Hytter:

Ta turen til Torpa

Torpa fjellstyre frister med en rekke gode fiskevann med ørret, fjellturer og flotte utleiehytter tre timers avstand fra Oslo. Her får du fjellstyrets beste tips til hytter, fiske og turer i allmenningen.

Her har du godt ørretfiske rett utenfor døra og kan på en klar dag se rett inn i Jotunheimen fra verandaen. Røssjøkollhytta er fjellstyrets stalltips og fjelloppsynets personlige favoritt.

I sørlige deler av Gudbrandsdalen og Valdres, med Gausdal Vestfjell som nabo i øst og Etnedal og Nord-Aurdal i vest ligger Torpa statsallmenning. Fjellstyret forvalter rundt 100.000 daa jakt- og fiske i fjellterreng, deler av det sammen med Gausdal fjellstyre.

Fiskekortet gir deg lov til å fiske i 40 vann, noen av dem hos grunneiere utenfor allmenningen som fjellstyret har avtaler med.

Bare gode fiskevann

– Vi har ikke så mange fiskevann, men alle er bra, forteller Truls Vesterås, fjelloppsyn i Torpa.

Vannene i allmenningen ligger fra vel 700-1300 moh. Det er alt fra fjellvann med grov og fåtallig ørret til skogstjern med tettere bestander men fortsatt fin fisk. Alle har ørret. Noen har sik og røye. Ørret over kiloen er mulig i mange av dem og fine halvkilosfisker er ikke uvanlige. 

– Vi setter ut fisk i flere vatn med begrensede gytemuligheter og lite naturlig rekruttering hvert år. All utsatt fisk merkes med fettfinneklipping. I tillegg gjennomfører fjellstyret årlig rusefangst av ørekyte ved flere vatn, for å holde bestanden av ørekyte nede, forteller Vesterås.

Og fisken trives i Torpa. I strømmene og kulpene i Dokkelva og Lena vaker ørreten, mens storvokst røye frister isfiskerne på Sæbu-Røssjøen. Folungtjerna er tilrettelagt for rullestolbrukere og har en utleiehytte like ved.

– Ved Folungtjerna er det også en natursti for barna. Det er fint sted for familiekos utendørs.

Fjellturer for alle

Torpa fjellstyre har fem fine utleiehytter, alle i Langsua nasjonalpark. Alle har relativt enkel adkomst. Lenningshytta er den mest kjente av dem, og ble den mest populære hytta på Inatur i 2023.

Hyttene i Torpa allmenning er gode utgangspunkt for alt fra turer etter ørreten, for å plukke sopp og bær, eller gå turer i det frodige fjellandskapet. 

Her får du hyttene med fjellstyrets fisketips:

Røssjøkollhytta

Hytta ligger perfekt i terrenget ved Røssjøkolltjernet.
Hytta er koselig og lun
Et godt vedlager sørger fjellstyret for.

Dette er en tømmerhytte med flott beliggenhet ved Røssjøkolltjernet på 1193 moh. Tjernet er et godt ørretvann med fisk av god kvalitet.

– Røssjøkollhytta er et stalltips. Det er den fineste hytta vår, synes jeg. Den ligger også på bredden av et godt ørretvann.

Skal du inn til fjelloppsynets favoritt er det ikke mer enn 3,5 km og drøye 200 høydemeter dit. Fra verandaen har du spektakulær utsikt til Jotunheimen.

Fjellstyrets fisketips: Røssjøkolltjernet like ved. Her er det skikkelig fjellaure. På Synnfjell finner du også flere gode høyfjellsvann som er verdt en tur. Se også fisketipsene for hyttene nede i dalen. 

Bo på Røssjøkollhytta

Leikvamlægerhytta

Hytta har enkel tilgjengelighet langs barnevennlig sti.
Hytta i bjørkeskogen har sjel og sjarm så det monner.
Her kan store og små slappe av mellom turene.

Hvis du syns det er for langt og bratt opp til Røssjøkollhytta kan du bo på denne rett nede i lia for naboen, 1,3 km fra parkeringsplass om sommeren. Stien er lettgått og passer for barnefamilier.

Hytta som ligger i nasjonalparken er på 60m2 og har sengeplass til åtte.

Fjellstyrets fisketips: Storlægervannet har flott fisk. I Tretjerna er det mye fisk, og fjellstyret oppfordrer til matauk. Svarttjernet, Lønvatnet og Skardtjernet er fine vann med god sjanse for fisk. Prøv også oterfiske i Sæbu-Røssjøen eller fjellfiske i Hita på 1111 moh.

Bo på Leikvamlægerhytta

Lenningshytta

Lenningshytta har god beliggenhet i terrenget og er et flott utgangspunkt for mange turer til fots eller på ski. Det er helårsvei fram, innlagt van og strøm.
Hytta er nybygd og er den av fjellstyrets hytter med best standard. Det er to soverom med familiekøyer og hems. Til sammen er det ti sengeplasser.
Lenningshytta har et godt utstyrt kjøkken og alt du trenger for lengre eller kortere opphold i fjellet.

Denne hytta er oppført i 2014 og har utmerket beliggenhet som utgangspunkt for fotturer i fjellet mellom Valdres og Gudbrandsdalen. Fra hytta er det utsikt til Spåtindtoppen (1414 moh.)

Fjellstyrets fisketips: Prøv Lenningsvatna hvis du først og fremst vil ha fisk. Folungstjerna har natursti for barn og fiske tilrettelagt for rullestolbrukere. Det er flott aure i Storlægervatvatnet, men den er ikke alltid så lett å få.

Bo på Lenningshytta

Folungtjernhytta

Fine uteplasser ved vannet.
Nok spiseplass for en liten familie.
Enkelt kjøkken med gassbluss.

Ved tjernet ved samme navn, nær Røssjørompa i Sæbu-Røssjøen ligger denne fine tømmerhytta. Det er bilvei helt fram om sommeren og hytta har lett adkomst til fiske i Folungtjernet hvor det er tilrettelagt for rullestol. 

Hytta har seks sengeplasser og har enkel standard, uten innlagt vann eller strøm.

Fjellstyrets fisketips: Du kan fiske i Folungsvannet, omtrent rett ut fra døra. Tronhustjernet og Oppsjøputten er også familievennlige vann med tett bestand. Se ellers  fisketipsene for Lenningshytta.

Bo på Folungtjernhytta

Storlibua

Den lille bua ligger på en liten forhøyning og har godt utsyn.
Enkelt kjøkken med gassbluss.
Utsikt over Dokkfløyvatnet fra bua.

Dette er en enkel bu på 12m2 ved Dokkfløy. Den har to sengeplasser og er godt utstyrt for to. Drikkevann hentes i Dokkfløy ca. 200 m unna, eller i bekken ved hytta.

Bua ligger fint og fredelig til ved Dokkfløy. I Dokkfløyvatnet kan du leie båt fra Gausdal fjellstyre. Båten ligger like ved Storlibua, kommer med flytevester og kan leies på Inatur.no.

Bo på Storlibua

Få tips fra lokalkjente på epost

Meld deg på vårt nyhetsbrev om turer, hytter, fiske og jakt i norsk natur.

Powered by Labrador CMS