Nøklevann i Oslo – for familier og storfiskere
Nøklevann er lett tilgjengelig og huser storfisk av flere slag.
Nøklevann forvaltes av Oslomarka Fiskeadministrasjon og er et spennende fiskevann for både sportsfiskere og familier.
Ørret over 4 kilo, abbor over 1,5 kilo og lake over 4 kilo viser at alt er mulig i Nøklevann! Har du tålmodigheten som trengs kan fangstene bli virkelig flotte. Wobblerdorgere er ute hele natten i mai og juni og stor innsats og flaks kan resultere i fet ørret på 4 til 5 kilo!
Ørreten man får i Nøklevann er vanligvis lys rød i kjøttet. Vannet er også kjent for stor fiskespisende abbor. I 2007 ble det tatt to abbor over 1,5kg!
Størstemål på gjedde
Det er en god bestand av lake og et eksemplarer på over 4 kg ble tatt i 2008. Lake pleier ikke å komme frem før i skumringen og liker seg best i rasskråningene.
Du kan også få gjedde opp til 2 kg, men sjelden over 4 kg. Årsaken til at større gjedde er så sjeldent, er at veksten i dette vannet bremses kraftig opp når gjedda blir rundt 3kg. Fisketrykket gjør at ikke mange rekker å bli særlig større.
Derfor er det nå innført størstemål på gjedde. Alle gjedder over 70 cm må settes ut igjen, og dette vil øke sportsfiskeverdien over tid.
Fisker agnfisk med loff
Krøkle og mort er de viktigste byttefiskene for rovfiskene. Det er mye mort i hele vannet, og stimene kan dukke opp fleste steder der hvor det er ganske flat bunn og mellom 2 til 5 meter dypt.
Den må som regel lokkes til med loff. Rovfiskmeiterne skaffer gjerne agnfisken(mort) rundt Kattisaodden.
Gamle canadarøyer
Det finnes trolig fortsatt en og annen gammel canadarøye igjen fra utsettingene på 80-tallet. Det har blitt tatt flere slike på rundt 3,5 kg på agnfisk, balansepilk eller reke.
Skjellprøver fra flere av fiskene viser at det ikke er rekruttering i vannet. De gjør ikke like stor nytte for seg som i nabovannet Lutvann, men den lille forekomsten øker utvilsomt spenningen.
De gamle canadarøyene har ingen matverdi og det frarådes å spise dem siden det hoper seg opp luftbårne miljøgifter i så gammel rovfisk.
Det er vanlig å slippe dem tilbake for å bevare muligheten lengst mulig.
Meld deg på Inaturs nyhetsbrev
Følg med på våre siste turtips!