Forollhogna nasjonalpark (1.059 km2) og områdene med landskapsvern som omgir parken er et fascinerende turområde, kjent for en storvokst villreinstamme, god rypejakt og førsteklasses fjellørret.
Nasjonalparken er preget av slake helninger og "snille fjell" og terrenget innbyr til vandring. Fjellet Forollhogna på 1332 moh. er det høyeste i nasjonalparken, og et sted hvor du virkelig har oversikt over omgivelsene på godværsdager.
Forollhogna nasjonalpark ligger i kommunene Midtre Gauldal, Rennebu og Holtålen i Trøndelag, samt Os, Tolga og Tynset i Innlandet.
I Forollhogna har du muligheten til å vandre i et helhetlig fjelløkosystem, fiske ørret i klart fjellvann og hvis du er heldig få et glimt av villreinen. Jerv er et sjeldent syn, men den er der. Det er også gjort sporadiske observasjoner av fjellrev i nasjonalparken.
Forollhogna har også et rikt fugleliv. Både kongeørn, jaktfalk og fjellvåk hekker i Forolhogna. Dalsidene er preget av aktiv seterdrift, med slåttemark, naturbeitemark og frodig engbjørkeskog.
Jakt i Forollhogna
Området har et godt rykte, både blant rype- og villreinjegere. Næringsgrunnlaget for villreinen er svært godt, og stammen er i godt hold. Forollhogna har ingen høyalpine områder, og det er frodig i fjellbjørkeskogen og på snaufjellet.
Fjellviddene lokker også rypejegere.
(Vil du ha tips om viktige søknadsfrister på jakt, spennende hytter og fiske, meld deg på vårt nyhetsbrev.)

Ørret viktigste fiskeart
Forollhogna er velsignet med kalkrik grunn og mye løsmasser. Vannene er næringsrike og har gode bestander av marflo, det lille krepsdyret som er kjent for å være fjellfiskens favorittmåltid.
Ørret er vanligste fiskeslag, men det fins røye i enkelte vann, blant annet Elgsjøen og Øyungen.
I noen sjøer, blant annet Forollsjøen, finner du også skjoldkreps. Dette mystiske krepsdyret er en skikkelig proteinbombe. Sjøer med tette bestander av skjoldkreps får ofte stor fisk, men den kan være usedvanlig vanskelig å få.
Garnfiske er den dominerende fangstformen i Forollsjøen. Sjøen gir for det meste fra seg flott matfisk fra fire til fem hekto, men det går enkelte virkelig store ørreter i sjøen. I 1940-årene skal det være tatt en ørret på åtte kilo her, og så seint som i 2004 ble det tatt en på fem.

Skal du fiske med stang er andre mindre vann, tjern og elver å anbefale. Vannene ligger ikke så tett som i en del andre fjellområder, men kvaliteten på fisken er på høyde med den beste hardangerørreten.
Varierende bestander
Ørretbestandene i Forollhogna er i likhet med de på Hardangervidda sterkt preget av klimatiske forhold. En virkelig kald vinter hvor bekkene bånnfryser kan utradere en hel ørretgenerasjon.
Men når det er gode forhold finner du sterke årsklasser med god vekst. Få av vannene har for gode gyteforhold, så overbefolkning er sjelden et problem.

Spennende fjellelver
Både Ya og Forda er vel verdt et besøk for fiskere som foretrekker rennende van
Den nydelige ørretelva Vangrøfta i Dalsbygda, etterhvert en godt kjent elv blant ørretfiskere, har også sine kilder i Forollhogna nasjonalpark.
Stor artsrikdom
Elvene i Forollhogna er produktive "døgnfluefabrikker", noe både ørret og fluefiskere interesserer seg for. Faktisk er det registrert hele 25 døgnfluearter i nasjonalparken. Det er omtrent 75 prosent av alle døgnfluearter som er registrert i Norge.
Mange innfallsporter
De fleste innfallsportene til nasjonalparken er i dalene som strekker seg innover mot parken. I disse landskapsvernområdene finner du fantastiske setervoller, aktiv seterdrift og spennende muligheter for et friluftsliv, jakt og fiske.
I tillegg kan du gjøre opplevelsen av Forollhogna og omegn komplett ved å leie deg inn på en seter i en av dalene, eller en fjellhytte i nasjonalparken:
10 Hytter i Forollhogna
Her får du ti tips til hytter i eller like ved Forollhogna nasjonalpark. Husk at de hyttene bare er en del av tilbudet i og rundt Forollhogna på Inatur.
1. Hognabua i Forollhogna nasjonalpark

Bua ligger ved Forollsjøen og ved foten av fjellet Forollhogna. Mer sentralt kan du ikke bo i nasjonalparken. Bua har utedo og det er friskt badevann i Forollsjøen.
Hvis været er fint er en tur til toppen av Forollhogna virkelig å anbefale. Bua har en del som er åpen for andre fjellfolk.
Bo på Hognabua2. Karibu – sjarmerende jaktbu



Karibu er en flott jaktbu i "storbukkens rike". Her kan du treffe på villrein i nærområdet! Bua ligger like ved Forollhogna nasjonalpark, og nær Grøntjønnan naturreservat med våtmarksområder og ett yrende fugleliv.
Området består av "snille" fjell med lett terreng som passer ypperlig til turer for store og små.
Det er også gode fiskemuligheter i ett fjellvann like nedenfor hytta. Robåt og bål-plass ved sjøen kan benyttes.
Bo på Karibu3. Gjersjøhytta


Gjersjøhytta ligger i høyfjellet ved Gjersjøen 975 m.o.h., på grensa mellom landskapsvernområde og Forollhogna nasjonalpark.
Her har du et virkelig godt utgangspunkt for fotturer på Gjersjøhøgda, fiske i Vingelen og for reins- og rypejakt på Busjødalsrabban.
Bo på Gjersjøhytta4. Bratthøhytta

Bratthøhytta ligger i høyfjellet 926 m.o.h., i Londalen og Ørvilldalen landskapsvernområde helt inn mot grensa til Forollhogna nasjonalpark.
Hytta er et fantastisk utgangspunkt for flotte turer i Bratthøa, reinsjakt og fiske i Vingelen.
Bo på Bratthøhytta5. Bårdsvollen i Vingelen



Idylliske Bårdsvollen ligger i Kvannberget i Vingelen. Det er en moderne seter med strøm og innlagt vann. Det er to kilometer inn til nasjonalparken.
Utmerket utgangspunkt for jakt, eller tur, på beina eller med sykkel.
Bo på Bårdsvollen6. Hytte i Åslia i Dalsbygda

Hytta er et flott utgangspunkt for jakt, fiske og friluftsliv i Forollhogna-området. Her kan du oppleve alle sidene av naturen i Dalsbygda og Forollhogna.
Det er kort avstand til elva Vangrøfta, og flere spennende fjellvann er innen rekkevidde for dagsturer.
Bo på Hytta i Åslia7. Unnigård i Dalsbygda



Denne hytta på 85 m2 ligger på østsiden av Kjurrudalen i Dalsbygda, med perfekte solforhold. Hytta har høy standard og nærhet til alt Dalsbygda har å by på.
Bo på Unnigård8. Hytte ved Bjønntjønnan i nasjonalparken



Bjønntjønnan er ei tømra- og panelt jakthytte, oppført i 1997, med god standard. Hytta er på totalt 40 m2 og inneholder kombinert stue/soverom, kjøkken og 5 sengeplasser.
Bo på Bjønntjønnan9. Veibua på Kvikne

Veibua er sentralt plassert ved bommen inn til Grønntjønnan i Forollhogna nasjonalpark, ved elva Ya. Bua består av ett rom med fire soveplasser.
Den er enkelt utstyrt med en liten kjøkkenbenk, gassbluss, bord og stoler, og nødvendig kjøkkenutstyr for fire.
Bo på Veibua10. Gorsethbua ved Store Hiåsjø



Denne hytta ligger ved Store Hiåsjøen, med Litl-Hiåsjøen og en rekke spennende småvann innenfor rekkevidde av korte dagsturer.
Gorsethbua er åpen for allmenheten, men det er mulig å bestille overnatting. Det er også mulig å låne båt og kjøpe garnkort.
Bo på Gorsethbua