Vulgata - sprutvak og storfisk i Oslomarka

Liker du stor ørret som vaker nær Oslo? Da liker du også døgnflua Ephemera vulgata. Her får du lokalkjente tips til vulgataklekkinger i Oslomarka.

Skrevet av

Inatur Norge

Det er noen helt spesielle fenomener vi fluefiskere drømmer om hele vinteren. Ett av dem er klekkingene av den store innsjødøgnflua Ephemera vulgata.

I likhet med sine mindre slektninger lever ikke vulgataen lenge etter at den har klekt, men noe mer enn et døgn blir det. Det ikke så mange vet er at insektet har et langt liv i mudderet som nymfe, før det stiger mot overflaten for å sikre etterslekten. Opp til tre år lever, spiser og svømmer det rundt i mudderet under vann.

Døgnflua kan bli nesten 3 cm lang, pluss haletråder. Når de klekker i skikkelig antall lokker de gjerne fram de største ørretene i vannet. Foto: Jan Lillestu

Ørreten tar døgnfluene i alle stadier. Nymfene stiger vertikalt opp fra bunnen. Når de når overflaten starter den tunge jobben med å komme seg ut av nymfeskallet. De klekkende insektene er et lett bytte for fisken, der de strever med å komme ut av det gamle skallet, og skal du ha en tørrflue under en vulgataklekking, er en klekker det beste tipset.

Øyungen er et godt vulgatavann. Prøv fluefiske fra bellybåt, mellom øyene, i perioden 10-20. juni. Foto: Kjetil Kvien Madsen

Når de tar sin første flyvetur er de baktunge og bakser ofte på overflaten. Et lite trekk i flua, som får den til å stripe litt, kan få selv den mest skeptiske ørret til å kaste seg over etterligningen din med dødsforakt.

Stor og gammel fisk kan la seg lokke til overflaten, når de aller største døgnfluene klekker. Ill. foto: Øystein Solstad

Når døgnfluene har brukt sin korte tilmålte tid som utvokste insekter på å finne seg en make, dør de etter at hunnen har lagt eggene sine. Voksne døgnfluer har ikke munn og ikke fordøyelsesorganer. De kan med andre ord ikke ta til seg næring etter at de har ferdig med nymfestadiet, og da går naturen sin nådeløse og vante gang.

Når dette skjer med et stort antall insekter samtidig kalles det et spinnerfall. De døende insektene vrir seg på vannet og før eller siden havner vingene som regel rett ut til siden. Det kan ta litt tid. Prøv både spinner-imitasjoner og imitasjoner med vingene oppreist, som du gir et lite rykk i ny og ne.

Utklekt døgnflue i siste stadie av livet. Insektene får en svært karakteristisk profil med vingene utstrakt.

Ephemera vulgata krever god vannkvalitet og takler ikke surt vann. Du finner den ikke i typiske myrtjern. Let heller i større klarvannsjøer med høy pH.

Oslomarka har en rekke gode ørretvann med Ephemera vulgata. Her får vi noen tips fra markakonsulent og lokalkjent fluefisker, Magnus Nilsson i Oslomarka Fiskeadministrasjon (OFA). OFA kultiverer og forvalter over 500 vann i Oslomarka. 

Østmarka: Tonevann, Nøklevann, Kroksjøen og Børtervann.

Nordmarka: Øyungen, Åklungene (store og lille), Bjørnsjøen og Gørjene.

Lillomarka: Steinbruvann og Aurevann

Bærumsmarka: Setervann og Burudvann.

Krokskogen: Storflåtan, Vesleflåtan og Heggelivann.

Prøv også hovedvassdraget i Losbymarka

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Tips om hytter, jakt og fiske i Norge.

Relaterte artikler

Se alle artiklene
Fiske Hytter 10 tips til uforglemmelige ferier i Norge

De beste feriene er ikke dyreste, men de som gir de beste minnene. Her får du tips til til norgesferien du aldri glemmer.

Fiske Tips fra lokalkjente Finn ørreten i Oslomarka

Vil du prøve fiskelykken i Oslomarka, men vet ikke helt hvor du skal begynne? Her får du de beste tipsene fra Oslomarka Fiskeadministrasjon til hvor markaturen...

Fiske Hytter Langtur 10 drømmeturer til Statskogs åpne koier

Visste du at Statskog har over 120 åpne buer i norsk natur, mange i svært gode områder for jakt og fiske? Visste du at alle kan bruke dem? Her får du ti tips...