Fiske:

Ørret i skyggen av Snøhetta

Klar for et skikkelig fiskeeventyr i Dovrefjell-Sunndalsfjell nasjonalpark? I skyggen av Snøhetta ligger ørretvannene som perler på en snor ...

Dovrefjell–Sundalsfjella nasjonalpark har flusst av topper over 2000 meter, mange gode fiskevann, urørt natur og en rekke spennende hytter du kan leie.
Dovrefjell–Sundalsfjella nasjonalpark har flusst av topper over 2000 meter, mange gode fiskevann, urørt natur og en rekke spennende hytter du kan leie.

Dovrefjell-Sunndalsfjell nasjonalpark er en av landets villeste fjellområder. Midt i parken finner du Snøhetta (2286 moh.), et av Norges mest kjente fjell og det høyeste fjellet i Dovre kommune.

I dalene nord og vest for Snøhetta finner du en rekke vann og tjern med flott fjellørret, og flere utleiehytter fra Lesja fjellstyre.

Du kan velge flere innfallsporter til området. En er å gå på nordsiden av Snøhetta, eller til topps og ned på baksiden. Du kan ta buss til Snøheim og gå derfra.

Tøffe fjell

Snøhetta sett fra øst.
Snøhettamassivet er egentlig flere topper: Vesttoppen (2253 moh.), Hettpiggen (2261 moh.), Midttoppen (2289 moh.) og Stortoppen (2286 moh.). På den andre siden ligger ørretvannene som perler på en snor.

Området er værhardt og høytliggende. Avstandene er store og det er som regel ikke mobildekning. Du bør ikke reise inn i området på langtur, hvis du ikke er fjellvant og riktig utstyrt. Men belønningen venter i form av vakre fjell og feite fjellørreter.

Vil du ikke bruke så mye tid på toppturdelen, men konsentrere deg om fisket kan du for eksempel gå inn fra Skamsdalen i Lesja kommune og gå nordover på vestsiden av Svånåtindan.

Når du har passert Lesjøen, som har flott ørret, kan du gå nordvestover mot Salhøtjønnbua og vannene rundt. Eller du kan gå nordøst mot Langvatn. Da kan du følge stien langs vannet og komme ned mot Åmotsvannet.

Prøv småvannene

Langvatn er for øvrig et svært godt ørretvann, men fisken kan være vanskelig å få på stang. Prøv deg heller i småvannene i nærheten, hvis Langvatnsørreten er vanskelig å lure.

Litt lenger øst ligger DNT-hytta Åmotsdalshytta strategisk plassert for rene tinderanglere, men vi som har plukket opp noen fisketips fra fjelloppsynet, skjærer heller vestover mot småvannene vest for Åmotsvann.

Drugshøtjørnin og de andre vannene mot Leirsjøtelet er som regel verdt et besøk for stangfiskere.

Andre fiskevann i området som bør prøves er Lågvatnet, vannene i Tverråbotten og småvannene i Langvassdalen. Det er ørret i de fleste vann som forvaltes av Lesja fjellstyre.

Svært rød i kjøttet

Ørretfangst i Dovrefjell. Mann med hund.
Flere av hyttene i har fin ørret rett utenfor hyttedøra, men lengre turer inn i fjellet anbefales.

Fisket i den delen av nasjonalparken som forvaltes av Lesja fjellstyre er jevnt over godt. Noen vann har litt tette bestander med småfallen fisk, mens andre har gode bestander av fisk i anstendig størrelse. Bestandene varierer over tid, spesielt i små vann.

Ørreten er som regel svært rød i kjøttet, og det kan gå stor fisk i små tjern.

Høyden over havet setter sitt tydelige preg på en tur inn hit, og det er ikke sikkert at isen har gått i midten av juli. I tillegg kan det være sterk vind. Tilpass fiskeutstyr, klær og turutstyr til dette. 

Fjellfiske er tålmodighetsfiske

Ørreten i omrdået er som nesten all annen høyfjellsfisk tydelig påvirket av været. Et høytrykk med mild bris, og kanskje en og annen byge, kan være utløsende for det som kan bli legendariske fiskehistorier.

Nordvestlig kuling og temperaturfall på ti-tolv grader over natta, kan derimot få selv det best røktede fiskevann til å framstå som kjemisk renset for fisk.

Følg nøye med hvis det er vindstille morgen og kveld. Ofte kommer de litt større fiskene inn på grunnere vann på denne tiden, og da kan du få sjansen. På god vannføring bør utos og innos fiskes av grundig.

Skal du fiske i området som beskrives her trenger du bare fiskekortet fra Lesja Fjellstyre.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Få siste nytt om hytter, fiske og jakt i Norge

Powered by Labrador CMS