Fiske:

10 turer vi drømmer om

Du kjenner det du også, ikke sant? Den lille kriblingen når det drypper fra taket som minner om alle eventyrene som ligger foran oss?

Innløpet til Galtsjøen er i likhet med mye av resten av vassdraget et produktivt område med rik insektsfauna.
Innløpet til Galtsjøen er i likhet med mye av resten av vassdraget i Engerdal et produktivt område med rik insektsfauna og lite menneskelig påvirkning.

Å drømme seg bort til grønne fjell og vidder, fjorder som bader i sol og lukta av skog etter et regnskyll er viktig. Også for de av oss som liker sånt som blåswix, rando, isfiske, turskøyter og vinterjakt. Sommeren er ikke her enda, men drømmene bør du slippe til. De blir virkelige snart.

Her er noen utvalgte vår- og sommerdrømmer vi i Inatur ikke klarer å gi slipp på:

Den første sjøørreten

Sjøørret. Minstemål.
Den første sjøørreten er alltid en glede, uansett størrelse. Husk minstemål.

Når fjordene bare blir noen få grader varmere eksploderer de av liv. Tanglopper, kutlinger og børstemark er bare noen av næringsdyrene som sølvblanke sjøørreter jakter på for å feite seg opp etter høstens gyting og en lang, kald vinter.

Mars, april og mai er noen av de beste månedene for sjøørretfiske. Prøv en hytte nær gode sjøørretområder i Oslofjorden, og send en varm tanke til ildsjelene i lokale jeger- og fiskeforeninger som kultiverer og rydder viktige gytebekker.

Les: På hyttetur i Sjøørretriket.

Toppturer og hytteturer i Breheimen

Skjåk har mange spennende toppturer å by på.
Skjåk har mange spennende toppturer å by på. Her utsikt til Tverrådalskyrkja

Skjåk Almenning er Norges største private allmenning. De selger jakt, fiske og leier ut hytter i et av Norges flotteste fjellområder.

For å gå topptur må du ikke nødvendigvis ha randoneeutstyr eller gå over den magiske 2000 meters grensa – Skjåk har fine utsiktstopper under 2000 meter også, og fjellski er fortsatt et alternativ for å komme seg både opp og ned.

Og får du ikke opplevd Skjåk Almenning på seinvinteren kan du legge fisketuren dit om sommeren – de har fiskevann så langt øyet kan se.

Les: Hytte- og toppturer i Breheimen nasjonalpark.

De første ørretvakene

Det går noen "planker" i vannene til Midtre Degernes grunneierlag (men det er abboren som blir størst i forhold til det som er normalt. Den kan bli over to kilo.)

Joda, sjøørreten vaker også, men det er ikke det samme som de første forsiktige ørretvakene i ferskvann, rett etter isløsning. Det er som om ørreten i ferskvann er mer fraværende om vinteren enn de som bruker fjordene til matsøk. Derfor blir kanskje gjensynsgleden større?

Uansett. Skal du komme tidlig i gang er det sør i landet og lav høyde over havet som gjelder.

Her er noen stalltips for tidligfiske etter ørret:

Storrøye fra Engerdal, tatt under isfiske.
Engerdal har flere gode røyevann med grov røye. Og vårisen er ofte den beste tiden å ta dem på.

Om våren, når solstrålene skinner gjennom isen på fjellvannene, våkner marflo og insekter til liv. Det får fart på røya! Ofte går du på beina en god stund, før du tar skiene fatt.

Isfiske på vårisen etter stor røye er kanskje den mest spennende formen for isfiske du kan drive med. Du kan se fisken under isen, observere hvordan de refuserer agnet og hvordan de reagerer rett før de tar.

(Husk solkrem og gjør deg godt kjent med isforholdene. Tenk sikkerhet. Selv enorme røyer er ikke verdt å ta alvorlige sjanser for.)

Her får du tips til gode områder for isfiske etter røye.

Sykling og fiske i Oslomarka

Oslomarka har mange lett tilgjengelige fisketurer nær sentrum. Her er vi et av Østmarkas mange tjern.
Oslomarka har mange lett tilgjengelige fisketurer nær sentrum. Her er vi et av Østmarkas mange tjern.

I mai og utover juni våkner vannene i Oslomarka. (Hvis du ikke er i nærheten av hovedstaden, fortvil ikke: du finner flere gode fiskemuligheter fra nord til sør på Inatur.)

Et godt utbygd skogsveinett er en gavepakke til syklister med fiskestang, og du trenger bare ett fiskekort for å fiske i over 550 vann. Det tas enkelte enorme ørreter også, men husk at du egentlig ikke trenger mer enn en hengekøye og en sykkel for å kose deg.

Vil du ha mest mulig ut av fisket i marka er det greit å vite at ballet starter i Østmarka før det flytter seg oppover mot høydedragene på Jevnaker og Krokskogen.

Fisket i Oslomarka forvaltes av Oslomarka Fiskeadministrasjon (OFA). Her finner du fisketips fra de lokalkjente i OFA.

Her får du fiskekort for Oslomarka.

Lakseåpning!

Junilaks tatt på flue i norsk elv.
En junilaks er drømmen for mange.

Laksefisket er lunefullt, men når du endelig kjenner tyngden i enden av snøret på litt høy forsommerelv, er det fint lite som slår det. 

Mandalselva er et ganske sikkert kort i sør, og anbefales i juni av lokalkjente.

Se flere laksetilbud på Inatur.

Elvefiske etter ørret og harr

Fluesona i elva Grimsa i Grimdalen. Natt. Fullmåne.
Elver formes av og former landskapet. De former også fisken og derfor fiskerne, og drar oss mot dem som møll mot en åpen flamme. Her fra fluesonen i Grimsa i Grimsdalen.

Fiske i innsjøer og tjern er morsomt, men elver har en spesiell tiltrekningskraft, ikke minst på fluefiskere. Er du en ihuga fluefisker kjenner du garantert til og har kanskje besøkt steder som RenaHemsilaKvennan Fly Fishing i Glomma og Gudbrandsdalslågen på Sel. Gode, lett tilgjengelige og dertil godt besøkte elver.

For ikke å snakke om de store elvene på Hardangervidda. Klassiske ørretvassdrag som Numedalslågen og Kvennavassdraget er en del av folkesjela, i et område som er et verdig mål for flere ekspedisjoner. Hvis Vidda er gavmild kan du oppleve det mange mener er det ypperste av fiske etter fjellørret i Sør-Norge.

Men har du opplevd de ville og vakre ørretene i Borgundselvi enda? Eller fått øye på de hvite finnekantene til en nymfende røye i en bakevje i Barduelva?

Så er det Holselva når Siphlonorus-døgnfluene svermer og får de aller største opp til overflaten. Det er som døgnfluene lokker fisken opp fra den næringsrike og grunne Strandafjorden.

Og hva med klare småelver som Atna, Setningen og Vulua? Sommeren er rett og slett for kort! 

Femund – Engerdal!

Innløpet til Galtsjøen er i likhet med mye av resten av vassdraget et produktivt område med rik insektsfauna.
Innløpet til Galtsjøen er i likhet med mye av resten av vassdraget et produktivt område med rik insektsfauna.

Mange har oppdaget Engerdal, inkludert Jakt & Fiske som nylig hadde en flott reportasje derfra, men det er sjelden eller aldri folksomt. Det er enormt med plass, fiskevann, elver, hytter, jaktfelt, sopp, bær og flotte padleområder i den tynt befolkede kommunen. 

I Engerdal kan du titt og ofte få villmarksfølelsen, selv om du er nær vei. 0,65 innb./km2 gir godt armslag.

Her finner du alt du trenger for å ha en flott fiske- og villmarkstur, med eller uten kano. Du kan ta båten over Femunden og utforske nasjonalparken. Eller legg deg til på SmithsetraIsterfossbua eller en av de mange andre hyttene i Femund-Engerdal. Praktisk talt fish-out til de giftige strømmene som har gjort området så kjent, også utenfor landets grenser.

Du kan også dorge etter de store ørretene i Femunden og Isteren, besøke et av flere røyevann og fiske grov gjedde. Engerdal har alt. 

Her finner du fiskekort for Femund-Engerdal, og her for Isteren.

Nordlands beste lakseelver

Gjenutsatt laks på 17 kg tatt av John Paul Paulsen, på Vald 6 - Kvalfors i 2022.
Gjenutsatt laks på 17 kg tatt i Vefsna av John Paul Paulsen, på Vald 6 - Kvalfors i 2022.

Den andre lakseturen legger vi til seinsommeren, og oppsøker Nordlands beste lakseelver. Både Beiarn og Vefsna er elver som godt kan fiskes litt seinere på året enn mange elver lenger sør. Og syns du de blir for store er det ikke langt til Fusta.

Som en bonus er det som regel også fart på de store sjøørretene i fylket på seinsommeren.

Hyttetur med utsikt og fjellørret i Dovrefjell

Dovrefjell–Sundalsfjella nasjonalpark har flusst av topper over 2000 meter, mange gode fiskevann, urørt natur og en rekke spennende hytter du kan leie.
Dovrefjell–Sundalsfjella nasjonalpark har flust av topper over 2000 meter, mange gode fiskevann, urørt natur og en rekke spennende hytter du kan leie.

Nå har vi forhåpentligvis kjent bøy i stanga og hatt mange gode natur- og fiskeopplevelser. Denne turen handler ikke først om fremst om fangst, selv om mulighetene er gode og kvaliteten på fisken i særklasse.

Nå handler det om å gi seg høyfjellet i vold, og det krever litt. Været kan snu fort. Høydemeterne er mange. Det kan snø i juli og telt kan rives over ende av sterk vind. Små bekker kan bli til frådende og iskalde elver på kort tid, hvis du legger turen inn mens det fortsatt er mye snø på toppene. Du må som regel vente en stund ut i juli før sommeren ankommer høyfjellet.

Med en av disse 10 hyttene i Dovrefjell-Sunndalsfjella er vi bedre rustet til å møte elementene, før vi prøver oss på ørreten i skyggen av Snøhetta.

Om du er fisker, jeger eller bare vil være ute i naturen; du finner flere turtips på tips.inatur.no. God tur!

Få siste turtips fra Inatur!

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Powered by Labrador CMS