Hytter:

10 hytter i og ved Langsua nasjonalpark

Langsua har nydelige turområder, gode fiskevann og spennende jaktmuligheter. Her finner du ti hytter i og ved nasjonalparken.

Det er mange gode fiskemuligheter i området, både i rennende og stille vann.

Mellom Gausdal, Nordre Land, Nord-Aurdal, Øystre Slidre, Nord-Fron og Sør-Fron finner du Langsua nasjonalpark.

Parken dekker 527km2 og ligger fra 700-1700 moh. De høyeste toppene finner du i nord, mot grensen til Jotunheimen.

I Langsua finner du fjellnatur urørt av nymotens innretninger, men spor etter tidligere tider er mange. Du kan finne alt fra gamle fangstanlegg for elg og rein, til kullmiler og anlegg or frfamstilling av jern.

Landskapet er også preget av lang tids seterdrift og landbruk og dette har lagt grunnlaget for det varierte plante- og dyrelivet i Langsua.

Langsua og Gausdal-Vestfjell er rike på fiskevann. Her kan du lese fjelloppsynets fisketips for området.

Nasjonalparken er fjellnatur uten nyere tekniske inngrep, men spor etter eldre tiders bruk finnes både i form av jernframstillingsanlegg, kullmiler og fangstanlegg for elg og rein.

Landskapet har også tydelige spor etter et langvarig og bærekraftig landbruk som er et viktig grunnlag for variasjonen i plante- og dyrelivet.

Høydelaget varierer fra 700 moh. til 1700moh. Mange steder er det tydelige spor etter istida i form av store grusavsetninger, morener og dreneringsløp for smeltevann.

Her får du ti hytter i og ved Langsua nasjonalpark:

1. Reinsåshytta i Gausdal Vestfjell

Reinsåshytta egner seg til turer, sommer som vinter.

Reinsåshytta ligger i Espedalen landskapsvernområde, et steinkast fra Hynna naturreservat og noen hundre meter fra Langsua nasjonalpark.

Du kan fiske i elva Hynna, prøve deg på storfisken i Honnsjøen, sjekke jakta i området og utforske alle turene du kan ta i området.

Veien er vinterstengt, men skuterskyss kan ordnes. Hytta har sju sengeplasser og to soverom.

2. Fehytta på Dokkvollan

Hytta ligger like ved Dokkvannet, inngangsporten til Langsua nasjonalpark. Den leies ikke ut i beitesesongen, men er et ypperlig utgangspunkt for isfiske på Dokkvannet.

Hytta er koselig og lun og et ypperlig sted å slappe av etter en lang dag på isen.Hytta fikk en innvending oppgradering høsten 2013.

Dette er en trivelig liten hytte på 28m2. Den ble bygd i 1990 og disponeres av Dokk beitelag i beitesesongen (fra 1. juni til alle dyra er sanket, vanligvis i månedsskiftet september/oktober.) Resten av året leies den ut.

3. Bjørnstadhytta i Gausdal vestfjell

Bjørnstadhytta ligger sørvestvendt til ved Dokkvannet.

Hytta ble bygd av Kalmer Simensen, sjåfør i Gausdal Bilselskap, i 1943. I 1967 ble hytta solgt til en familie på Lillehammer. I 2019 kjøpte Gausdal fjellstyre hytta og nå kan du bo på denne perlen av et feriested.

Hytta har ni sengeplasser og to soverom. Den har ikke innlagt vann eller strøm. Matlaging skjer på gass.

4. Tømmerhytte med utsikt over Dokkfløy

Bjørnstadhytta ligger sørvestvendt til ved Dokkvannet.
Hytta varmes opp med ved.

Med fantastisk utsikt og vei helt fram i barmarkssesongen, er denne hytta et perfekt sted for de som vil fiske i Dokkelva og vannene i nærheten, gå på jakt eller utforske Langsua nasjonalpark.

Hytta har god gammeldags standard, med utedo og vann fra kran utenfor hytta. Den har strøm til lys og lading fra solceller.

5. Jakt- og fiskehytte fra Gausdal JFF

her kan du slappe av, på et høydedrag over Dokkfløy.

Hytta har klassisk hytteinteriør og god plass til avslapning.

Like ved Langsua nasjonalpark finner du denne hytta som leies ut av Gausdal Jeger- og Fiskerforening. Ikke overraskende har hytta gode jakt- og fiskemuligheter, nær sagt i alle retninger.

Hytta har åtte sengeplasser og to soverom. Det er bilvei helt fram i sommerhalvåret. Om vinteren må du gå fem kilometer på ski. Skutertransport kan ordnes.

6. Tortjønnhytta i Gausdal Vestfjell

Den store stua gjør hytta ekstra flott når man samles rundt peisen om kvelden.
Hytta har flere gode sitteplasser. Foto: Gausdal fjellstyre

Tortjønnhytta ligger på et lite tun nær Langsua nasjonalpark. Hytta er en bindingsverkhytte med stue, kjøkken og ett soverom med plass til inn til fem personer. I tillegg er det en liten bu på tunet med tre sengeplasser.

Hytta ligger midt i et eldorado for aktivt friluftsliv, jakt og fiske.

7. Liumseter i Gausdal Vestfjell

Utsikten fra Liumseter er det ingen ting å si på. Solnedgangene er legendariske her.

Et steinkast fra Langsua Nasjonalpark finner du Liumseter. Hytta har flott utsikt og solnedganger i verdensklasse. Hytta ligger i bjørkebeltet og er omgitt av familievennlig turterreng.

I Kringelonen og Fjelldokka venter fisken og oppetter Suluhøgda og Brennfjellet skratter rypa!

8. Slivasshytta i Gausdal Vestfjell

Slivasshytta ligger fint til i vannkanten.

Hytta har dyllisk beliggenhet omgitt av fiskevann, jaktmarker og flotte turområder. Slivatnet som ligger like ved er et godt fiskevann. Det går bilvei helt frem om sommeren.

Hytta har enkel standard med utedo og gass til matlaging.

9. Leppehytta i Gausdal Vestfjell

Er Leppehytta ditt hemmelige paradis?

Er Leppehytta ditt hemmelige paradis? Foto: Gausdal fjellstyreHytta er en klassisk norsk fjellhytte som egner seg for alt fra moro og lek til å tenke dype tanker. Foto: Gausdal fjellstyreDu har ved til oppvarming og gass til matlaging. I bekken finner du friskt fjellvann. Trenger du mer? Foto: Gausdal fjellstyre

Leppehytta ligger 6km fra vei om sommeren, og 12km om vinteren. Det er verdt hvert skritt eller stavtak å komme dit. Hytta er veldig populær, så det er lurt å booke i god tid.

Fra hyttetunet har du utsikt til store deler av nordre Gausdal Vestfjell. Det er svært gode fiskemuligheter i nærområdet til hytta,

10. Agnsjøbua i Espedalen landskapsvernområde

Agnsjøbua er en solid laftet tømmerhytte som leies ut i to separate deler.

Dette er en dobbel bu. Del to av bua kan du leie her. Hytta ligger 1100 moh. i åpent terreng ved Østre Agnsjøen. Båt er inkludert i leia.

Her bor du i et spennende område, men husk at stien inn kan være våt etter mye nedbør eller tidlig på våren og sommeren.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Følg med på våre siste turtips!

Powered by Labrador CMS