Fiske:

Heite tips til herlig høstfiske

Krystallklar luft, skarpe farger og god plass ved selv de mest lett tilgjengelige ørretvannene. Høsten er her og vi har gledet oss hele sommeren.

Litjsjøen i Lierne nasjonalpark.
Litjsjøen i Lierne nasjonalpark.

Syns du ikke sommeren leverte etter forventingene i år heller? Pust ut. Høsten er her og noen av oss har gledet seg hele sommeren til stille dager, klare farger og vakende fisk.

Mange pakker bort fiskestengene når jobb og skole tar over for turlivet. Men nå går vi inn i en unik tid i skogsvannene rundt Oslo, Trondheimsmarka og store deler av Innlandet. Noen av elvene våre er også vel verdt et besøk når skogen er gul, oransje og rød.

Når temperaturen synker i vannene, våkner ørret, harr og røye igjen etter "sommerstilla".

Det er flere årsaker til denne aktivitetstoppen på høsten. Fisken vet den har dårlig tid før vannet blir kaldere og insektene forsvinner. Noen ørreter spiser frenetisk de siste ukene før gyting. Andre står over gytingen et år og skal fete seg skikkelig opp for vinteren. 

Harren skal fete seg opp for å komme seg gjennom vinteren i god form, før den gyter på våren.

Følg med på været

Vak i Østmarka i Oslo.
På stille høstdager kan du oppleve flott ørret som patruljerer rundt i viker og andre steder hvor insekter på vannet samler seg.

Dager med moderat vind er fint. Fluefiskere vil ofte ha det vindstille. Sol kan gjøre fisken mer sky, men jo seinere på høsten du fisker, jo bedre er det med sol. 

Det skal ikke mange timene med sollys til for å varme opp grunne partier, og da øker insektenes aktivitetsnivå paralellt med fiskens.

Før nattekulda setter inn for fullt gir overskyete dager med god temperatur og lite vind som regel de beste og fleste sjansene, men det viktigste er å fiske når du kan. Når isen legger seg er det for sent for å bruke annet enn pilkeutstyret.

Stå tidlig opp

Ørret på tidlig gytevadnring tatt på flue. Gjenutsatt.
Tidlig gytevandrer tatt på grunt vann en tidlig seinsommermorgen.

Skal du fiske på dagtid er det lurt å komme seg tidlig ut. Ofte tar ikke vinden skikkelig tak før etter lunsj, og da blir det mindre vaking. Du kan finne flott ørret som patruljerer rundt i viker, på jakt etter alle de forskjellige næringsdyrene som har blitt samlet av vinden gjennom natta. 

Vet du hvilken hovedvindretning som har blåst gjennom de siste timene har du en fordel. Oppsøk viker og bukter vinden har blåst inn i. Ofte spiser fisken insekter og småkryp som har drevet inn i løpet av dagen og natta. 

Disse «ryddefiskene» som de kalles er ofte av respektabel størrelse og har ofte faste ruter de går i. Bruk tid på observere hvor de går, hold en lav profil og legg en plan for hvordan du skal kaste uten at fisken, som ofte går nær land, kan se deg.

Kveldsfiske

Vil du heller fiske på ettermiddagen og utover de mørke timene har du også veldig mye spenning foran deg. Som regel vil du se en del fisk som vaker, hvis vinden løyer mot kvelden. Se etter «ryddefisk» som du ville gjort på dagen.

Når mørket siger på kommer som regel fisken nærmere land. Holder du ut lenge nok kan harvefisket være det mest effektive på denne tiden av året.

Harvefiske etter ørret er effektiv på mørke kvelder om våren og høsten.
Harvefiske etter ørret er effektiv på mørke kvelder om våren og høsten.

Flere fisketips?

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Er det natta? Prøv harving

En skikkelig markklyse som stripes inn i overflaten har lurt mang en skogsørret. Du trenger bare en lang stang, snelle og mark. Duggmark er regnet som best, fordi de er så store, men det er ingenting i veien for å bruke kjøpemark. Her får du flere harvetips.

På dager med litt vind kan sluk, wobbler og spinnere gjøre vei vellinga. Prøv også bunnmeite med mark, eller mark og dupp.

Fluefiskere kan med fordel prøve store fluer som Streaking Caddis og Tsjernobyl Ant i de mørke timene. Fluene skal fiskes stripende inn nær land. Gjerne under overhengene trær, eller der du vet marbakken går nært bredden. Vær forsiktig med tramping, vading og uvettig bruk av lys. Ørreten får med seg det meste.

En lykt med rødfilter er en god ide, da det ikke ødelegger nattsynet like mye.

Anbefalte høstfiskeplasser:

Bynære områder med mange fiskevann:

Oslomarka har noe å by på for de fleste - og ørretsesongen varer langt utover høsten. Inatur-redaksjonens seineste ørretfangst før isen la seg i Nordmarka var 13. desember ... Den klare høstlufta er en flott bonus og høsten er en yperlig tid for kano- og teltturer.

Oslomarka. Hundrevis av vann og tjern kort vei fra sentrum.

Sjekk også denne store guiden til Oslomarka. Den guider deg til innfallsportene til marka og videre til fiskevann anbefalt av oslomarka Fiskeadministrasjon.

Bymarka mm. i Trondheim. Trondheim og omegn fiskeadministrasjon sørger godt kultiverte vann i kort avstand fra sentrum av trøndernes hovedstad.

Vestfjella i Aremark. Lavtliggende område med lang fiskesesong. Fisket starter ikke bare tidlig her. Det avslutter seint.

Lifjell. Lett tilgjengelig fjellområde med fjellfiske for hele familien.

Fyresdal: Fyresdal fiskefond forvalter en rekke spennende ørretvann med mulighet for stor fisk. Her får du tips om hvordan du finner fiskelykken i Fyresdal

Elver

Fluefisker viser fram røyefangsten fra Barduelva.
Du kan ha godt fiske i Barduelva seint på sesongen, hvis værgudene i Indre Troms er i godt humør.

Barduelva: Mange elver stenger i september, men befinner du deg i Troms er Barduelva en joker. Stille dager i september kan være de beste fiskedagene hele sesongen. Bardu grunneierlag og sammenslutningen Nedre Bardu Utmarkslag og Østerdalen Grunneierlag selger fiskekort for elva. Sjekk stengingstid. Den er forskjellig for de to kortområdene. Les mer om  Barduelva, en drøm for fluefiskere  her.

Kvennan Fly Fishing: Du kan ha godt tørrfluefiske etter harr, og strekke fluesesongen et godt stykke inn i oktober. Her finner du fiskekort for KFF og her kan du lese mer om Kvennan Fly Fishing, fluefiske i verdensklasse.

Renaelva: Ørreten er fredet, men harren er stor og bitevillig. Her kan du lese mer om Renaelva og sjekke noen gode tips om hytter ved elvebredden.

Gudbrandsdalslågen sone 5 - Sel: Det klare vannet og de vakre fiskene er ikke mindre imponerende på høsten. Harren er i bettet og elvestrekningen kan imponere med fine vakperioder langt ut på høsten. Her finner du fiskekort.

Mer inspirasjon:

Dessverre tar alt slutt, også en fiskesesong. Men det fine med det er at vi kan planlegge turer på vinteren. Her får du noen tips til steder du kan drømme deg bort til mens isen ligger tykk:

Husk også at du kan ha godt fjellfiske en god stund til. Sjekk disse tipsene fra eksperten Tommy Egra om hvordan du planlegger for høyfjellsørretten

Powered by Labrador CMS