektive bevissthet. Han ble født i Meråker, en kommune med svært gode muligheter for jakt, fiske og friluftsliv i 1899, men familien flyttet snart til Bærum. Kort tid seinere var Ingstad i Bergen hvor han gjorde gymnaset, før han utdannet seg til jurist i Bergen.

I i 1922 startet han praksis som sorenskriverfullmektig og senere sakfører i Levanger, men dette var ikke nok til å holde eventyrlysten staggen. Tre år senere solgte han praksisen og reiste til Frankrike. Der ble han til oktober 1926, før han reiste til Canada for å leve som pelsjeger. 

Her er min kano, mine garn, min børse og mine hunder. Skogene og vannene står til min rådighet. Jeg sitter i skjorteermene foran teltet og føler meg som en millionær.Helge Ingstad i Pelsjegerliv blant Nord-Kanadas indianere

Oppholdet varte i fire år og dannet grunnlaget for hans debut som forfatter, boka  Pelsjegerliv blant Nord-Kanadas indianere.

Lenger nord

Helge Ingstad, kano, pelsjegerliv, Nord-Kanada
Kanoen var en viktig del utstyret da Helge Ingstad levde som pelsjeger i Nord-Kanada.

Senere ble han ansatt som Sysselmann på Øst-Grønland. Oppholdet dannet grunnlaget for boka Øst for den store bre, utgitt i 1935.

Da var Ingstad allerede på et nytt eventyr – denne gangen som sysselmann på Svalbard. Her startet han arbeidet med Landet med de kalde kyster, som ikke ble utgitt før i 1948.

Innen den tid hadde Ingstad gjennomført en ekspedisjon til apachene i New Mexico i 1936-38.

Han tjenestegjorde for Røde Kors under felttoget i Norge våren 1940 og jobbet blant annet med å få norske og danske fanger ut av tyske konsentrasjonsleire.

Etter krigen ble han nok en gang sysselmann på Svalbard og gjenopptok der arbeidet med Landet med de kalde kyster.

Evige spor

Helge Ingstads vinterleir.
Om vinteren duger ikke kano, da er det hundespann som gjelder. Her ser vi Ingstads vinterleir.

Helge Ingstad har satt evige spor. I 2006 fikk han et fjell i fjellkjeden Brooks Range i den arktiske nasjonalparken i Alaska oppkalt etter seg. Det var Nunamiut-stammen som foreslo navnet på det som i dag heter Ingstad Mountain og rager 1463 meter over havnivå. I Canada finner du en tilløpselv til Snowdrift RIver som heter Ingstad Creek. Men Ingstads spor strekker seg lengre og høyere enn dette, noe asteroiden 8993 Ingstad er et klart tegn på.

Selv de som ikke har lest bøkene hans vet som regel hvem han var, så lenge de er litt friluftsinteressert. Og de mange som har latt seg trollbinde av hans mange eventyr og ekspedisjoner, natur- og menneskesyn sørger for at han fortsatt lever i turbevisstheten vår. 

Og har du ikke lest Pelsjegerliv blant Nord-Kanadas indianere enda kan du lese en digital utgave av den på Nasjonalbibliotekets nettbibliotek.

Vinn billetter

Ingstadfestivalen går av stabelen i Helge og Anne-Stine Ingstads hjem. Det er et begrenset antall plasser i selve stua, men alle kan få med seg foredragene som strømmes live.  Følg Inatur på Facebook for en mulighet til å vinne strømmebilletter til Ingstadfestivalen 16. februar.

Powered by Labrador CMS