Jakt:

– Rypebestandene i Sør-Norge er på vei opp

Det sier Torgeir Lande i Norges fjellstyresamband, på bakgrunn av årets takseringsresultater fra fjellstyrene som forvalter småviltjakta på statsallmenningene i Sør-Norge. 

Høstens småviltjakt er høydepunktet for mange, og ikke bare på grunn av maten du kan få på bordet. Naturen lokker også med sprakende farger og ren klar luft.

– Etter et magert år i 2023 kan flere jegere nå glede seg til noen flotte dager på jakt. Vi vil ikke anse dette som noe gullår, men noe å jakte på vil det være i mange områder, uttaler Lande.

Han legger til at mange fjellstyrer nok vil åpne for jakt etter at mange valgte å avlyse fjorårets rypejakt på grunn av lite fugl.

Rypetelling er et stort lagarbeid, med enorm innsats fra frivillige landet rundt. 

– Vi vil takke for innsatsen mange taksører har lagt ned, samt rose det gode samarbeidet med forskningsmiljøet hos Norsk institutt for naturforskning og Høgskolen i Innlandet.

Vil ha bærekraftig jakt

NJFF har mange "rypetellere" i sine rekker. De sier det er viktig at jakta er bærekraftig. I fjor støttet NJFF at de fleste grunneierne i Sør-Norge avlyste jakta.

– Det er høyt kunnskapsnivå om rypebestandene her i landet.  I år er det ekstra gledelig at Norges Fjellstyresamband kan rapportere om et overskudd flere steder som kan jaktes på. Dette vil glede mange, sier Line Lillebø Osfoss, fungerende informasjonssjef i NJFF. 

Variasjoner

– Som vanlig er variasjonen stor, også i relativt nærliggende områder. Selv om mange fjellstyrer åpner for jakt på rype, finnes det nok noen unntak og fjellstyrer som freder eller innfører strenge restriksjoner på hvor mye som kan felles, sier Lande. 

Han får støtte fra jegernes representant:

– Vi skal aldri høste av bestander som ikke tåler det. Jegerne forholder seg til de eventuelle begrensningene som måtte komme i hvert enkelt område, sier Line Lillebø Osfoss.

Foreløpige takseringsresultater fra fjellstyrene

Oppgang i Trøndelag 

Selv om noen av statsallmenningene i Trøndelag fortsatt avventer estimater fra Hønsefuglportalen, ser det generelt ut til å være en god oppgang både i tetthet og kyllingproduksjon, sett opp mot fjoråret. 

Det er bra med fugl i mange områder, og spesielt i områder mot kysten er det en økning i forhold til i 2023. Fjellstyrene vil i løpet av kort tid gjennomføre møter og fastsette kvoter for sine områder. Generelt sett virker det som om Trøndelag har mer rype enn mange andre områder i Sør-Norge.

Oppgang i Gudbrandsdalen 

Generelt sett for Gudbrandsdalen så viser bestandene en oppgang i tetthet kontra fjoråret, og hos de fleste en god oppgang i kyllingproduksjon. Også her vil det enkelte fjellstyre i løpet av kort tid fastsette et opplegg for årets småviltjakt etter vedtak i de ulike fjellstyrene.

Avventende i Valdres/Gausdal 

Tallene for Gausdal, Torpa, Vestre Slidre og Øystre Slidre fjellstyre viser en oppgang fra fjoråret, men bærer preg av fjorårets nokså lave stamfuglnivå. Her vil det enkelte fjellstyre vurdere gjennomføring av jakt i høst, og fastsette kvoter/begrensninger basert på sine tall. Endelig beslutning er foreløpig ikke tatt.

Oppgang på Hardangervidda

Øst på Hardangervidda forvalter Øvre Numedal fjellstyre store områder. Til tross for en nedgang fra fjoråret, viser tallene gode tettheter samt god kyllingproduksjon for disse områdene. Tallene for Eidfjord fjellstyre viser også en gledelig oppgang sett opp mot fjoråret.

For mer informasjon, kontakt Torgeir Lande i Norges Fjellstyresamband på 41526722, eller epost torgeir.lande@fjellstyrene.no 



Powered by Labrador CMS