Fiske:

Spennende ørretelver høyt til fjells

Drømmer du ørret i ville elver langt fra folk? Du finner mange på Inatur. Her er et lite utvalg.

Vuludalen med telt.
Vuludalen med telt.

Norge har en rekke godt kjente ørret- og harrelver som tiltrekker seg fiskere fra fjern og nær. Mektige Renaelva er populær hos søta bror og på Kvennan Fly Fishing i Glomma, hvor du kan oppleve fluefiske i verdensklasse, er forskjellige europeiske språk like vanlige innslag som norsk.

Hemsila,   BorgundselvaHolselvaGudbrandsdalslågen og fluesonene på Sel og Lesja – alle har sin fanskare av fiskere som gjerne reiser langt for å oppleve det de mener er noe av det beste elvefisket etter ørret i Norge. Og det synes langs breddene i disse populære elvene i Sør-Norge.

Selv i Barduelva i Troms kan det tidvis bli folksomt, spesielt i nærheten av parkeringsplasser ...

Så hva om du setter ensomheten og omgivelsene høyere enn sjansen for en ørret over to kilo? En skikkelig fjellelv du må gå til er løsningen.

Her er noen spennende alternativer du kan sjekke sommer – og i noen av dem går det stor fisk. I alle går det vakker fisk og de ligger i fantastisk norsk fjellnatur. Du finner som regel spennende innsjøer, vann og tjern i nærheten også.

Pakk teltet og finn en elv du kan ha (nesten) for deg selv!

Stropla ved Snøhetta i Dovrefjell

Stropldalen.
Du kom for fisket, men havna på topptur. Alt er mulig på en tur til Snøhettaområdet. Her ser vi Stropldalen og elva sørfra. Skardkollen (1700 moh.) er nærmeste topp.

Stropldalen som leder inn til Reinheimen er verdt turen uten fiskestang også, men vi syns det er morsommere med.

Stropla er en ganske liten elv som drenerer fra høye fjell i i Snøhettaområdet. Under snøsmeltingen kan vannføringen bli formidabel, men ut over sesongen roer det seg og du kan se fram til en flott fisketur.

Kulpene i elva huser flott ørret opp til halvkiloen, med enkelte større slengere. Prøv også de stilleflytende delene av bekken som renner ut av Kaldvella. Det er også noen fine tørrfluestrømmer på flatene i dalen mot Reinheim. 

Lenger ned, der elva heter Kaldvella, er den rask og best egnet for markfiske, men det fins noen fine rolige og vanskelig tilgjengelige partier lenger ned.

Litt lenger sør i nasjonalparken finner du elva Grøna i det gamle skytefeltet. Du kjøper fiskekort her. Skytefeltet er ryddet opp og du kan fiske flott ørret i klart vann, og bo standsmessige ved elva på hytta Skredalægeret.

Les mer om  ørretfiske i skyggen av Snøhetta, og husk at du er i viktig villreinområde. Ikke forstyrr eller følg etter dem.

Tilbud på Inatur

Numedalslågens øvre deler

Fra sjøen Lakjen starter stryket som kalles Bremafoten. Stedet var tidlig kjent som en unik fiskeplass. Lakjen er en veldig grunn og produktiv sjø, som er vanskelig å fiske fra land. Et godt alternativ er småvannene oppover i Lakadalen, hvis elva ikke leverer.

Prøv på nettene, og merker du ingen ting til småfisk på strykene kan det være lurt å ta en pause og prøve en runde til. Det er ofte et tegn på at det er stor fisk på gang.

I de øvre delene av elva gjelder fiskekort for Eidfjord Statsallmenning. Lenger ned trenger du fiskekort fra Øvre Numedal fjellstyre.

Kvennas kilder vest på Hardangervidda

Dette er en skikkelig langtur, men verdt hver høydemeter. Kommer du inn fra vest starter fisket i Holmavatn, og kvennas kilder ligger foran deg. En kjent men krevende tur er å padle vassdraget fra kildene og helt ned.

Skal du prøve å finne de store gytevandrerne er det et godt tips å legge mesteparten av innsatsen i de øvre delene av vassdraget. Nedenfor Skyttarfossen blir steikefisken mer dominerende.

Husk også at høyfjellsvassdrag som dette har store bestandssvingninger på grunn av sterkt varierende gyteforhold.

Sjekk også disse tre lange fisketurene  og disse 10 hyttene på Hardangervidda.

Tollåga i Saltfjellet nasjonalpark

Saltfjellet nasjonalpark har mange veldig gode fiskevann, med grov ørret og flott røye. Er du helt avhengig av fjell, ensomhet og rennende vann er øvre Tollåga et mulig prosjekt, men forvent ingen fiskegaranti. Det er høyt til fjells og som nevnt, bestanden er ikke godt kjent, men det er disse ryktene om røyer i øvre del da ... 

Men er elva lite givende kan du sjekke det høytliggende Simlevannet. Og Saltfjellet har mer av ville fjell og grove ørreter å by på.

Koldedøla 

Fra Koldedalsvannet i Jotunheimen renner Koldedøla ned til Tyin. Elva er sterkt preget av smeltevann fra snø og breer i området, og har ganske farget vann hele sommeren gjennom. Fisken er der dog allikevel, og den kan bli fin, selv om du får betydelig større fisk i Tyin.

På seinsommeren avtar smeltingen og du kan med litt flaks oppleve ganske fin vaking. Vær obs. på at elva kan ta farge og bli mer påvirket av bresmelting på varme dager. Tidlig morgen, før sola tar tak, er et lurt tips. Men husk, dette er ikke en enkel elv. Mange fiskere har gått skuffet hjem etter å kommet til en grå suppe.

Fjellet i området er dog nydelig, og bommer du kan du utforske en rekke spennende fjellvann.

Trollsjøen, en jakt- og fiskehytte du kan leie av Årdal JFF er et fantastisk utgangspunkt for å utforske området nord for Tyin. Fiskekortet gjelder også for hele Tyin, deler av Koldedalsvannet og noen småtjern nord for Koldedalen. Årdal JFF selger fiskekort for mange andre vann i området.

Elvene i Børgefjell

Orvasselva, Storelva (det er to av dem), Ranserelva, Viermaelva, Tiplingelva ... Det er rent for mye å ta av i Børgefjell.

Mange av elvene er ganske raske i partier. Sjekk kart og flyfoto for å finne gode fiskestrekk hvor elva ikke går alt for raskt, hvis du vil fiske med flue. Fisker du med mark eller sluk (eller tunge nymfer) er små høler i raske fjellelver et sikkert tips.

De elvene hvor ørreten kan vandre fra vann til elv, og tilbake igjen, har som regel de største fiskene. I august trekker storfisken opp i elvene og da kan du få opplevelser for livet. Den største ørreten vi vet om fra Børgefjell veide 9 kg.

Nasjonalparken er et stort prosjekt å gi seg inn på. Vi tror det vil ta et langt liv å bli skikkelig kjent i elvene der inne. Børgefjellsambassadører som Lars Monsen fisker mest i vann, og det er mange førsteklasses ørretvann der. Elvene er betydelig mindre beskrevet, så her kan du finne din egen "Hemmeligelv."

På Inatur finner du flere hytter i området. Viermahytta ved Namsvatn har to elver like i nærheten og er en fantastisk plass.

PS: Dette er bare et lite utvalg av elver til fjells. På Inaturs kart kan du lete etter flere. Mange av elvene over tregrensa er relativt ubeskrevne og lite besøkt. Vi vet at det tas stor ørret i elver svært få har hørt om. Kanskje du finner gull?

Tilbud på InaturFå siste turtips fra Inatur

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Powered by Labrador CMS