Tovdalselva mot gamle høyder?

Elva går mot strømmen i laksenorge og leverer gode fangster i de øvre delene. Det er lett å få kort. Blir Tovdalselva din nye favoritt i sør?

Skrevet av

Inatur Norge

 

Nedre deler av Tovdalselva har lenge fiske godt, men de øvre delene har latt vente på seg. Nå ser det ut til at effekten av alle tiltakene som er iverksatt for å redde laksen fra forsuringen, og også komme seg lettere opp til gyteplassene, gir resultater.

 

Nedre deler av Tovdalselva har lenge fiske godt, men de øvre delene har latt vente på seg. Nå ser det ut til at effekten av alle tiltakene som er iverksatt for å redde laksen fra forsuringen, og også komme seg lettere opp til gyteplassene, gir resultater.

I sone 3 og 4 får du både kort og tilgang på lange fiskestrekninger i nydelig natur. 

Lakseførende lengde er ca. 35 km, opp til Herefossfjorden. Tovdalselvas øvre deler kan minne om villmarka i helt andre deler av landet.

– Er du ikke mest opptatt av å hale fisk etter fisk, men er mer opptatt av omgivelsene, er dette et ypperlig sted. Men treffer du på de gode forholdene, kan du få like gode fangster av mellomlaks og smålaks som i de nedre delene.

Kameraet i fossen ved Boen har registrert en del stor fisk på vei mot sone 3 og 4 i 2020.

– Her kan det være lurt å sette inn støtet til sommeren og i årene framover, ifølge Grønberg.

Selv om Tovdalselva kan se stor ut, så fisker den dugelig fra 15-20 m³/s og oppover, i hvert fall på sone 2. Fisket høyere opp i elva kommer an på hvor mye fisk som har passert trappa ved Boen ved tidligere flommer.

– Men på 50–100 m³/s skjer det virkelig ting. Da fylles det opp oppover, sier Grønberg.

Kortsalget i Tovdalselva åpner 9. mai.

Fiskekort for Tovdalselva

 

 

PS: Er du på sørlandsturné og har lyst på et måltid i toppklassen, kan du sjekke om de har ledige bord på Boen Gård. Den historiske gården har et særs godt kjøkken og ligger ved østbredden av Tovdalselva, sone 2.

 

 

 

Otra er en stor elv. Vadere og kraftig utstyr kan være nødvendig. Foto: Harald Endresen

 

– Er du i Kristiansand har du faktisk gangavstand til Otra, sier Grønberg.

Selv om elva ikke har nådd de gamle høydene fra før forsuringen tas det årlig flere virkelige storlakser. Bestenotering i 2010 var på 17,5 kg.

De 15 lakseførende km fra sjøen til Vigelandsfossen byr på varierte fiskemuligheter på forskjellige vannstander.

Den regulerte elva har en minstevannføring på 50 m³/s, og er den sørlandselva du sannsynligvis får mest bruk for en middels kraftig tohåndsstang.

– Derfor er den alltid fiskbar. Småelvene er mer følsomme for nedbør. På normale forhold er den fiskbar med lett tohånds og kraftig enhånds, forteller Grønberg.

Kortsalget i Otra starter 18. mai.

Fiskekort for Otra
Stein Grønberg har mye moro med enhåndsstanga i Audna. Og de som har besøkt elva under gode forhold forstår godt hvorfor. 

 

– Audna er favoritten min. Jeg har fisket der siden det bare var sjøørret å få i elva. Da var det mye av den. Når laksen kom tilbake ble det mindre sjøørret, som vanlig, men de er der fortsatt. Den største sjøørreten jeg fikk i 2020 var på rundt 4 kg. Er du interessert i sjøørretfiske kan det være lurt å prøve med lett utstyr på kvelden og utover natta, sier vår mann i Kristiansand.

Laksestammen har styrket seg betraktelig i Audna, og Svein snakker også svært varmt om hvor gøy det er å få laks på 4–6 kg på enhånds.

– Selv om elva er liten, og du kan fiske den med lett utstyr, bør du huske på at det kan gå på storlaks når som helst. Så la ørretfortommen ligge igjen hjemme!

De øverste sonene i Audna er gode valg for fiskere som vil ha armslag. Bare pass på at det har kommet en flom eller to i løpet av sommeren. Da står det alltid fisk i de øvre delene, og du får alltid kort.

Fiskekort for Audna blir tilgjengelig for salg i slutten av mai.

Fiskekort for Audna

 

 

 

I likhet med flere andre sørlandselvar har laksen i Lygna økt i antall og sjøørreten gått noe tilbake, noe som er vanlig i kalkede elver. Foto: 

 

– Litt større enn Audna og litt mindre enn Mandalselva. På tørre tider på året er det litt mer fart i henne enn i Audna, men den fisker helt klart best etter nedbør, konstaterer Stein.

Lygna var tidligere mest kjent som en bra sjøørretelv, og sammen med Mandalselva den beste på Sørlandet. Siden årtusenskiftet har laksestammen tatt seg opp her også og sjøørreten gått noe tilbake.

Laksefangstene har de siste årene ligget mellom 1 500 til 3 100 kilo, mens fangsten av sjøørret har ligget mellom 200 til 500 kilo årlig.

Den største laksen på Sørlandet i nyere tid ble også tatt på flue i Lygna i august 2008. En real kubbe på 17,6 kilo.

Kortsalget starter i midten av mai.

Fiskekort for Lygna

 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Tips og nyheter om hytter, jakt og fiske i Norge.

Relaterte artikler

Se alle artiklene
Laksefiske Følg laksesesongen på Inatur

På Inaturs nye laksebørs kan du sjekke siste fangster i din drømmelv. Du finner laksefiske fra omtrent 350 elveeiere og -lag i hele Norge på Inatur

Laksefiske Alene med laksen i Åbjøra

Er du klar for somerens lakseeventyr? Fuglstadvaldet i Åbjøra i Terråk er et spennende og tilgjengelig laksevald, med lavt fisketrykk.

Laksefiske Ledig laksefiske i 2023

Er du på jakt etter laksefiske til sommeren? På Inatur finner du laksefiske i alle prisklasser og i hele landet.