Fiske:

Renaelva – suverent tørrfluefiske

Elva har svært stor ørret og harr, som gladelig tar tørrfluer. Fisket i elva kan være legendarisk hvis du treffer med forholdene. Her får du tips til fiske og hytter på elvebredden.

Fluefiske en kveld i Renaelva.
Renaelva er kjent for et spennende fiske kveld og natt, spesielt når enorme mengder av vårfluepupper legger på svøm mot land.

Renaelva er stedet for storfiskjakt med lett utstyr. Elva har hatt en formidabel utvikling det siste tiåret og i dag er det ingen andre elver vi vet om med like stor tetthet av ørret over to kilo. Elva er kjent for fine klekkinger av døgn- og vårfluer gjennom hele sesongen. 

Det ikke så mange er klar over er at elva har åpent helt ut november, og at fisket kan være førsteklasses. 

Tidlig på høsten er de største ørretene på næringssøk, og det tas noen formidable fisker på tørrflue i september. Dette er fiske for tålmodige fiskere, som ikke er mørkeredde.

Storharren er aktiv på dagtid og vaker så lenge det er insekter å vake på. Og tro oss, en grov renaharr på tørt seinhøstes, er perfekt medisin for å møte den lange mørke vinteren.

Søndre Rena

Stor harr tatt på flue i Renaelva.
Harren i Renaelva er kraftig og kortvokst og vaker helt til isen legger seg. Perfekt for å forkorte ventetiden til neste sesong.
Fiske med kajakk på Renaelva.
Nedenfor fluesona er det lov å fiske fra farkost. Fiskekajakker er mye brukt.
Renaguide Martin Mikkelsen vet hvor ørreten bor. Martin guider mest i Rena, men er også tilgjengelig for guiding i Glomma (Åmot og Stor Elvdal.)

Søndre Rena fra Løpet kraftverk til Storsjødammen er det amerikanerne kaller et klassisk tailwater. Bunnvannet som tappes fra Storsjødammen er varmere enn overflatevannet på vinteren, og kjøligere om sommeren.

Dette gir den kaldblodige fisken bedre vekstbetingelser, samtidig som bestandene av insekter og andre bunndyr også øker. 

Derfor har du en realistisk sjanse til å finne vakende ørret og harr i pokalstørrelse i elva. Harr over to og ørret over tre kilo er ikke dagligdags, men gir ikke lenger overskrifter i lokalavisa.

Rena er mer enn fluesonen

Fluesonen i Rena er fem kilometer lang og strekker seg fra Storsjødammen til Rødshammeren. Der er det kun klassisk fluefiske fra land som gjelder. Men selv fluefiskere bør ikke se seg blinde på fluesonen. Det er veldig mye godt fiske utenfor også.

Denne filmen fra gutta i Black Fly Eyes sier litt om hvordan det er i Rena når det står på:

Denne filmen fra gutta i Black Fly Eyes sier litt om hvordan det er i Rena når det står på.

Selv om det er tett av grov ørret i elva, etter praktisk talt enhver målestokk, er det ikke dermed sagt at de alltid er lette å få. Harren er ofte litt lettere å komme på talefot med, spesielt på dagtid. 

Hvis du ikke er godt kjent i elva, er det en fordel å bruke tid på den. Vil du tjuvstarte bli-kjent prosessen er en guide en god investering. 

Ørret i mørket

Inge Rønning med diger renaørret.
Inge Rønning med diger renaørret. Nevnte vi næringsforholdene i Renaelva?

Stor ørret er som regel mer aktiv på kveld og natt, men den spiser i overflaten bare det klekker nok der den er. Klekkingene kan være ganske lokale.

Du må bruke mye tid på observere og vente. Elva er mørk og det er som regel umulig å få øye på fisk som ikke vaker. Ørreten er likevel sky, og jo større den er, jo mer nevrotisk er den.

Varierte fiske- og bomuligheter

Grønvollen ved Renaelva
Hvor mange store ørreter fins det på dette elvestrekket, mon tro? Den nyoppussede husmannsplassen Grønvollen ligger midt i begivenhetens sentrum ved fluesona i Renaelva. Helt perfekt for en stor vennegjeng på fisketur. Foto: Bjørnar Hansen
Denne koselige hytta ligger perfekt plassert på Deset.
Raudhammarkoia
Raudhammerkoia ligger nydelig til ved Raudstrømmen, en skikkelig godplass i Rena. Her kan du speide etter vak fra balkongen.

Du kan finne variasjon fra Renas brede løp og tette skogkledde bredder i småelvene Julussa og Osa. Det er heller ikke langt til hverken Glomma eller Åsta, som er dekket av samme fiskekort fra Åmot Elvelag.

Det er godt med teltplasser langs elva, men ønsker du en litt høyere grad av komfort når du er der, er en av hyttene ved bredden fantastiske baser for ekspedisjoner i Rena og omegn:

FIsketips:

  • Rena er en stor elv. Skal du fiske fra land er det å mestre underhåndskast en enorm fordel, selv om du sjelden trenger å kaste så langt. 
  • Ørreten står gjerne nært land, mens harren ofte står litt lenger ut. Elva er stor og kan være vanskelig å lese for førstereisfiskere. 
  • Å investere i en guide en dag eller to, kan være en veldig lur investering.

Utstyr:

  • Stenger i kl. 4–5 for tørrfluefiske. 5–7 for tyngre streamere. Vadere er nødvendig. Ikke for å vade langt ut, men for å komme utenfor de konstant overhengende greinene langs bredden. 
  • I flueboksen klarer du deg med vanlige myggfluer, døgn- og vårfluer, samt streamere. For fiske seinere på året er svømmepupper en nødvendighet. Mangler du fluer til Rena får du kjøpt det på Rena fishcamp. 
  • Elva er ofte dypere ved land enn du tror, og strømdraget er kraftig. Vad forsiktig!
  • Elva kan være litt tøff å vade enkelte steder, så vadesko med godt grep – enten filt eller med studs – kan være en fordel. 
  • Ikke bruk tynnere fortom enn nødvendig. Fisk over maksmålet skal gjenutsettes.
Tilbud på Inatur:

Vil du ha flere fisketurtips?

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Powered by Labrador CMS