Syns du ikke sommeren leverte etter forventingene i år heller? Pust ut. Høsten er her og noen av oss har gledet seg hele sommeren til stille dager, klare farger og vakende fisk.
Mange pakker bort fiskestengene når jobb og skole tar over for turlivet. Men nå går vi inn i en unik tid i skogsvannene rundt Oslo, Trondheimsmarka og store deler av Innlandet. Noen av elvene våre er også vel verdt et besøk når skogen er gul, oransje og rød.
Når temperaturen synker i vannene, våkner ørret, harr og røye igjen etter "sommerstilla".
Det er flere årsaker til denne aktivitetstoppen på høsten. Fisken vet den har dårlig tid før vannet blir kaldere og insektene forsvinner. Noen ørreter spiser frenetisk de siste ukene før gyting. Andre står over gytingen et år og skal fete seg skikkelig opp for vinteren.
Harren skal fete seg opp for å komme seg gjennom vinteren i god form, før den gyter på våren.
Følg med på været
Dager med moderat vind er fint. Fluefiskere vil ofte ha det vindstille. Sol kan gjøre fisken mer sky, men jo seinere på høsten du fisker, jo bedre er det med sol.
Det skal ikke mange timene med sollys til for å varme opp grunne partier, og da øker insektenes aktivitetsnivå paralellt med fiskens.
Før nattekulda setter inn for fullt gir overskyete dager med god temperatur og lite vind som regel de beste og fleste sjansene, men det viktigste er å fiske når du kan. Når isen legger seg er det for sent for å bruke annet enn pilkeutstyret.
Stå tidlig opp
Skal du fiske på dagtid er det lurt å komme seg tidlig ut. Ofte tar ikke vinden skikkelig tak før etter lunsj, og da blir det mindre vaking. Du kan finne flott ørret som patruljerer rundt i viker, på jakt etter alle de forskjellige næringsdyrene som har blitt samlet av vinden gjennom natta.
Vet du hvilken hovedvindretning som har blåst gjennom de siste timene har du en fordel. Oppsøk viker og bukter vinden har blåst inn i. Ofte spiser fisken insekter og småkryp som har drevet inn i løpet av dagen og natta.
Disse «ryddefiskene» som de kalles er ofte av respektabel størrelse og har ofte faste ruter de går i. Bruk tid på observere hvor de går, hold en lav profil og legg en plan for hvordan du skal kaste uten at fisken, som ofte går nær land, kan se deg.
Kveldsfiske
Vil du heller fiske på ettermiddagen og utover de mørke timene har du også veldig mye spenning foran deg. Som regel vil du se en del fisk som vaker, hvis vinden løyer mot kvelden. Se etter «ryddefisk» som du ville gjort på dagen.
Når mørket siger på kommer som regel fisken nærmere land. Holder du ut lenge nok kan harvefisket være det mest effektive på denne tiden av året.
Flere fisketips?
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Er det natta? Prøv harving
En skikkelig markklyse som stripes inn i overflaten har lurt mang en skogsørret. Du trenger bare en lang stang, snelle og mark. Duggmark er regnet som best, fordi de er så store, men det er ingenting i veien for å bruke kjøpemark. Her får du flere harvetips.
På dager med litt vind kan sluk, wobbler og spinnere gjøre vei vellinga. Prøv også bunnmeite med mark, eller mark og dupp.
Fluefiskere kan med fordel prøve store fluer som Streaking Caddis og Tsjernobyl Ant i de mørke timene. Fluene skal fiskes stripende inn nær land. Gjerne under overhengene trær, eller der du vet marbakken går nært bredden. Vær forsiktig med tramping, vading og uvettig bruk av lys. Ørreten får med seg det meste.
En lykt med rødfilter er en god ide, da det ikke ødelegger nattsynet like mye.
Sjekk også denne store guiden til Oslomarka. Den guider deg til innfallsportene til marka og videre til fiskevann anbefalt av oslomarka Fiskeadministrasjon.
Bymarka mm. i Trondheim. Trondheim og omegn fiskeadministrasjon sørger godt kultiverte vann i kort avstand fra sentrum av trøndernes hovedstad.
Vestfjella i Aremark. Lavtliggende område med lang fiskesesong. Fisket starter ikke bare tidlig her. Det avslutter seint.
Lifjell. Lett tilgjengelig fjellområde med fjellfiske for hele familien.
Fyresdal:Fyresdal fiskefond forvalter en rekke spennende ørretvann med mulighet for stor fisk. Her får du tips om hvordan du finner fiskelykken i Fyresdal
Gudbrandsdalslågen sone 5 - Sel: Det klare vannet og de vakre fiskene er ikke mindre imponerende på høsten. Harren er i bettet og elvestrekningen kan imponere med fine vakperioder langt ut på høsten. Her finner du fiskekort.
Mer inspirasjon:
Dessverre tar alt slutt, også en fiskesesong. Men det fine med det er at vi kan planlegge turer på vinteren. Her får du noen tips til steder du kan drømme deg bort til mens isen ligger tykk: