Fiske:

Fluefiske i Vangrøfta

Elva Vangrøfta byr på noe av det beste du kan oppleve som tørrfluefisker. Det legges ut ti kort per døgn. Kortsalget starter 20. februar 09.00.

Stor ørret fra elva Vangrøfta i Dalsbygda, Østerdalen.
Det fanges ofte fisk på omkring kiloen i Vangrøfta. Årlig hører en også om langt større eksemplarer, som denne praktfisken.

Vangrøfta i Dalsbygda

  • Fjellbygda Dalsbygda er kjent for svært godt rypeterreng, Therese Johaug og elva Vangrøfta..
  • Elva ble populær etter filmen 'Tørrfluelandet', hvor den ble omdøpt til 'Skrukkedalsrenna, innerst i Skrapdalen'.
  • På grunn av økt interesse for elva, ble det innført begrenset kortsalg for å bevare kvaliteten på fisket.
  • Forvaltningsmodellen med størrelsesbegrensninger og strenge kvoter har vist seg å virke godt på ørretbestanden. 
  • Insektlivet i elva er bedre enn før.

Vil du oppleve perlen i Dalsbygda i den beste klekketida bør du være tidlig ute, men ikke glem at naturen kan være lunefull. Mange fiskere har blitt overrasket av gode klekkinger både før og etter prime-time.

Elva er også vel verdt et besøk på høsten. Da er det som regel lettere å få seg et av kortene som legges ut, og fisken vaker gladelig på mygg, vårfluer og seinsommeren og høstens døgnfluearter. Landinsekter kan også gi godt fiske.

"Skrukkedalsrenna, innerst i Skrapdalen"

I noen kretser var Dalsbygda godt kjent lenge før Therese Johaug satt bygda på kartet. Ikke bare er rypeterrengene som omgir bygda landskjent, elva som renner gjennom dalbunnen har blitt en del av norsk sportsfiskehistorie.

Hvordan ble den egentlig det? Det startet med filmen "Tørrfluelandet" for 17 år siden.

– Da vi gjorde opptakene til den første av filmene i trilogien ”Tørrfluelandet”, ante vi ikke gang konturene av konsekvensene det skulle få for elva, sier regissør Lars Nilssen.

Det var under etterarbeidet at Lars Lenth, manusforfatter og fortellerstemme i filmen døpte den om til "Skrukkedalsrenna, innerst i Skrapdalen." Forsøket på hemmelighold holdt et snaut år …

Trengsel langs bredden

En ørret vaker i Vangrøfta i Dalsbygda. Østerdalen. En fluefisker ser på.
Det er lurt å vente til ørreten viser seg. Gjentatt kasting på fisk som ikke spiser aktivt er sjelden en god idé.

Filmen traff en nerve i fluefiskemiljøene, i likhet med TV-programmene "På fisketur med Bård og Lars" fra samme regissør.

– Vet du hvor Skrukka ligger? ble plutselig et vanlig spørsmål rundt kaffekoppene i landets fluefiskebutikker.

Fiskere er ikke spesielt gode til å holde på hemmeligheter. To år etter at filmen ble vist var det trengsel langs bredden i Dalsbygda.

Nødvendig snuoperasjon

Fluefisker i elva Vangrøfta vader seg forsiktig innpå en vakende ørret.
Må du vade bør det gjøres forsiktig. Selv om fisketrykket er moderat etter at antall fiskekort i fluesona ble begrenset, er de store ørretene i Vangrøfta sky.

Vangrøfta er ikke en stor elv. Den kan gi deg noen av de beste opplevelsene du kan ha som tørrfluefisker i Norge, hvis du måler totalopplevelsen og ikke bare størrelsen på fisken.

Opplevelsen blir ikke noe særlig å skrive hjem om når den store fisken er fisket opp, det er kø på bredden, vegetasjonen er trampet ned og grunneieren ikke kommer seg fram med traktoren på grunn av alle SUV'ene som er feilparkert.

I januar 2010 ble Fishspot startet opp i Østerdalen. Det er i dag en del av Inatur. Målet var å hjelpe grunneiere og rettighetshavere til å få økt verdiskapning fra fiskeressursene de satt på. Vangrøfta var et av de første prosjektene for selskapet.

For å beholde kvaliteten på fisket, samtidig som kjennskap og interesse for elva økte enormt, måtte det tas grep.

Resultatet ble begrenset kortsalg på en 15 km lang fluesone. Med kun ti kort per dag gir det halvannen kilometer elv per fisker, på det meste.

Vangrøfta er fortsatt en perle – for de som har skaffet seg fiskekort.

Vellykket forvaltning

Grov ørret fra Vangrøfta.
Grov ørret fra Vangrøfta.

 – Hvordan er fisket i elva i dag, Gudmund Nygaard?

– Det alltid litt vanskelig å si nøyaktig, men jeg tør stå inne for at det i hvert fall ikke er dårligere enn før "Tørrfluelandet", sier Fishspot-grunder Gudmund Nygaard.

Altså kan du oppleve flotte ørreter som svømmer rundt i glassklare kulper. Noen få av dem over to kilo. Begrenset kortsalg og kvoter, samt minstemål på 30 cm, og maksmål på 40 cm har virket.

I dag er den samme forvaltningsmodellen med størrelsesbegrensninger og strenge kvoter, som var så kontroversiell for bare ti år siden, normalen i norske lakseelver.

En stor døgnflue (Ephemera vulgata) sitter på en fluestang.
Er du på plass når Norges største døgnflue, Ephemera danica klekker, kan du se de største ørretene i elva beite utelukkende i overflaten.
Fluefisker poserer med stor ørret fra fluesonen i elva Vangrøfta i Dalsbygda, Østerdalen.
Og da kan du bli skikkelig overrasket. Selv om elva ser liten ut huser Vangrøfta nemlig en og annen virkelig kubbe ...

Rikere insektsliv og mer E. danica

Insektlivet er muligens bedre enn før i den lille klare elva i fjellbygda. Den store døgnflua Ephemera danica har blitt betydelig mer tallrik i elva de siste tjue årene. 

Har du lyst til å oppleve Vangrøfta av i dag, og det anbefales på det varmeste bør du være raskt ute.

Vil du ha flere turtips?

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Powered by Labrador CMS