-
Hytter for alle anledninger
-
Hyttetips for høstens beste turer
-
Rimelige hytter langt fra folk
-
Ta Mjølkevegen til ørreten
-
Nye fiskehytter på Inatur
-
Sommerens siste nytt i utleiehytter
-
10 nye utleiehytter for naturlige sommerferier
-
Ta turen til Torpa
-
Hytter i sjøkanten
-
10 nye og spennende fiskehytter på Inatur
Lesetips for hytteturene
Hva skal du lese på hytteturen? Her får du ti tips om turlitteratur som setter turen i et nytt perspektiv.
Hva er vel bedre enn å avslutte en lang turdag med en god bok eller artikkel foran peisen?
På tur er det ikke så mange forstyrrelser, avbrytelser og fristelser fra alle dingsene vi omgir oss med i hverdagen. Kanskje vil du oppleve at det er lettere å få lest på en hytte?
Blant disse lesetipsene finner du ingen romaner. Liker du en bestemt romanforfatter, sjanger eller serie, vet du selv best hva du vil lese i hyttesofaen eller soveposen. (PS: Det spektakulære science fiction-eposet The Three Body Problem av Liu Cixin blir garantert ikke dårligere av å bli lest på UFO-hytta ... )
I stedet får du ti tips om det vi mener er svært godt lesestoff i andre sjangere. Noe nytt og noe gammelt. Alt handler på en eller annen måte om det store der ute, det vi alltid må tilbake til.
1. Friluftsliv – en dannelsesreise, av Nils Faarlund
Nils Faarlund (f. 1937) er noe så sjelden som en levende legende innen norsk friluftsliv. 30 år gammel grunnla han Norsk Høgfjellskole på Hemsedal.
Boka er en invitasjon til å bli med på Faarlunds dannelsesreise innen det enkle friluftslivet. Forfatteren tar oss med utenom de trafikkerte stiene, til andre turer. Alltid med den dypeste respekt for den naturen vi ferdes i.
Kan med fordel leses på en hytte i Jotunheimen. Utgitt på Ljå forlag.
2. På naturens skuldre, av Anne Sverdrup Thygeson
Boka ble omtalt som "årets viktigste bok" i 2020 av Jakt & Fiske. Sverdrup-Thygeson forklarer på glitrende vis hvordan millioner av arter gjør det mulig for oss å leve på denne planeten.
At alt henger sammen med alt er mer enn en forslitt klisje, noe forfatteren viser med en samling historier fra virkeligheten.
Artsrike Forollhogna nasjonalpark er ypperlig for å lese boka.
3. Alt av Ola Jordheim Halvorsen i Dagens Næringsliv
Du har kanskje fått med deg saken om sjakalen som vandret inn til Lakselv? Det er en av mange store journalistiske prosjekter fra Ola Jordheim Halvorsen i Dagens Næringslivs fredagsmagasin D2.
Sammen med fotograf Sigurd Fandango fulgte han sjakalens spor fra grensen til Ukraina til Barentshavet.
Uansett om han skriver om skuddpremier på smårovvilt, ferskvannskrokodillene på Østlandet, fransk fluefiske for feinschmeckere, eller havner på karaoke-nachspiel med den japanske hopplegenden Norioki Kasai er det alltid mer enn leseverdig.
Ordinær pris på DN i en måned er omtrent det samme som prisen på en ny bok, og ofte er det kampanjer med fire uker for en krone. Her kan du med andre ord gjøre et lesekupp!
Slå deg ned på en hytte i grensetraktene mot Sverige, for eksempel Hognsjøbekkhytta i Engerdal, midt mellom norske og svenske nasjonalparker og verneområder. Selv om avstanden mellom landene er kort, er tenker vi på naturen ganske så forskjellig.
4. Lumholtz´ gjenferd av Morten A. Strøksnes
Strøksnes forrige bok, Havboka – eller Kunsten å fange en kjempehai fra en gummibåt på et stort hav gjennom fire årstider, vant seks priser, inkludert Brageprisen og Kritikerprisen, og er oversatt til 27 språk.
Nylig kom boka om Carl Lumholtz (1851-1922), Norges eneste tropeoppdager. Mye tyder på at Strøksnes har gjort det igjen.
5. Alene med vidda av Peder Cappelen
Alene med vidda er en dagbok fra en steinbu på Hardangervidda, og et av nøkkelverkene i norsk fjell-litteratur.
Cappelens særegne evne til å beskrive naturen, jakta og fisket har gjort boka til en stor inspirasjonsbilde for vidderanglere, et halvt århundre etter at den kom ut.
Bør leses på Naustet ved Nedsta Krokavatn. Cappelen oppholdt seg i og ved Lågen. Vil du være alene med vidda i dag er Kvenno et bedre valg.
Du finner siste utgave hos Cappelen Damm.
6. Jakt & Fiske
I år 2022 er det 150 år siden første utgave av Norges Jeger- og Fiskerforbunds medlemsblad Jakt & Fiske kom ut. Tidsskriftet, som er det eldste som fortsatt gis ut i Norge, har i årtier levert kvalitetsjournalistikk for jegere, fiskere og friluftsfolk.
"Tanta på Hvalstad" hviler dog ikke på laurbærene. Ansvarlig redaktør Leif Ø. Haug har tatt stafettpinnen etter Ole Kirkemo, som ikke trapper ned, men fortsetter som journalist. Og 150-åringen satser også digitalt.
– Som medlemsavisa til NJFF skal vi satse mer på nyheter, og samtidig gjøre det enklere å finne fram i bladets store digitale arkiv. Kort sagt; du blir en bedre jeger og fisker av å lese Jakt & Fiske, sier Leif Ø. Haug.
En hytte i jakt- og fiskeparadiset Femund–Engerdal er ypperlig for å lese Jakt & Fiske. Noen av dem har til og med mobildekning!
7. Fiskekrønike for Lesja, av Per Jordhøy
Dagens nisjetips blir dette glitrende historiske arbeidet om fisket i Lesjafjella.
Jakt & Fiske skrev i anmeldelsen av boka: "Krøniken er et resultat av et grundig og stort researcharbeid."
Alle fjell burde få en sånn bok. Bør leses av alle som fisker i området. Leses aller best i en hytte i Dovrefjell-Sunndalsfjella.
8. Norgeshistorie.no, tema om jakt og fangst i eldre tider
Vi jaktet oss inn i landet da vi kom. Jakt på elg, hjort og rein var en forutsetning for de første vellykkede samfunnene i landet.
Har årets høstjakt noe til felles med jaktmetoder, byttedyr og jaktmarker lenger tilbake i norsk historie?
På Norgeshistorie.no finner du en rekke artikler om jakta og dens betydning i riktig gamle dager.
De første funnene av mennesker i Norge er fra Søgne i Agder. Les dem gjerne før du utforsker Njardarheim.
9. Ørret, av Lars Nilssen
En formidabel research ligger bak denne boka, som i praksis er ørretens norgeshistorie.
Ørreten har ikke fylt vann og elver selv. Den har hatt hjelp av driftige folk i langt tid.
Nilssen skriver godt og tidvis enda bedre. Grundige passasjer innbyr til langvarig humring foran peisen.
Leses gjerne i en hytte ved et fiskevann.
Ørret er gitt ut på Vega Forlag.
10. The Mindful Carnivore: A Vegetarians Hunt for Sustenance, av Tovar Cerulli
Jakter du? Spiser du fisk du fisker selv? Eller er du vegetarianer eller veganer? Tovar Cerulli har noe å fortelle deg uansett.
Forfatteren spiste vegansk som tjueåring. Dette er historien om hvordan han endte opp som jeger.
Cerulli forteller en dypt personlig historie og en historisk gjennomgang av menneskets forbindelse med dyr.
Les den gjerne på en hytte nær Oslo.