Hytter:

10 gode grunner til å velge norgesferie

Når verdensøkonomien ser bekmørk ut er norgesferie en lys idé! I Norge står kortreiste og miljøvennlige ferieopplevelser i kø.

Maten smaker aldri bedre enn når du tilbereder og spiser i naturen.

1. Tid er opplevelser!

Ved å reise på Norgesferie kan du bytte tid du tilbringer i bil, på fly, tog, i ferger, i fergekø eller flyplasskø med tid til å  se soloppgangen over Snøhetta etter endt fiskedag.  Du kan rekke kveldsvakingen i ørretvannet eller slappe av lenger i hengekøya.

Norge er fullt av kortreiste spennende feriemål for folk som liker et aktivt friluftsliv. Spar tid ved å droppe den kjedelige delen av reisen. Bruk heller tiden på å oppleve det aller beste Norge har å by på fra en hytte helt utenom det vanlige.

Blåstrupe i full sang. Det er ikke bare store dyr som gir store naturopplevelser. Men du må være der når det skjer, ikke på vei til et annet sted.

2. Spar natur og klima

Reiser er en viktig kilde til klimautslipp og forurensing av plast og miljøgifter. Og flyreiser utenlands er en skikkelig klimaversting som står for store deler av utslippene fra transportsektoren. Fritidsreiser sto i 2018 for hele 70 prosent av utslippene fra flytransport, og flyreiser til utlandet er den aller største kilden.

Ved å ta norgesferie på en hytte i det vakreste fjellandskapet du kan tenke deg reduserer du CO2-avtrykket ditt betraktelig samtidig som du får nye opplevelser. Bor du på en ekstra liten hytte  bruker du mindre energi på oppvarming, og bruker mer tid utendørs. Mange av de minste hyttene mangler uansett innlagt strøm. Vinn-vinn!

Hytta behøver ikke være så stor for å være akkurat det du trengte den helgen. Her ser vi Eiebua i Tylldal på Tynset.

3. Spar penger

Renta stiger, prisene stiger og lønningene holder ikke tritt. Den norske krona er heller ikke hva den var, og feriepengene strekker ikke like langt når vi er i utlandet. På Inatur kan du gjøre et hyttekupp og leie en hytte for noen hundrelapper. Statskog  og fjellstyrene har også en rekke åpne buer du kan overnatte i.

Her finner du flere tips om hvordan du kan få en opplevelsesrik norgesferie, uten at det koster skjorta.

4. Unngå trengsel!

Norge har svært lav befolkningstetthet. Hvis du gjør litt research er det lett å finne steder hvor dere kan være helt for dere selv. Å våkne opp og merke at nærmeste nabo ikke er han med kantklipperen, men en rypestegg som kakler utenfor teltet, er spa for sjelen.

Mange av hyttene du finner på Inatur ligger langt fra folk, og veldig langt fra den [*$#?%!!)´s] kantklipperen.

Store dyr kan også gi store naturopplevelser, selv når motivet er velkjent som her.

5. Fang og finn din egen mat

Norge har store allmenninger med enkle fiskekortløsninger, gode muligheter for sopp- og bærplukking og god tilgang på småviltjakt for allmenheten. For eksempel kan du fiske, gå på jakt og sanke bær og sopp i store villmarksområder.

Eller hva med en på langtur med fiskestang  i Indre Troms, på Hardangervidda eller Saltfjellet.

Røye i ponzusaus er en glimrende proteinrik middag etter en over gjennomsnittlig god dag i røyefjellet. Sausen lager du før du går.

I mange områder trenger du bare Statskogs norgeskort for innlandsfiske for å kunne gå fra vann til vann, nærmest i det uendelige.

Kanskje du har fått med deg tipsene fra Røyrvik fjellstyre og skal på småviltjakt i Børgefjell. Eller gjøre som engelske eventyrere og deres etterfølgere har gjort siden 18-hundretallet, og leie deg en  hytte i Jotunheimen.

Røye i ponzusaus er en glimrende proteinrik middag etter en over gjennomsnittlig god dag i røyefjellet. Sausen lager du før du går.

Du behøver ikke reise så langt heller, for å finne en fin hytte ved et fiskevann. Mange av disse hyttene har også båt og garn med i leia. Noen av hyttene har praktisk talt stor og flott  ørret som nærmeste nabo.

6. Opplev lokale mattradisjoner

Flere av hyttene på Inatur ligger i områder med sterk lokal matproduksjon. Er du på tur i Skjåk kan du ta en kort avstikker og la deg traktere hos Arne Brimi. Er du på vei fra Dombås til Åndalsnes, eller på fisketur i området er en tur til Avdem Gårdsysteri for førsteklasses oster, pizza og lokalmat et innsidetips.

På Telstad Gård ved Glomma kan du oppleve noe av Norges beste fluefiske etter harr og samtidig smake på noen av de lokale spesialitetene i regionen.

Eller hva med en tur til Rondane? På Rondane River Lodge serveres det hjemmelagd mat med lokale råvarer.

Bedre enn dette blir det faktisk ikke, selv med hvite duker og stjerner både her og der. Ryper og kantareller tilberedt i naturen tar den fjerde stjerna i Michelin-guiden.

7. Opplev Norge med familien

Det beste å gjøre er å gjøre noe sammen. En hyttetur til et nytt spennende sted er en ypperlig anledning til felles opplevelser.

Blir det for mye skjermtid i hverdagen? Ta dere Wi-Fri. Husk at en times tur i skogen er nok for å redusere stressnivået.

Er dere mange kan du leie en stor hytte med plass til alle. Liker dere å bade, kan dere leie en hytte i vannkanten . Er det feil årstid for bading;s lei en hytte rett ved skisporet.

PS: Ikke mist motet hvis du mangler noe av utstyret du trenger. Det fins utlånsentraler der du kan låne frilufts- og sportsutstyr helt gratis. Stiftelsen BUA og lignende nettverk har gjort det enklere å finne fram. Sjekk på nettet hvilke utlånssentraler som fins nær deg.

8. Aktivt friluftsliv, hele året

Norge er en diger lekefgrind for folk som liker å leke og ha det gøy i naturen. Enten du liker laksefiske, nedoverski, bortoverski, fluefiske i drømmeelver , garnfiske, småviltjakt, stisykling eller fugletitting finner du alltid noe nytt å utforske.

Vi vet ikke hvor mange liv du trenger for å utforske alle turmulighetene i landet, men med det ene vi har rekker hver enkelt av oss bare så vidt å skrape i overflaten. Bare i Skjåk Almenning kan du bruke et halvt liv på toppturer, hytteturer, jakt, friluftsliv og fiske.

Skjåk Almenning er et paradis for aktivt friluftsliv, også i de kalde månedene.

Skjåk Almenning er et paradis for aktivt friluftsliv, også i de kalde månedene.

9. Fang drømmefisken

Det er et faktum at en norsk ørret er regnet som et bytte med høyere status enn artsfrender fra diverse troféfisk-destinasjoner, i land vi både liker og ikke liker å sammenligne oss med.

Den norske villaksen er også i en særstilling. Ingen andre steder i verden finner du elver hvor sjansene for en laks over 20kg er like store som i de beste norske storlakselvene.

En stor norsk fjellrøye er også en oppnåelig drøm for de som satser litt, og siden de ikke er lette å få, glemmer du dem heller aldri.

Du kan også oppleve eksplosivt fiske etter sulten storgjedde, hvis du vet hvor du skal finne den. På Inatur finner du tips om fisketurer i mange av Norges flotteste naturområder og nasjonalparker.

Norges nasjonalparker kan by på mer enn sommerturer med telt og fiskestang. På  Storhøbu i Skjåk Almenning i Reinheimen nasjonalpark kan du dra på topptur i veiløst land, og oppleve Reinheimen som villreinen gjør det.

Norges nasjonalparker kan by på mer enn sommerturer med telt og fiskestang. På Storhøbu i Skjåk Almenning i Reinheimen nasjonalpark kan du dra på topptur i veiløst land, og oppleve Reinheimen som villreinen gjør det.

10. Bli kjent med en nasjonalpark

Nasjonalparkene er opprettet fordi de har spesielle naturverdier som skal vernes mot inngrep, motorisert ferdsel, hyttebygging, kraftutbygging og lignende menneskelig aktivitet.

De norske nasjonalparkene er svært forskjellige. Fra Breheimen og Reinheimens karrige høyalpine økosystemer hvor villrein, rype og ørret er de økologiske vinnerne, til Femundsmarkas eventyrlige furuskoger hvor abbor, gjedde og harr deler på godene med ørret og røye.

Med en hytte i en nasjonalpark har du et suverent utgangspunkt for eventyr. Du finner også mange tips til lange turer i nasjonalparkene og andre villmarkspregede områder her.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Få tips om hytter, fiske og jakt i Norge

Powered by Labrador CMS