Hytter:

Hytter under nordlyset

En nordlyssafari kan koste flere tusen kroner døgnet. Med en utleiehytte fra Inatur kan du oppleve det samme for en brøkdel.

hytte, villmark, nordlys, natt
Tiplingen skogstue er en ypperlig nordlyshytte.

Som vi har sett tidlig vinteren 2023-24 kan nordlyset slå til langt sør i landet når forholdene ligger til rette for det. Nordlyset over Sør-Norge den siste helga i november kunne sees godt, selv i store deler av Oslo kommmune. Sjansene øker dog jo lenger nord du kommer.

Det dansende rosa, blå og grønne lyset på himmelen, kjent som nordlys, er et resultat av ladede partikler fra sola som treffer oksygen og nitrogen i atmosfæren. 

Solaktiviteten går i sykler. Vi er nå inne i solsyklus nummer 25, som startet i desember 2019. Dette betyr at vi trolig vil få høy aktivitet på sola rundt 2024-25, noe som kan føre til mer nordlys, skriver Titan - UiO.

Røm byen – slukk lyset

Vierslaet, midt inne på Hardangervidda er et flott sted å oppleve nordlyset. Her er det ikke andre lyskilder enn de du har kontroll på, og de som er på himmelen. Med eller uten nordlys er uansett Vierslaet en opplevelse i seg selv, og en liten perle for erfarne fjellfolk som går de tre milene på ski inn til hytta.

For å se nordlyset eller andre himmelfenomener, er det viktig å komme seg bort fra kunstige lyskilder. Jo færre, jo bedre.

Skru av alt av utelys og alt unødvendig innelys som lyser opp utenfor. Ofte viser nordlyset seg først som et svakt grønnskjær over horisonten. En liten lyskilde kan være nok til at øynene dine ikke klarer å oppdage det svake lyset.

Hytta Vierslaet på Hardangervidda er av flere villmarkshytter langt fra folk hvor du garantert ikke har lysforurensing fra annen bebyggelse, men du behøver heldigvis ikke gå tre mil på ski for å finne en egnet hytte.

Skyfri himmel er en forutsetning. Med YR-appen kan du sjekke vær og nordlysvarsel samtidig. Du finner mer detaljert varsel informasjon om nordlyset på www.nordlysvarsel.com. Se etter perioder med høy KP-verdi, negativ Bz-verdi, høy protontetthet og solvindhastighet.

Slik finner du hytta

Seisjøhytta på Snåsa er et flott sted å være på kvelder og netter som dette. Hytta er en av flere fantastiske villmarkshytter du kan leie av Snåsa fjellstyre. Foto: Hallvard U. Smestad, Snåsafoto

Hvis du skal kunne rykke ut på kort (nordlys)varsel, kan det være lurt å bli kjent med egnede hytter i nærheten. Du kan enten bruke kartet på Inatur for å finne de riktige hyttene, eller filtere på søkefunksjonen for å snevre inn utvalget geografisk eller på andre måter.

Hytter som ligger langt fra hyttefelt, alpinbakker, boligområder, motorveier og lignende har best forhold for å se nattehimmelen i all dens prakt.

Nyt nattehimmelen

Denne hytta på Bergsjø er en av flere lett tilgjengelige hytter i det populære fjellområdet i Ål i Hallingdal.

Nordlyset har forundret og forferdet oss i uminnelige tider. Lenge visste ikke hva som forårsaket det. Vikingene trodde nordlyset var broen Bifrost, som gikk fra vår verden til gudenes rike i Åsgård.

Også i samisk mytologi har nordlyset en stor og viktig betydning. I en av de mest kjente mytene er nordlyset sønnen til solgudinnen, Beaivváš. I dag vet også at sola er nordlysets opphav – partikler fra sola skaper nordlyset.

På samisk kalles nordlyset «Guvssahas». Det betyr «lyset som kan høres.» Dette stemmer også – i sjeldne tilfeller kan du høre en hissende, klappende lyd fra partiklene som treffer ionosfæren. Les mer om nordlyset på www.nordlysvarsel.com.

Nyt turen

Det eneste som er helt sikkert er at vi aldri kan vite nøyaktig når og hvor nordlyset vil vise seg. Det blir i beste fall informerte gjetninger. Selv om du bommer på nordlyset første gang, er det gjerne mye annet fint å se.

Apper som Star Walk har kalendere som forteller om meteorsvermer, formørkelser og andre kule fenomener du ikke ser så lett i områder med mye lysforurensing.

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Powered by Labrador CMS