Fiske:

Ørret i elver så klare som vodka

I serien Vilt Hekta fra Statskog og NJFF blir vi med på ørretfiske i Divielvas spritklare vann i Indre Troms. Å fiske på fisk du ser i vannet er ekstremt spennende og noe vi kan gjøre sammen med andre. Her får du tipsene til spritklare ørretelver i Indre Troms.

Fluefiske etter ørret i Divielva.
Divielva har svært klart vann og er omgitt av flott natur. Her blir fiskeren assistert av en observatør på den andre siden. Observatøren ser fisken i vannet og hjelper fiskeren med å legge flua på riktig sted.

Indre Troms har enormt mye godt innlandsfiske å by på. Høyest troner kanskje de gode fjellvannene med røyer i str. XL, men i dalførene er det flere elver som kan overraske med flott ørret du ser i vannet. Noen av elvene er godt kjent blant fluefiskere landet over, mens andre knapt nok fiskes av lokalbefolkningen.

Dette er Vilt hekta

Trioen i Jakt- og fiskepodden (en podcast fra Statskog i samarbeid med NJFF) har rømt studio og tatt for seg av landets naturlige herligheter. 

Serien er et samarbeid mellom Statskog SF og Norges jeger- og Fiskerforbund (NJFF). 

Du kan se alle episodene gratis på YouTube nå. Serien sendes også på Naturkanal1.

I sjette episode av Vilt Hekta (se den på YouTube nå) blir vi med til Divielva. Elva som er en del av Målselvvassdraget er lakseførende helt opp til Nedre Divifoss. Over fossen venter ørreten. Prøv strekningen mellom Nedre og Øvre Divifoss. Der renner elva vekslende mellom rolige stryk og roligere partier.

Høye fjell og sein vår

Nedbørsfeltet til Divielva ligger i hovedsak i i Dividalen nasjonalpark og relativt høyt. Når elva og de respektive sideelvene har klarnet opp etter vårflommen og det meste av snøsmeltingen er over er en fin tid for å sjekke værmeldinga. 

Når neste høytrykk med sommervarme kommer innover bør du pakke sekken og skifte fokus fra elv til fjellvann Mens du venter kan du ha godt fiske i mindre elver, lavereliggende vann og elver med lavere nedbørsfelt enn sideelvene i Målselvvassdraget.

Ikke glem Fjellfrøselva som du kan lese mer om i denne artikkelen.

Tamok = dabmut = ørret

Tamokelvas navn virker i det minste lovende. Navnet kommer fra det kvenske ordet tammukka som betyr ørret. På nordsamisk heter den Dábmotjohka og Tamokdalen Dápmotvuovdi.

I klare elver kan du se ørreten, men de ser også alt som skjer over dem. Denne stokkanden skremmer neppe en stor ørret, men mennesker som vader i elva ses på som livsfarlige.

Elva er lite beskrevet og omtalt, spesielt blant fluefiskere fra Sør-Norge. Det er sjelden et dårlig tegn for de av oss som setter naturopplevelser og fred og ro høyere enn fangststatistikken. Så hvis armadaene av packrafts blir for mye for deg i Barduelva, kan elva i Ørretdalen være et tips. 

Fisketips for klare elver

  • Bruk tid på å finne fisken
  • Hold en lav profil så fisken ikke ser deg
  • Vær veldig forsiktig med hvor du kaster skygge
  • Ikke kast for ofte. Gi fisken pauser så du er sikker på at den ikke er skremt og spiser normalt
  • Kle deg i duse farger
  • Prøv å unngå vading
  • Bruk lange fortommer og lett utstyr
  • Allier deg med en fiskekompis som kan observere og guide deg

Bardudalen

Her er Barduelva det største trekkplasteret for mange fiskere, men også her er det langt flere muligheter. Sideelver som Tverrelva kan ha noe fisk, men det er som oftest enslige røyer med mye vann mellom hver som går opp i den kalde elva. Sørdalselva er også en røyeelv, men glimter sjelden til før ute i august, og er kjent for å være vanskelig.

Ikke glem de anadrome strekningene

Ikke glem de lakseførende strekningene i Målselvvassdraget heller. Divielva kan være spennende selv for ørretfiskere med enhånds. Prøv gjerne en plogende Tsjernobyl-ant når midnattsola lyser opp dalen i varmt og gyllent lys.

Kirkeselva-valdet som selges av Rundhaug Laksefiske er en annen liten joker. År om annet tas det gjev ørret og røye her, i tillegg til de anadrome artene i vassdraget. For rimelig fiske i de øvre delene av vassdraget bør du sjekke fisket som forvaltes av Øverbygd JFF.

Du fisker de aller fleste områdene med Statskogs Norgeskort for innlandsfiske. I Baduelva må du egne fiskekort. De finner du også på Inatur.

Vil du ha flere turtips?

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Powered by Labrador CMS