Kvennan – opplev fluefiske i verdensklasse

Drøm deg bort til stor harr og grov ørret. På Kvennan kan fluefiskere leve livet.

Skrevet av

Inatur Norge

Foto: Vegard Veberg

Glomma er her ganske bred, næringsrik og variert. Elva er lettvadet og i renner og de små gropene du finner her og der, kan det stå stimer av stor harr.


I 2012 tok Hein Van Aar en harr på 58 cm og 2,2 kilo. Hadde han meldt den inn ville det vært ny offisiell norgesrekord med god margin.


Det skal litt til å fange de fiskene, men de fins og øker i antall. Den positive utviklingen på Kvennan er klart bevis på at den moderne maksmålsforvaltningen fungerer utmerket.

15 km fluefiske i rennende vann

Fluesonen starter ved Eidsfossen og er 15 km lang. Her kan du med andre ord boltre deg fritt. Elva er variert, men oversiktlig og lettvadet på normal vannstand. 

Dette gjør at du har et enormt produktivt fiskeareal å forsyne deg av. Du trenger ikke fiske samme kulp to dager på rad, selv om du ligger en uke på Kvennan.

Kvennan Flyfishing from Fishspot.no on Vimeo.

Denne snutten gir deg en god oversikt over hva som vanligvis skjer gjennom fiskesesongen på Kvennan. 

Kvennan har rike klekkinger av mange forskjellige insektarter. Du kan få tette klekkinger av små døgnfluer så fort det begynner å minne om sommer i dalføret. Utover sommeren kommer større døgnfluer, vårfluer, og landinsekter som maur og biller.

Variert meny

Siden strekningen er så rik på insektarter får du mange klekkinger gjennom sesongen. Selv om nymfefisket kanskje gir mest fisk per dag, er vakaktiviteten på Kvennan som regel svært god når forholdene ligger til rette for det.

Du kan ha godt tørrfluefiske helt til elva stenger, og Kvennan er et ypperlig sted for å strekke fluesesongen et godt stykke inn i oktober, uansett hva slags fluer du liker å ha på fortommen.

Grov harr som dette er det mye av på Kvennan, og etter at den moderne forvaltningen har fått virke en del år, har det blitt enda flere av dem. Foto: Vegard Veberg
Skal du fange storharr med kort line må du ut til fisken. Da må man av og til heise opp vaderne en smule, hvis elva var litt dypere enn du trodde. En guide kan være en god investering for å bli kjent. Foto: Vegard Veberg
Harren på Kvennan lever godt, med gode næringsforhold. Denne utgaven av arten var rett og slett stuttjukk. I elver med intakt bunndyrfauna får fisken jevn tilgang på byttedyr gjennom året, og det synes på fisken. Foto: Hein Van Aar

Selv om Kvennan er mest kjent for stor og mye harr, er det ingen tvil om at ørretjegere også har noe å hente.

Det er ikke veldig mye ørret på Kvennan, men den kan bli stor.

Veldig stor.

Flere eksemplarer på 3–5 kg har havnet i håvmaskene de seinere årene. I praksis blir all stor ørret gjenutsatt så den kan vokse seg enda større.

Store og sky

En riktig plassert streamer i kveldinga er ofte løsningen, men er du på rett sted til rett tid så kan du også få dem på nymfe eller tørrflue.

De store ørretene er som regel veldig sky, så juster tilnærmingen din fra harrfisket. Å holde en lav profil samt å vade minst mulig, er ofte gode tips for de som er ute etter å lure en voksen Kvennan-ørret.

Kvennan huser også skikkelig ørret. Denne tok Bernd Zieche på en streamer. Foto: Bernd Zieche
Hytteboka på Kvennan vitner om tidligere storfangster. Denne kjempen på tre kilo (1,1 kg over norgesrekorden!) ble tatt rett utenfor Kvennan Camping. Det svømmer fortsatt harr i legendariske proporsjoner der …
Hovedårsaken til at harrfisket på Kvennan har blitt så bra er at all fisk over 40 cm nå skal slippes ut igjen. Dette har gitt svært gode og synlige effekter på fiskebestanden, som nå er i en ypperlig økologisk tilstand.

Det er nylig bygd et kraftverk i Tolga-fallene, overfor fluesonen.

– Heldigvis påvirker ikke kraftverket vannføringa på Kvennan forteller leder av Tolga Vingelen Elvelag, Jakob Trøan.

De mange øyene og kanalene på Kvennan gjør det godt å være fisk – og fisker. Foto: Bjørnar Hansen
På høsten samler harren seg i diverse groper i elva. Da finner du som regel flere av gangen.
Når en stor Kvennan-harr tar flua di i et lite sipvak, blir det som regel action etterpå. Foto: Bjørnar Hansen

Fisk som en konge – bo som en greve

Skal du fiske på Kvennan Fly Fishing er det godt å vite at det er godt med losjimuligheter i området.

Du kan velge Telstad gård, like ved Telneset, en svært god fiskeplass. Telstad gård er et tradisjonelt gårdstun fra 1700-tallet, perfekt plassert ved bredden av Glomma. Telstad har også aktiviteter som passer for de som tenker på annet enn fisk og fluer.

Kvennan Camping passer godt for deg som har øynene limt på elva. Det er tatt trekilos harr rett utenfor campingplassen, og du kan nesten fiske fra plattingene på hyttene som ligger nærmest elva.

Mye å utforske

Marius Tollan guider på Kvennan i all slags vær, og deler gjerne av sine erfaringer gjennom snart 30 år i elva. 

For å få mest mulig ut av tiden på Kvennan, er en guide en god investering. Marius Tollan har fisket i området i snart 30 år, og kjenner hver harrgrop i fluesona. 

Marius er godt kjent i Glomma fra Alvdal til Røros, Vangrøfta, Unsetåa, Tunna og Hodalen, og kan gi deg en rakettstart hvis du vil bli kjent i området. 

Skitt fiske!

Kjøp fiskekort

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Tips og nyheter om hytter, jakt og fiske i Norge.

Relaterte artikler

Se alle artiklene
Fiske Hytter Renaelva – høstfiske i verdensklasse

Elva har svært stor ørret og harr, som gladelig tar tørrfluer. Høstfisket i elva kan være legendarisk når du treffer med forholdene. Her får du tips til fiske...

Fiske Heite tips til herlig høstfiske

Krystallklar luft, skarpe farger og god plass ved selv de mest lett tilgjengelige ørretvannene. Høsten er her og vi har gledet oss hele sommeren.

Jakt Fiske Hytter Bli kjent med Børgefjell

Det store fjellmassivet på grensen mellom Trøndelag og Nordland er mer enn en turmulighet. Det er nok for et helt turliv.