Fiske:

Kvennan – fluefiske i verdensklasse

Drøm deg bort til stor harr og grov ørret. På Kvennan Flyfishing i Glomma kan fluefiskere leve livet.

Ryggfinnen til en stor harr.
Harren på Kvennan Flyfishing i Glomma kan bli riktig stor, og ryggfinnen tilsvarende imponerende.

Glomma på Kvennan er ganske bred, næringsrik og variert. Elva er lettvadet og i renner og de små gropene du finner her og der, kan det stå stimer av stor harr.

I 2012 tok Hein Van Aar en harr på 58 cm og 2,2 kilo. Hadde han meldt den inn ville det vært ny offisiell norgesrekord med god margin.

Det skal litt til å fange de fiskene, men de fins og øker i antall. Den positive utviklingen på Kvennan er klart bevis på at den moderne maksmålsforvaltningen fungerer utmerket.

15 km fluefiske i rennende vann

Harr har tatt en kunstig flue i Glomma.
Harren er en takknemlig fisk for fluefiskere, da den helst spiser små insekter i forskjellige stadier. Kvennan Flyfishing er kjent for rike bestander av insekter, som gir gode nymfedriv og klekkinger i store deler av sesongen.
Fluefisker fisker harr i et av Glommas sideløp på Kvennan Fly Fishing.
Hein Van Aar,, mangeårig Kvennan-veteran har funnet harren i et av Glommas sideløp på Kvennan Fly Fishing.

Fluesonen starter ved Eidsfossen og er 15 km lang. Her kan du med andre ord boltre deg fritt. Elva er variert, men oversiktlig og lettvadet på normal vannstand. 

Dette gjør at du har et enormt produktivt fiskeareal å forsyne deg av. Du trenger ikke fiske samme kulp to dager på rad, selv om du ligger en uke på Kvennan.

Selv om Kvennan er mest kjent for stor og mye harr, er det ingen tvil om at ørretjegere også har noe å hente – selv om de må regne med betydelig lenger tid mellom hver storfisk.

Det er ikke veldig mye ørret på Kvennan, men den kan bli stor. Veldig stor. Flere eksemplarer på 3–5 kg har havnet i håvmaskene de seinere årene. I praksis blir all stor ørret gjenutsatt så den kan vokse seg enda større.

Store og sky

Stor ørret tatt på Kvennan Flyfishing i Glomma.
At det går noen store ørreter på Kvennan er denne svømmegrisen et klart bevis på.

En riktig plassert streamer i kveldinga er ofte løsningen, men er du på rett sted til rett tid så kan du også få dem på nymfe eller tørrflue.

De store ørretene er som regel veldig sky, så juster tilnærmingen din fra harrfisket. Å holde en lav profil samt å vade minst mulig, er ofte gode tips for de som er ute etter å lure en voksen Kvennan-ørret.

Det er nylig bygd et kraftverk i Tolga-fallene, overfor fluesonen.

– Heldigvis påvirker ikke kraftverket vannføringa på Kvennan forteller leder av Tolga Vingelen Elvelag, Jakob Trøan.

Telstad Gård har losji for store og små grupper, og mange friluftsaktiviter for store og små.
Interiørbilde fra vinterhage på Telstad Gård ved KVennan Flyfishing i Glomma.
På Telstad bor du som en greve, mens fisket på Kvennan Flyfishing holder kongelig standard.

Fisk som en konge – bo som en greve

Skal du fiske på Kvennan Fly Fishing er det godt å vite at det er godt med losjimuligheter i området.

Du kan velge Telstad gård, like ved Telneset, en svært god fiskeplass. Telstad gård er et tradisjonelt gårdstun fra 1700-tallet, perfekt plassert ved bredden av Glomma. Telstad har også aktiviteter som passer for de som tenker på annet enn fisk og fluer.

Kvennan Camping passer godt for deg som har øynene limt på elva. Det er tatt trekilos harr rett utenfor campingplassen, og du kan nesten fiske fra plattingene på hyttene som ligger nærmest elva.

Mye å utforske

For å få mest mulig ut av tiden på Kvennan, er en guide en god investering. Marius Tollan har fisket i området i snart 30 år, og kjenner hver harrgrop i fluesona. 

Marius er godt kjent i Glomma fra Alvdal til Røros, Vangrøfta, Unsetåa, Tunna og Hodalen, og kan gi deg en rakettstart hvis du vil bli kjent i området. 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Få tips om hytter, jakt og fiske

Powered by Labrador CMS