Hytter:

På hyttetur i indrefileten av norsk natur

På Inatur finner du hytter du kan leie helt for deg selv, i Norges flotteste natur. Her er ti utvalgte hytter i nasjonalparker.

Området har enormt naturmangfold og er et stykke unik nordlandsnatur.

Nasjonalparkene våre er noen av de fineste turområdene vi har, med endeløse fiskevann, jaktmarker og høye fjell.

Norske nasjonalparker ligger der som et overflødighetshorn av eventyr. Du kan oppleve fjellfuruene i Femundsmarka, høyfjell i Jotunheimen, Breheimen, Reinheimen og Dovrefjell-Sunndalsfjella nasjonalparker.

Her er ti utvalgte hytter du kan leie i en nasjonalpark:

1. Storhøbu i Reinheimen

Storhøbu ligger i et veldig gunstig område for stangfiske. Du kan få virkelig høyfjellsørret i vannene som ligger alt fra korte til lengre turer fra hytta.

Storhøbu ligger i et veldig gunstig område for stangfiske. Du kan få virkelig høyfjellsørret i vannene som ligger alt fra korte til lengre turer fra hytta.Her har du alt du trenger for å sove, lage mat, og holde vann og kulde ute.Hytta har fire sengeplasser og en ekstra madrass. 

Storhøbue i Skjåk er en enkel hytte i Reinheimen Nasjonalpark, som leies ut av Skjåk Almenning. Hytta ligger på 1400 moh., og har flott utsikt mot Breheimen. Den har alt det grunnleggende du trenger for et godt høyfjellsopphold.

Lettgått terreng sommer og vinter. Passer for familieturer. Lett topptur til Storhøi (Trihøene 1728 moh.) og Skardtind (1883 moh.) med vid utsikt mot Lesja og Skjåkfjellene. Flott utgangspunkt for fisketurer i høyfjellet.

Sjekk også disse fisketipsene:

10 tips til fisketurar i Skjåk Almenning

Bo på Storhøbue

2. Langvatnbue i Dovrefjell-Sundalsfjella nasjonalpark

Langvassbue ligger i et dramatisk høyfjellslandskap noen kilometer øst for Snøhettamassivet, midt i villreinens leveområder.

Langvassbue ligger i et dramatisk høyfjellslandskap noen kilometer øst for Snøhettamassivet, midt i villreinens leveområder. Foto: Torgeir Lande

Hytta er en enkel bu som ligger godt til for fisketurer, jakt og toppturer i nasjonalparken. Her er du bokstavelig talt omgitt av topper over og opp mot 2000 moh. Landskapet er dramatisk, og været veksler fort.

Langvatn er et godt ørretvann, med meget god kondisjon, størrelse og kvalitet på fisken. Men vannet og ørreten er kjent for å være vanskelig, spesielt for stangfiskere.

Ta derfor gjerne turen innom småvannene i nærheten, som Langvasstjønnene, Trolltjønn i nordenden av Langvatnet og tjernene ut mot Åmotsdalen/Drugshø.

Sjekk også: Ørret i skyggen av Snøhetta og 10 hytter ved Dovrefjell.

Bo på Langvatnbue

3. Reisavannhytta i Reisa nasjonalpark

Helt øst i Reisa nasjonalpark finner du Reisavannshytta. Enkleste adkomst er fra Kautokeino i Finnmark.

Helt øst i Reisa nasjonalpark finner du Reisavannshytta. Enkleste adkomst er fra Kautokeino i Finnmark. Foto: Asgeir BlixgårdHytta er et godt utgangspunkt for fiske på Reisavann, småviltjakt og kanoturer. Den fungerer også ypperlig som en lengre stopp på en tur gjennom Reisa nasjonalpark. Hytta har båt og du kan bruke egen motor.Foto: Terje Gunnestad

På grensen mellom Troms og Finnmark finner man Raisjavre (Reisavann), kildene til mektige Reisaelva. Området har en særpreget blanding av fjell- og viddenatur.

Hytta ligger ved bredden av vannet og er et ypperlig utgangspunkt for småviltjakt og innlandsfiske. Det er båt inkludert i leia, og du kan ta med egen påhengsmotor hvis du vil utforske innløpselvene til vannet, eller de øverste delene av Reisaelva.

Bo på Reisavannshytta

4. Skarvedalshytta i Reinheimen

Toppturer, jakt eller fiske. Skarvedalshytta er et fantastisk utgangspunkt for alt sammen. Hytta ligger på 1479 moh. og er godt bardunert med stålwire.

Toppturer, jakt eller fiske. Skarvedalshytta er et fantastisk utgangspunkt for alt sammen. Hytta ligger på 1479 moh. og er godt bardunert med stålwire.Turmulighetene i Reinheimen er enorme.Her kan du oppleve virkelig høyalpin natur.

Skarvedalshytta er et flott utgangspunkt for toppturer til Skarvedalseggje, Blåhøe og Store Gråhøe 2014 moh., den høyeste toppen i Reinheimen.

Fra Store Gråhøe har du utsikt både til topper i Jotunheimen, Breheimen, Jostedalsbreen, Tafjordfjella, Romsdalsalpene, Dovrefjell og Rondane!

Fisket i området er bra. Du har en rekke vann med flott ørret å velge mellom i området, i alt fra 0,5-3km avstand fra hytta. Perfekt for dagsturer med hytta som utgangspunkt.

En rundtur en langhelg fra hytte til hytte i Reinheimen med utgangspunkt fra Billingen anbefales – for eksempel via Tverråhytta, Storvassbu og Skarvedalshytta.

Sjekk også Skjåk Almennings 10 tips til fisketurar i Skjåk Almenning.

Bo på Skarvedalshytta

5. Spennhytta i Hallingskarvet

Hytta er egnet til helårsbruk. Her fylles det på med ved av fjellstyret. Det er god utsikt fra hytta over Ynglesvatn og Ynglesdalen.

Spennhytta er en ombygd anleggsbrakke som ble satt opp i forbindelse med Oslo Energis vindmålinger i oppstarten for Holsreguleringen (derav navnet).

Hytta er nylig restaurert, har gang, stue og kjøkken, er bra utstyrt og har fire sengeplasser. Egnet til helårsbruk.

Hytta ligger i et fantastisk turterreng og godt område for sportsfiske. Det er en times gange opp til utkikkspunktet Ynglesnuten, 1572 moh.

Skal du på fisketur? Få med deg Østre Hol JFFs fisketips for Hallingskarvet.

Bo på Spennhytta

6. Langtjønnbu i Rondane

Hytta ligger fint til ved Langtjønn i Rondane nasjonalpark.

Hytta ligger fint til ved Langtjønn i Rondane nasjonalpark.Hytta er enkel men trivelig. Hytta huser fire personer, og har alt du trenger for et høyfjellsopphold.

Langtjønnbu ligger ved foten av Sletthøe, 1577 moh. i Rondane nasjonalpark. Fint utgangspunkt for fjellturer og småviltjakt.

Ligger midt i kjerneområdet for villreinstammen i Rondane, så ta hensyn og sjekk med fjellstyret om ferdsel i området.

Bo på Langtjønnbu

7. Gjertvasshytta vest i Jotunheimen

Hytta ligger omtrent midt mellom Turtagrø og Skogadalsbøen. Den passer perfekt for deg som vil ta turen på Gjertvasstind, eller syns det er langt å gå fra Turtagrø til Skogadalsbøen på en dag. Det tar 2–2,5 timer fra Turtagrø/Helgjedalen til Gjertvasshytta.

Her våkner du opp til spektakulær utsikt, rett utenfor kjøkkenvinduet. Hytta er ble gjenoppbygd i 2016 og 2017 etter ødeleggelsene fra stormen "Dagmar".

Hytta har enkel standard, med plass til 5 personer. Det er oppvarming og kokemuligheter på gass.

Hytta ligger omtrent midt imellom Turtagrø og Skogadalsbøen, og passer godt for folk som ønsker å ta turen på Gjertvasstind, eller syns det er langt å gå helt fra Turtagrø til Skogadalsbøen på en dag. Det tar ca. 2-2.5 timer fra Turtagrø/Helgjedalen til Gjertvasshytta.

Det er også fiskemuligheter i Gjertvatnet.

Sjekk også: Hytter i Jotunheimen.

Bo på Gjertvasshytta

8. Fuglevannshytta i Junkerdal nasjonalpark

Fuglevasshytta ligger i et fantastisk frodig nordlandsk fjellandskap. Området er rikt på fisk og vilt og har store naturverdier og naturtyper som er unike for området. Ørreten er usedvanlig rød i kjøttet også.

Her kan du kombinere fotturer i fantastisk nordlandsnatur med ypperlig fjellfiske rett utenfor stuedøra. Bare et kvarters rusletur innover fjellet finner du Stor-Rosnivatnet, et ørretvann med stor ørret så rød i kjøttet at et stoppskilt hadde skammet seg ved sammenligningen.

Hytta er enkel, men komfortabel og holder nordvesten ute, og er et sted du virkelig kan kose deg på kveldene. Området er også ypperlig for småviltjakt og ligger midt i prima rypeterreng.

Bo på Fuglevannshytta

9. Gåsvasshytta – Lomsdal-Visten nasjonalpark

Området har enormt naturmangfold og er et stykke unik nordlandsnatur.
Hytta har strøm fra solceller, to soverom og seks sengeplasser.

Nærområdet til hytta og fjellområdene nordover er innlemmet i nasjonalparken Lomsdal-Visten. Skogen, terrenget og vegetasjonen er svært variert fra skrinne furukoller, kalkrike bjerk- og granskoger, moltemyrer og opp i det snaue gråfjellet i høyden.

En tur i dette området, med sitt enorme naturmangfold, er noe utenom det vanlige. Opplevelsene venter praktisk talt i kø. Her finnes også noen av de flotteste grottesystemene på Søndre Helgeland. Dette mangfoldet gjør turopplevelsene i dette området til noe særskilt og spennende.

Gåsvatn går for å være et godt ørretvann som dekkes av Statskogs norgeskort for innlandsfiske. Båt er inkludert i leia. 

Bo på Gåsvasshytta

10. Fiskvannshytta i Lahko nasjonalpark

Fiskvannshytta ligger 11,5 km fra vei om sommeren og den minst tilgjengelige hytta fra Gildeskål JFF i Láhko nasjonalpark.

Fiskvannshytta ved Fiskvann høres lovende ut, syns vi. Og hytta ligger like ved bredden av et godt fiskevann, midt i Láhko nasjonalpark.

Med sine 20m2 og fire sengeplasser er den et trivelig krypinn som holder deg tørr og varm.

Trimmen får du utendørs, enten du ror etter fisken med båten som følger med hytta, eller drar på turer til topper, multemyrer eller andre vann og tjern i området.

Les mer om Láhko og de andre hyttene fra Gildeskål JFF her.

Bo på Fiskvannshytta

Vil du ha flere turtips?

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Powered by Labrador CMS