Fiske:

Sikre tips for isfiske etter ørret og røye

Drømmer du om fargesprakende røyer under isen, eller en grov vinterørret? Her finner du fisken!

Røye på isen. Nærbildet av skinnet.
Røya er uten tvil den vakreste fisken vi har. Men hvor skal du prøve deg etter den?

Når det lysner øker aktiviteten under isen. Små krepsdyr og insekter våkner til liv så fort de første solstrålene skinner gjennom isen. Og fisken vet hva som skjer. Den begynner hver vår å beite på byttedyrene som våkner til liv.

Seinvinteren er ikke minst en fin tid for isfiske etter verdens vakreste fisk, Salvelinus alpinus.

Røye som de fleste kaller den er en kuldekjær laksefisk med et betydelig høyere aktivitetesnivå i den kalde årstiden, enn dens nære slektning, ørreten. Men ørreten kan også være aktiv nok til at du kan lure den fra isen.

Fint lite kan måle seg med å studere fisk som sirkler rundt blinken, før den forhåpenligvis tar.

Her finner du fem tips til gode områder for isfiske. Skitt fiske!

Saltdal kommune

Røyefisket kan drives av alle. Er du uerfaren er det lurt å søke vann med tette bestander. Da får nemlig alle som regel fisk.
Røyefisket kan drives av alle. Er du uerfaren er det lurt å søke vann med tette bestander. Da får nemlig alle som regel fisk.

Statskog, grunneier i området, tipser oss om tre vann i Saltdal:

Kjemåvatnet. Egner seg for familiefiske! Kort avstand fra Lønsdal jernbanestasjon (vel 2 km) Noe småfallen fisk, men fin kvalitet

Veste Viskisvatn. Avstand fra vei ca 3 km (E6 ved Lønsdal). Lett terreng etter sommermerket løype. Både ørret og røye i vatnet. Røye av fin størrelse og kvalitet.

Sauvatna nord for Solvågtinden. Flere flotte isfiskevatn som ligger nord for Solvågtinden og Solvågvatnet. Adkomst ca 5,5 km fra Evenesdalen.

Kjøp fiskekort

Femundsmarka

Det er ikke uten grunn at deler av Femund-Engerdal omtales som Østlandets røyemekka.
Det er ikke uten grunn at deler av Femund-Engerdal omtales som Østlandets røyemekka.

Femunden- og Gutulia nasjonalparker er av fagbladet Jakt & Fiske beskrevet som Østlandets røyemekka.

Området har alt fra små tjern til store innsjøer. Noen må du gå langt på ski for å komme til. Andre er nær vei. Inne i nasjonalparken lokker legendariske røyevann som Hognsjøen og Røvollsjøen.

Her kan alle boltre seg i hundrevis av vann med stabilt røyefiske. Området byr på alt fra fjerntliggende vann, til vann du kjører fram til i bil. Det er også mulig å bruke snøskuter til noen vann utenfor nasjonalparken.

Legendariske vann som Hognsjøen og Røvoltjønnan, er bare toppen av kransekaka i selve parken, og lokker til seg isfiskere fra fjern og nær.

Kjøp fiskekort

Andrå i Rendalen

Velkommen til fiskeeldoradoet i Rendalen! Her finner du mange spennende fiskevann. Valsjøen er et utrolig fint fiskevann med røye og ørret. Et slukkast fra vannkanten finner du utleiehytta Valsjøhytta som er et glimrende utgangspunkt for fisketurer i området sommer som vinter.
Velkommen til fiskeeldoradoet i Rendalen! Her finner du mange spennende fiskevann. Valsjøen er et utrolig fint fiskevann med røye og ørret. Et slukkast fra vannkanten finner du utleiehytta Valsjøhytta som er et glimrende utgangspunkt for fisketurer i området sommer som vinter.

Statskog og Andrå Utmarkslag omtaler Andrå som indrefileten av Rendalen. I området ligger det mange spennende fiskevann i flott natur.

Valsjøen, Veksen og mange andre små idylliske vann kan gi deg de helt store opplevelsene med fiskestang eller pilkestikke.

Skogsbilvegnettet er godt utbygd, så de fleste vann er enkelt å komme seg til. Ønsker du å ta beina fatt noen kilometer er området rundt Villsjøen verdt et besøk både sommer som vinter.

Andrå Utmarkslag har tilrettelagt for friluftslivet flere steder, og Gransjøbekkbua og Krokhølbua er åpne buer du er hjertelig velkommen til å benytte gratis.

Sjekk også utleiehytta Valsjøhytta.

Valsjøen er et godt vann for isfiske.

Heggsjøan på Snåsa

Heggsjøen eller Storheggsjøen som de lokale kaller vatnet, er et middels stort fjellvann cirka 6 kilometer sør-vest for parkeringsplassen i enden av Grønningsveien.

Heggsjøen er det ørret av svært god kvalitet og jevnt over stor ørret. Lake finnes også i vatnet. Ørreten er knallrød i kjøttet og smaker fortreffelig.

Dette er kanskje Snåsas beste fiskevann med tanke på farge, størrelse, kondisjon og som matfisk. Snittvekta ligger på cirka 7 hekto, men mye større eksemplarer finnes. Det er ikke uvanlig med ørret over 1.5 kg.

Her finner du flere tips fra Snåsa fjellstyre.

Indre Troms

Norge har, som blant annet Jakt & Fiske har oppdaget, en rekke fantastiske områder for isfiske. Men er du ute etter de aller største røyene, de som blir husket årtier, da har Indre Troms en helt spesiell tiltrekningskraft.

Årlig tas det røyer på 4-5 kilo i vann som Anjavatn, Store og Lille Vuomajavre og Ravdojavre innerst i Skakterdalen. Du kan lese mer om langturer i Indre Troms i denne artikkelen. Men du trenger ikke gå langt. Troms er fullt av gode og relativt lett tilgjengelige isfiskevann.

Opplevelsen av ligge på vårisen og se enorme røyer gjøre utfall mot blinken, gjerne flere ganger før de sitter, kan knapt beskrives. Det må oppleves. Og du trenger bare et fiskekort, nemlig Statskogs norgeskort for innlandsfiske.

Tilbud på Inatur:

Få siste turtips fra Inatur!

Meld deg på nyhetsbrev her.

Powered by Labrador CMS