10 villmarkshytter langt fra folk

Du finner veien til stillhet, natur og eventyr på Inatur. Her får du ti utvalgte hytter for deg som virkelig vil langt bort fra hverdagen.

Hytte på fjellet. Nattehimmel. Lys i vinduet.
Når du først har kommet deg de 22 kilometerene inn til hytta (30 km om vinteren ... ) kan du regne med at du ikke blir nedrent av andre fjellfolk. Du må gå i ca. 15 minutter for å finne mobildekning.

Vi i Inatur syns det er helt greit å være folkesky av og til. Som deg vet vi nemlig at de beste opplevelsene er ute, under åpen stjernehimmel eller i en steinbu på høyfjellet. Helst milevis fra nærmeste hyttefelt.

Noen av villmarks- og høyfjellshyttene på Inatur egner seg mest for erfarne og godt vante fjellfolk, mens andre har enklere adkomst.

Det har det til felles er at de får deg vekk fra asfalt, betong, mas, kjas og naboer, og rett inn i eventyret. Det tror vi alle har godt av en gang i blant.

Her er ti utvalgte hytter langt fra folk:

1. Vierslaet i hjertet av Hardangervidda

Hytte på fjellet. Nattehimmel. Lys i vinduet.
Når du først har kommet deg de 22 kilometerene inn til hytte (30 km om vinteren ... ) kan du regne med at du ikke blir nedrent av andre fjellfolk. Du må gå i ca. 15 minutter for å finne mobildekning.
Hytta på Vierslaet, interiør. Vindu. Spisebord.
Hytta er nyoppført, enkel og ekstremt koslig.
Vierslaet Hardangervidda Nordlys.
Her får du fred og ro, men vær obs på at du kan bli distrahert allikevel ...

Når du først har kommet deg de 22 kilometerene inn til hytte (30 km om vinteren ... ) kan du regne med at du ikke blir nedrent av andre fjellfolk. Du må gå i ca. 15 minutter for å finne mobildekning.Hytta er nyoppført, enkel og ekstremt koslig.Solceller gir strøm til lys og batterier.

1250 moh. vest for Normannslågen finner du Vierslaet. Hytta er nylig oppført og i god stand. Den har fire sengeplasser i et åpent rom, samt et eget soverom med køyeseng.

Hytta ligger i et spennende område for ørretfiske, enten du vil dorge etter storfisken i Normannslågen og Heisanntjørnet (du kan leie båt av hytteverten), prøve de bitevillige ørretene i Andersosen eller utforske de spennende småvannene i retning Hårteigen.

2. Vassheim på Skjomfjellet i Narvik

Enkel hytte og utedo i fantastiske omgivelser.

Hytta er enkel og rustikk. Beliggenheten er fantastisk med høye topper og ukjente fiskevann i alle retninger.

Denne hytta passer for deg som liker virkelig høyfjell, fjellrypejakt og røyefiske. Vassheim ligger ved Gautelis på Skjomfjellet og leies ut av Narvik og Omegn Jeger- og Fiskerforening (NOJFF.) Medlemmer får rabatt på leia.

Gautelis er dessverre ikke hva det var etter at vannet ble regulert, men de uregulerte vannene Unna Guovdelisjavri og Coavrejavri kan fortsatt levere varene. De ligger bare en kort spasertur sørøst og øst for hytta. Navnløse vann og tjern kan også overraske, i likhet med elver og bekker i tilknytning til vann og innsjøer.

3. Linnanaustet i Hamarøy

Linnanaustet leies ut på Inatur av hamarøy Jeger- og Fiskerforening.

Det følger med båt og en strategisk plassert utedo med god utsikt. 

Naustet ved Linnajavre ligger omkranset av topper, i Gjerdalen, et svært kalkrikt område med mye spennende geologi. 

Linnajavre er et pussig regulert vann med en splittet røyebestand. Vannet er næringsfattig og kun de røyene som klarer å slå seg på å spise sine artsfrender når en anselig størrelse. De fleste kjønnsmodner før de når blyantstørrelse.

Vil du fiske er mindre ikke-regulerte vann i området langt bedre tips, men det kan ikke utelukkes at man med flaks, enorm tidsbruk og dedikasjon kan få virkelig store individer der.

På samme side på Inatur som du finner Linnanaustet finner du også andre hytter fra Hamarøy JFF som er vel verdt en tur.

4. Skarvedalshytta i Reinheimen

Stemning ved Skarvedalshytta i Skjåk Almenning.
Stemning ved Skarvedalshytta i Skjåk Almenning.

Toppturer, jakt eller fiske. Skarvedalshytta er et fantastisk utgangspunkt for alt sammen. Hytta ligger på 1479 moh. og er godt bardunert med stålwire.Turmulighetene i Reinheimen er enorme.Her kan du oppleve virkelig høyalpin natur.

Skarvedalshytta er et flott utgangspunkt for toppturer til Skarvedalseggje, Blåhøe og Store Gråhøe 2014 moh., den høyeste toppen i Reinheimen.

Fra Store Gråhøe har du utsikt både til topper i Jotunheimen, Breheimen, Jostedalsbreen, Tafjordfjella, Romsdalsalpene, Dovrefjell og Rondane!

Fisket i området er bra. Du har en rekke vann med flott ørret å velge mellom i området, i alt fra 0,5-3km avstand fra hytta. Perfekt for dagsturer med hytta som utgangspunkt.

En rundtur en langhelg fra hytte til hytte i Reinheimen med utgangspunkt fra Billingen anbefales – for eksempel via Tverråhytta, Storvassbu og Skarvedalshytta.

Sjekk også Skjåk Almennings tips til overnatting og toppturer i Breheimen nasjonalpark.

5. Storvassbu i Reinheimen

Det tar 6-8 timer å komme seg inn til hytta. Når du er der er det verdt hvert skritt og hver kilo for mye i sekken.

Det tar 6-8 timer å komme seg inn til hytta. Når du er der er det verdt hvert skritt og hver kilo for mye i sekken.Det er svært godt ørretfiske i mange vann i området, og ørreten på 1500 moh er sprek som få.

1525 moh. i Reinheimen Nasjonalpark finner du Storvassbu, en helt spesiell utleiehytte fra Skjåk Allmenning. Hytta ligger i et av de mest øde områdene i Sør-Norge.

Her er det ikke engang merkede stier, så husk kart, kompass og GPS. 

Storvassbu er et godt utgangspunkt for kortere og lengre turer i Reinheimen. Skal du prøve ørreten kan du sjekke elva Sponga, Bollvatnet, Dørvatnet, Dørtjønnen, Spongvatna, Storvatnet m.fl.

Les mer om hytter, fiske og toppturer i Skjåk Allmenning.

6. Langvatnbue i Dovrefjell-Sunndalsfjella

Langvassbue ligger i et dramatisk høyfjellslandskap noen kilometer øst for Snøhettamassivet, midt i villreinens leveområder. Ta hensyn.

Hytta er en enkel bu som ligger godt til for fisketurer, jakt og toppturer i nasjonalparken. Her er du bokstavelig talt omgitt av topper over og opp mot 2000 moh. Landskapet er dramatisk, og været veksler fort.

Langvatn er et godt ørretvann, med meget god kondisjon, størrelse og kvalitet på fisken. Men vannet og ørreten er kjent for å være vanskelig, spesielt for stangfiskere.

Ta derfor gjerne turen innom småvannene i nærheten, som Langvasstjønnene, Trolltjønn i nordenden av Langvatnet og tjernene ut mot Åmotsdalen/Drugshø.

Sjekk også: Ørret i skyggen av Snøhetta og 10 hytter ved Dovrefjell.

7. Hestebu i Njardarheim

Hestebu i Njardarheim.
Langt og lengre enn langt inne i Njardarheim finner du Hestebu.

Langt og lengre enn langt inne i Njardarheim finner du Hestebu.

Hestebu er en en romslig fjellhytte på høyfjellet i Njardarheim. Hytta har 4 sengeplasser fordelt på to soverom. Avstanden til hytta varierer med årstid og hvilken rute du tar, og hvorvidt du bruker båt. Uansett er det langt.

Du finner mer informasjon om hvordan du kommer deg til Hestebu ved å trykke på knappen under.

8. Salhøtjønnbue i Dovrefjell-Sunndalsfjella

Bua ved Søre Salhøtjønn i Dovrefjell er en unik hytte midt i det beste Norge har å by på av fjellnatur.

Bua ved Søre Salhøtjønn i Dalsida statsallmenning er populær blant reinsjegere. Ikke så rart siden den ligger midt i villreinens rike.

Bua er ca. 25 m², og har 4 sengeplasser i kombinert oppholdsrom, kjøkken og soverom. Hytta har utedo.

Kjøkkenet er utstyrt for 4 personer og har gasskokeapparat. Det er ved i yttergang og i tilbygg, så du kan få i deg varmen etter en lang dag i fjellet.

Vann hentes i Søre Salhøtjønn, ca. 30 m. fra bua. Salhøtjønn er et godt ørretvann, i likhet med en rekke andre vann og tjern i gangavstand fra hytta.

Finn hytta på Inatur:

Salhøtjønnbue i Dalsida statsallmenning

9. Villmarkscamp i Indre Troms

Villmarkscampen ligger i nordenden av Leinavann.
Naustene har køyesenger og er myggtette.

Leinavann i Indre Troms er et godt og populært fiskevann blant de lokale i Bardu. Mangi villmarkscamp har nå to naust med båter og 4hk motorer til utleie ved Leinavann. Kontakt dem for mer informasjon og båttransport over Altevann.

De fleste lokale fisker der i august, når de enorme mygg- og knottsvermene har lagt seg noe. På vinteren er scooterturer populært.

Holder du ut blant alle blodsugerne kan du i juli oppleve godt fiskebett og mye vakaktivitet, ofte mens de mest intense insektsklekkingene pågår.

10. Storhøbu i Reinheimen

På Storhøbu i Skjåk Almenning i Reinheimen nasjonalpark kan du dra på topptur i veiløst land, og oppleve Reinheimen som villreinen gjør det.
Storhøbu ligger i et veldig gunstig område for stangfiske. Du kan få virkelig høyfjellsørret i vannene som ligger alt fra korte til lengre turer fra hytta.

Storhøbu egner seg godt for vinterturer, men ligger også i et veldig gunstig område for stangfiske. Du kan få virkelig høyfjellsørret i vannene som ligger alt fra korte til lengre turer fra hytta. Her har du alt du trenger for å sove, lage mat, og holde vann og kulde ute. Hytta har fire sengeplasser og en ekstra madrass. 

Storhøbue i Skjåk er en enkel hytte i Reinheimen Nasjonalpark, som leies ut av Skjåk Almenning. Hytta ligger på 1400 moh., og har flott utsikt mot Breheimen. Den har alt det grunnleggende du trenger for et godt høyfjellsopphold.

Lettgått terreng sommer og vinter. Passer for familieturer. Lett topptur til Storhøi (Trihøene 1728 moh.) og Skardtind (1883 moh.) med vid utsikt mot Lesja og Skjåkfjellene. Flott utgangspunkt for skiturer i høyfjellet.

Sjekk også disse fisketipsene fra de lokalkjente i Skjåk Almenning: Skjåk – fiskevann så langt øye kan se.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Tips om hytter, fiske og jakt i Norge

Powered by Labrador CMS