Fiske:

Tidligtips for ørretpremieren

Det drypper fra takene, isen reduseres i lavlandet og den første myggen har blitt observert i Osloområdet. Årets ørreteventyr kommer stadig nærmere. Her får du tipsene om hvor og hvordan du bør starte jakten.

Den første vårørreten er alltid en milepæl.

Ørretfiske i vårsesongen

  • Ørreten er vekselvarm og mest aktiv ved 14-15 grader vanntemperatur, men kan ha bettperioder selv ved fire grader.
  • Nattaktiv ørret kan gi gode fangster med harving og fluefiske, og blir mer dagaktiv ved 6-7 grader vanntemperatur.
  • Søk etter matansamlinger i soloppvarmede viker og elveos rett etter isløsning for å finne ørreten.
  • Ørreten er opportunistisk og spiser småfisk som tiltrekkes av insektklekking på grunt vann.
  • Vårfisket krever søkefiske og tilpasning til ørretens preferanser for strøm og varmere vann.
  • Bruk varierte fisketeknikker og agn for å dekke ulike dybder og områder der ørreten kan oppholde seg.

Drømmer du om vakende fisk i små skogsvann, solnedganger og bålnetter? Du er ikke alene. Sesongen kan nesten ikke komme for fort. Men hvor og hvordan skal du begynne?

Ørreten er som annen fisk vekselvarm. Det betyr at den er kald og treig når vannet er kaldt, og mer aktiv og med høyere appetitt når det blir varmere i vannet. Høyest matinntak har ørreten når vanntemperaturen er 14-15 grader.

Når vannet derimot holder fire grader, som det gjerne gjør en god stund etter isløsning, går ørreten for det meste på sparebluss. Den kan allikevel ha veldig markerte bettperioder, hvor den ukritisk kaster seg over insekter, frosk, mus, småfisk og selv en og annen flaggermus eller andunge.

Ta natta i bruk

Etter en lang vinter, er det viktig for fisken å spise seg opp, men den vil ikke bruke energi på matsøk hele døgnet. Den foretrekker å sette inn det meste av innsatsen i de timene og på de stedene den får høyest avkastning.

Ørreten er på denne tiden for det meste nattaktiv, og både tradisjonell harving med mark og flueharving med store stripefluer kan gi veldig gode fangster. Det er fortsatt mørkt om nettene, og fisken siger derfor helt inn i vannkanten for å finne mat i ly av mørket.

Når vannet blir 6-7 grader blir bettperiodene lengre, og ørreten sprer seg mer, samtidig som den blir mer og mer aktiv på dagen.

Finner du maten, finner du fisken

Derfor søker den ansamlinger av mat, gjerne i form av de første insektklekkingene som kan starte på grunt vann. Soloppvarmede sørvendte viker er gode fiskesteder, rett etter isløsning. Det samme er grunner hvor sola klarer å varme opp bunnen litt mer enn de dypere partiene rundt.

Aller best er kanskje elve- og bekkeos. Bekker kan være flere grader varmere enn vannet i innsjøen, så lenge det ikke fortsatt er snøsmelting. Det strømmende vannet leder rett og slett maten til fisken, i tillegg vil den høyere temperaturen i innoset gi opphav til høyere aktivitet hos byttedyrene.

Store munnfuller

Vårfiske med store fluer eller sluker kan gi deg årets største ørreter, hvis du finner dem.

Ørreten er opportunistisk, og spiser gjerne småfisk, selv om småfisk ikke er en viktig del av kosten i vannet du fisker i. Småfisken tiltrekkes ofte av det samme som ørreten – tilgang på mat. Relativt små klekkinger av fjærmygg på grunt vann kan tiltrekke småfisk, som igjen er gode munnfuller for en litt større ørret. Da kan slukfiskeren gjøre reint bord, og få sjansen på noen av de største ørretene i vannet. Fluefiskere kan selvfølgelig få samme resultat ved å bruke fiskeimitasjoner, såkalte streamere.

Å finne den beste fiskeplassen kan være en utfordring for slukfiskere, spesielt tidlig i sesongen når mye av fisket er blindfiske. Ørreten jakter ofte nær iskanten, og selv om dette sjelden observeres, er det lurt å fokusere på områder med varmere vann og strøm, som naturlig tiltrekker seg fisk.

Synlige kunstagn og mobilt fiske

Det er også viktig å huske på at ørreten kan oppholde seg på dypere vann, enten for å spise, hvile eller på grunn av kaldt vann. Aggressive kunstagn i sterke farger kan provosere og lokke fisken til å bite. 

Søkefiske over store områder med ulike typer sluker og wobblere er effektivt, og det kan være lurt å flytte seg ofte for å finne de beste fiskestedene på denne tiden av året.

Her åpner ørretballet tidlig

Disse fisketipsene har det til felles at sesongen starter flere uker før ørretfisket i store deler av Innlandet har kommet i gang. I fjellet og i Nord-Norge ligger isen tjukk, men i disse områdene kan våren komme for fullt om noen få uker.

Ellers er et godt tips å starte så langt nede ved havnivå du kan, og bevege deg oppover i høyden etter som våren skrider fram. 

Flere vårtips: 

Inatur.no finner du flere spennende fiskeområder hvor du kan starte tidlig:

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Powered by Labrador CMS