Fiske:

Finn storørreten på Inatur

Når storørreten starter sin vandring mot gyteplassene gjelder det å være på plass. Her får du tips om spennende storørretelver.

Ørret tatt på streamer.
En oppvadnrende ørret på drøye kiloen har tatt en svart Trøndermuddler (en variant av en muddler med ekstra mye hår og skjegg.)

Femund Engerdal og området rundt er godt kjent for stor fisk av mange slag, ikke minst stor ørret. Men visste du at stor ørret og storørret ikke nødvendigvis er helt det samme?

Det vi kaller storørret blir ikke bare stor, men har som regel et tydelig skifte i levevis - og en kraftig økning i vekt og størrelse, når fisken slår over fra insekts- til fiskediett.

Norges mest kjente storørretbestand er utvilsomt Hunderørreten. Den svømmer fra Mjøsa og opp i Gudbrandsdalslågen. De fleste fiskene tas i Mjøsa av trollingfiskere, men det tas også eventyrlig stor ørret på stang i Lågen. Losnabassenget har også en egen storørretbestand som gyter i Lågen.

Fluefiske etter storøret i Brumunda.
Brumunda er en elv som kan gi gode fangster på riktig vannstand.

I tillegg har de mindre tilløpselvene til Mjøsa varierende storørretbestander. Brummunda er trolig den beste av elvene ved siden av Lågen.

En annen veldig spennende storørretbestand er den vi finner i Bandak i Telemark, som gyter i Tokkeåi.

Småelver i Engerdal

I Engerdal har sportsfiskere mulighet til å fiske på oppvandrende storørret i en rekke mindre elver - noe som åpner for et utrolig spennende fiske.

Det sies at de første (og kanskje de største) storørretene går på elva etter den første flommen etter midten av juli.

Så følg med på værmeldinga for Engerdal framover. Kommer regnet er det nå og i ukene framover du har sjansen for en ørret utenom det vanlige.

Er man på jakt etter vandrende storørret må man regne med at det går en del tid mellom hvert napp. Sømådalen er heldigvis et vakkert sted å vente.

Flere av de store sjøene i Engerdal har egne storørretbestander. Femunden,
Isteren og Langsjøen er trolig de best kjente. Elvene som renner ut og inn av disse sjøene er verdt å sjekke. 

Gløta kan være spennende når ørret fra Femunden slipper seg ned, eller ørret fra Isteren vandrer opp. I hvilken grad dette foregår er ikke godt kjent, men det tas stor fisk i elva med jevne mellomrom.

Det går gjerne lenge mellom hver gang, men når den endelig sitter lever du lenge på det.

Vandrer både opp og ned

Storørreten i Langsjøen kan vandre opp i Hola, og ned i Sømåa. Mens ørret fra Isteren også kan vandre opp i Sømåa. 

Hola er det også mulig å treffe på storørret fra Langsjøen som har vadnret opp for å beite på de rike forekomstene av insekter når klekkingene er på topp. Så vet dere det, kjære fluefiskere ;)

I Engerdal har du en rekke andre muligheter, hvis storørretfiske skulle slå feil. Hva med en kanotur? Eller opplev fluefiskets røtter i Engerdal.

Engerdal fjellstyre har også en rekke spennende utleiehytter som passer perfekt for deg som vil utforske området.

Fiskekort fra Engerdal fjellstyre gjelder for hele kommunen. Hola har en fluesone, men du kan også kjøpe kort for Hola og Langsjøen uten fluesonen, hvis du foretrekker det.

Fiskekort for Engerdal 

Hola og Langsjøen

PS: Ikke glem Mistra i Rendalen. 

Elva og ørretbestanden har en kraftig stigende formkurve, og er du virkelig sugen på stor fisk i en elv med lite menneskelig påvirkning er Mistra en virkelig god anbefaling.

Finn fiske på Inatur:
Ørret tatt på streamer.

Fiskekort for Engerdal

Elvestrekk i Hola i Holøydalen. Fluesone.

Fiske i Hola og Langsjøen

Stor ørret tatt på flue.

Lågen sone 1 – Lillehammer/Øyer

Fiske i Tokkeåi i Bandak

Vil du ha flere fisketurtips?

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Powered by Labrador CMS