Jakt:

– Det er mye ledig fuglejakt i år

Det sier Inaturs jaktekspert Stein Oddvar Østgård og deler flere av sine tips for å finne jakta du har drømt om. Nå og i dagene framover vil du finne mange områder med jakt på rype- og annet fuglevilt i flott natur på inatur.no.

Høstjakta kan by på mye mer enn det som eventuelt havner i sekken.

– Jakttrykket i Norge reduseres fort med økende avstand til nærmeste parkeringsplass.

–  Jegere som følger med på tilgjengelig småviltjakt på Inatur.no og leter litt rundt kan finne virkelig mye fint, sier Østgård.

Mange har ventet på takseringsresultatene før de åpnet for salg. Selv om resultatene fortsatt varierer mye fra område til område er bildet betraktelig lysere og stadig flere områder som holdt stengt i fjor legger derfor ut jaktkort som normalt blir solgt på våren. 

Statskog har åpnet opp alt unntatt Kongsvold på Dovre og noen områder nord i Trøndelag. Hos fjellstyrene er situasjonen ganske lik, grovt sett. Det er rett og slett mye mer som er ledig så tett på jakta enn for ett år siden.

Bli kjent med tilbudene i ditt område

– Når du skal finne jakt i nærområdet ditt eller et annet område du interesserer deg for, lønner deg seg å bruke kartet du finner på Inatur.no. Der finner du storviltjakt, hytter, lakse- og innlandsfiske i tillegg til småviltjakt. Hvis du filtrerer det så du kun får opp småviltjakt i ditt fylke eller kommune er det lettere å orientere seg, forklarer Østgård.

Jakt i veiløst land

Bruk kartet på Inatur.no for å finne småviltjakt i de områdene du interesserer deg for.

– Sjekk områder hvor det er litt lengre å gå inn til terrenget. Jakttrykket i Norge reduseres fort med økende avstand til nærmeste parkeringsplass.

Derfor er det alltid kort å få i fantastiske områder i Norges flotteste natur. Eksempler er Luster Austre statsallmenning vest i Jotunheimen/Breheimen og Ullensvang statsallmenning på Hardangervidda Vest.

Raundalen Grunneigarlag i Voss har også småviltjakt på et 305 km2 område som strekker seg fra lavereliggende skogområder til høyfjells.

Rauland fjellstyre selger kort til utenbygds jegere uten hund i et av Hardangerviddas flotteste høyfjellsområder. (Husk at førstegangsjegere ofte får gratis jaktkort!)

Langtur til rypefjellet – skogsfugl i helgen

Mange småviltjegere i de større byene organiserer jakta si rundt en ferieuke med start 10. september. Lirypa står i fokus og den ettertraktede jakta formidles på mange forskjellige måter på markedsplassen Inatur.

Tre orrfugl på vingene.

Jegere som ikke er velsignet med gode rypeterreng utenfor verandadøra finner ofte spennende terreng hvor de jakter skogsfugl, hare og annet småvilt i kortere avstand fra hjemstedet. 

– I Aust-Torpa er det mye flott skogsfuglbiotop kort vei fra Oslo. Du kan også lete etter skogsfugl i Jevnaker Almenning eller andre deler av Akershus i kort avstand fra Oslo. 

Sjekk også hva som fins av muligheter i Oslomarka for virkelig kortreist jakt. Medlemmer av Solemskogen JFF kan kjøpe småviltkort i Maridalen på Inatur. Mer sentralt er det neppe mulig å få det.

Alltid ledig i Nordland

Mange jegere i Trøndelag (og resten av landet) ser fram til småviltjakta i den enorme villmarkskommunen Lierne. Statsallmenningene Nordli og Sørli dekker mye av kommunen. Det legges ut noen kort der og i flere andre områder i Trøndelag, blant annet de digre statsallmenningene i Snåsa i dagene før 10. september.

Nordland har store områder som egner seg for jakt med stående fuglehund.

Glem heller ikke å sjekke private grunneierlag som Ulen Utmarkslag i Lierne. Småviltjakt for utenbygds fra 1. oktober og rådyrjakt er tilgjengelig i skrivende stund.

Får du ikke jakt der du vil er det godt å vite at det ikke er så veldig langt fra Trøndelag til Nordland. Statskog er trolig verdens beste rypeforvaltere og har alltid ledige kort et sted i det langstrakte fylket i nord. 

Sesongen ser lovende ut i fylket som også kan by på noen av landets mest spektakulære naturopplevelser fra Saltfjellet til den langstrakte kysten.

Finn på Inatur:

Powered by Labrador CMS