Fiske:

Tipsene som tar deg til lett tilgjengelig fjellfiske i Lesja

Med 10 topper over 2000 moh, omtrent 200 ørretvann og over 180 km fiskeførende elver og bekker er Lesja en svært spennende destinasjon for fjellvandrere og ørretfiskere av alle slag. Her får du tips til turer som passer de fleste, uansett fjell- og fiskeerfaring.

En gullgul fjellørret har havnet i håven i en liten innløpselv et sted i Lesjafjellene.

Lær deg villreinvettreglene

Snøhetta villreinområde dekker vel 3345 km² i seks kommuner i tre fylker: Lesja, Dovre, Oppdal, Sunndal, Molde og Rauma kommuner i Innlandet, Trøndelag og Møre og Romsdal fylker.

Målet for vinterstammen er 800 dyr i vest og 2200 dyr i øst.

Norge har et spesielt ansvar for å ta vare på villreinen. Du kan bidra ved å lære deg villreinvettreglene.

Mellom øst og vest, nord og sør finner du Lesja. Kommunen midt i Norge har ca 2000 innbyggere og et areal på 2200km2 og altså en drøy kvadratkilometer tumleplass per innbygger. Mye av kommunen er høyfjell, blant annet i nasjonalparkene Dovrefjell-Sunndalsfjella og Breheimen. 

Fluesonene i Gudbrandsdalslågens sone 5 - Sel og sone 7 - Lesja trekker hvert år et betydelig antall fluefiskere til dalføret, men Lesja har så mye mer å by på av fiske i vann og elver.

Disse fisketurtipsene krever ikke lange dagsmarsjer men leder deg rett til fjellvann, elver og bekker i fantastisk natur, hvor du ofte får ha fisket helt for deg selv. 

Som regel går ikke isen på de høyestliggende vannene i allmenningene før i siste halvdel av juli. I tidlige år som i år skjer det 2-3 uker tidligere. Sjekk forholdene i fjellet grundig før du begir deg innover.

1. Skjellbreidvatnet og Skjellbreia i Dovrefjell-Sunndalsfjella nasjonalpark

Dovrefjell–Sundalsfjella nasjonalpark har flusst av topper over 2000 meter, mange gode fiskevann, urørt natur og en rekke spennende hytter du kan leie.
Dovrefjell–Sundalsfjella nasjonalpark har flusst av topper over 2000 meter, mange gode fiskevann og urørt.

Skjellbreidvannet er et stabilt godt ørretvann med fisk av god kvalitet. Vannet ligger betydelig lavere (924 moh.) enn mange andre vann i kommunen, noe som bidrar til økt næringsproduksjon og vekst hos fisken. Sjekk også elva oppstrøms og nedstrøms vannet.

For å komme dit kjører du til Aursjøen og fortsetter på Dalsidevegen til du kommer til Naustvika. Der parkerer du og går resten. Etter bare snaue 2,5 km har du kommet til en av de beste ørretvannene i Lesja, hvor du også kan finne fisk i rennende vann.

Fiskekort for Dalsida og Lordalen statsallmenninger fra Lesja fjellstyre finner du på Inatur.

Lesja fjellstyre leier ut Grynningslibue som ligger noen kilometer sør for Skjellbreivatnet, på østsiden av Grynningen i Aursjømagasinet. Båt følger med hytta og befinner seg på henger nede ved naustet.

2. Hyttetur til Skamsdalen og Lesjøen

Lesjøbua ved lesjøen i Dovrefjell, Lesja fjellstyre.
Ved foten av Dovrefjell finner du Lesjøen og Lesjøbua. Lesjøen er et godt ørretvann i fin utvikling.

Om sommeren er det 5,5 km å gå inn til Lesjøen og bua med samme navn. Lesjøen er et vann med en lang historie. Blant annet oppdaget en liten gruppe engelske fluefiskere vannet på slutten av 1800-tallet. Ørretbestanden i Lesjøen har hatt en god utvikling de siste årene. 

Prøv gjerne et kast eller to i Jori, i kulpene ved Tverråi på vei innover. Tverråbotn er også et spennende tips med mange små tjern og strømmer hvor ørreten trives godt.

Elva Jori som kommer fra kjernen av Dovrefjell renner inn i Lesjøen og det er flere gode fiskeplasser oppstrøms helt opp til elvas kilder i Lustjønnene. Prøv også kulpene oppover Langvannsbekken. Her kan du leie Lesjøbua.

3. Lei hytte og båt på Lesjaskogsvannet

Utsikt over Lesjaskogsvannet.

Lesjaskogsvannet er som skapt for padling med sine mange øyer, odder og nes. Det er også et veldig rikt dyreliv langs bredden og flere sjeldne fuglarter bruker vannet som hekkeområde. Elg, hjort, bever og ørn er blant vannets faste besøkere og er du ute tidlig om morgenen og ikke bråker har du gode sjanser til å se dem.

Ørreten er den vanligste og viktigste sportsfiskearten i vannet, hvor det også fins harr og ørekyte. Ørreten har god kvalitet og kjøttfarge. Den er også relativt tallrik og store fangster av ypperlig steikefisk er mulig. 20-30 ørret på en kvelds- eller nattøkt er ikke uvanlig for fluefiskere med båt.

Kvennbekkhytta ved Lesjaskogsvannet passer for en fiskeglad familie på fire eller fem. Er du glad i ost eller vil oppleve det som av enkelte hevdes er Norges beste pizza, tar du turen innom Avdems gårdsutsalg på Lora mens du er her. Pizzaen er suveren og butikken er stappfull av ost fra Avdem og andre lokale ysterier, samt en rekke andre lokale fristelser.

Fiskekort fra Leskogsvatnet fiskeforening finner du her.

4. Over bakken etter ørret

Garnfiske er tillatt i alle vann for innenbygds, og i enkelte vann for utenbygds.
Krystallklare fjellvann og bekker venter.

Bak alpinbakkene på Bjorli finner du Bøvervassdraget. Bøvervatnet, Bøvertjønna og kulpene i Bøvre er relativt lett tilgjengelig for deg som ikke er redd for å spise noen høydemeter. Belønningen er et titalls mindre vann og tjern med og uten navn (men alle med ørret)

Her har du også en rekke spennende ut- og innos hvor både flue- og spinnfiskere vil trives og alt dekkes av fiskekortet fra Lesja fjellstyre. Sjekk med anlegget på Bjorli hvor det er enklest adkomst.

5. Fra Slådalen

Kjører du Slådalsvegen til Vågå har du noen få og små spennende ørretvann å velge mellom, i tillegg til den fantastiske utsikten du får på hjemturen. 

Vetlguttjønn og Fautjønne er de mest kjente i denne delen av fjellet, hvor det er virkelig langt mellom de blå flekkene.

Og ikke glem at Ottaelva i Skjåk også lokker med fisk i vakre strømmer.

God tur!

Få flere turtips på mail

Meld deg på Inaturs nyhetsbrev og få tips om hytter, fiske og jakt i Norge.

Powered by Labrador CMS