Jakt:

Gratis jakt til nye jegere

Norge er et unikt land med store allmenninger som gjør småvilt- og storviltjakt lett tilgjengelig. I tillegg kan du få få gratis jakt samme året du tar jegerprøven.

Kvinne slapper av ved bålet under en pause i elgjakta.
– Som fersk jeger er du ofte ganske usikker på hvordan du skal gå fram, sier Hanne Simonsen og roser NJFF og grunneierne for tilbudene til ferske jegere.

Unike tilbud til førstegangsjegere:

– Dette er en kjempeordning flere førstegangsjegere burde benytte seg av, sier informasjonssjef i Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF), Espen Farstad.

Statskog SF, flere av fjellstyrene, jeger- og fiskerforeninger og enkelte private grunneiere gir deg som førstegangsjeger gratis jaktkort (se oversikt over hvem som er med på ordningen her eller nederst i artikkelen.) Kjøper du kort i et område med gratis jakt for førstegangsjegere, trekkes beløpet fra i handlekurven på Inatur.no når du har lagt inn jegernummeret ditt. I flere områder er det også gode rabatter for ungdom.

– Her kan du slippe til i noen av Norges flotteste fjellområder, til en redusert pris. Det er et utrolig godt tilbud til deg som står foran din første jaktsesong, forteller Farstad.

Kvinne og barn på gåsejakt i en åker. Barnet har hørselvern.
Hanne Simonsen Lindstad og familien har gjort jakta til en hobby for alle fire.

Vil hjelpe ferske jegere i gang

Litt under halvparten av de som tar jegerprøven kommer seg aldri på jakt.

– Veien fra jegerprøven til din første jakttur går ikke nødvendigvis av seg selv, hvis du ikke allerede er en del av et jegermiljø, sier Farstad.

Statskog, fjellstyrer og Norges Jeger- og Fiskerforbund arrangerer derfor opplæringsjakt på både småvilt, blant annet rype, skogsfugl og rådyr og storvilt som elg og villrein. Deltakerne på det som kalles Introjakt får muligheten til å jakte sammen med erfarne jegere og instruktører i gode jaktområder, i fantastisk natur.

– Dette er noe mer erfarne jegere som vil utvide horisonten også bør kjenne til. Hvis du har jakta rype en stund, men lurer på om villreinjakt er noe for deg, kan du prøve det ut sammen med erfarne jegere i en trygg ramme, forteller Farstad.

På Inatur finner du en rekke tilbud for deg som lever og ånder for småviltjakta, enten du drømmer og gammeltiur, fuglehund i stand eller adrenalinet som pumper når du nærmer deg fjellrypa. 

Mann og kvinne med rypefangst fra jakt. Høyfjell, høst.
Å jakte sammen har gjort familien mer sammensveiset, forteller Hanne Simonsen

– Introjakta var enorm hjelp

For Hanne Simonsen Lindstad har jakt, fiske og friluftssliv blitt en viktig del av livet sammen med mannen Joakim og barna Dennis og Robin på to og sju år.

– Som fersk jeger er du ofte ganske usikker på hvordan du skal gå fram, forklarer hun.

For fire år siden ble familien med på sin første introjakt etter rype.

– Vi visste ikke helt hvordan vi skulle komme i gang og manglet kunnskap. Introjakta ble inngangsporten. Nå jakter vi både fuglevilt, elg og rådyr, og er mye tryggere på hva vi holder på med.

Det har blitt mange magiske øyeblikk ute i naturen siden den gang.

– Jakta har skapt et sterkt bånd for oss som familie. I tillegg har vi fått en rekke nye venner og et godt nettverk med andre jegere. Du blir aldri helt utlært som jeger. Derfor er det å knytte seg til erfarne jegermiljøer som kan hjelpe deg videre til enorm hjelp, sier Simonsen Lindstad.

Tilbud til førstegangsjegere:

Meld deg på Inaturs nyhetsbrev

Få siste tips om overnatting og jakt og fiske i Norge

Powered by Labrador CMS