Hytter og fiske i Vangrøfta – kortsalget starter 20. februar.

Elva byr på noe av det beste du kan oppleve som ørretfisker. Vil du oppleve perlen i Dalsbygda bør du være tidlig ute.

Skrevet av

Inatur Norge

 

I noen kretser var Dalsbygda godt kjent lenge før Therese Johaug satt bygda på kartet. Ikke bare er rypeterrengene som omgir bygda landskjent, elva som renner gjennom dalbunnen har blitt en del av norsk sportsfiskehistorie.

Hvordan ble den egentlig det? Det startet med filmen "Tørrfluelandet" for 17 år siden.

 

Vangrøfta har nydelige strømmer, klart vann og fine klekkinger.  Legg til flott ørret med god snittstørrelse, så har du oppskriften på en ettertraktet ørretelv.

 

– Da vi gjorde opptakene til den første av filmene i trilogien ”Tørrfluelandet”, ante vi ikke gang konturene av konsekvensene det skulle få for elva, sier regissør Lars Nilssen.  

Det var under etterarbeidet at Lars Lenth, manusforfatter og fortellerstemme i filmen døpte den om til "Skrukkedalsrenna, innerst i Skrapdalen." Forsøket på hemmelighold holdt et snaut år …

Filmen traff en nerve i fluefiskemiljøene, i likhet med TV-programmene "På fisketur med Bård og Lars" fra samme regissør.

– Vet du hvor Skrukka ligger? ble plutselig et vanlig spørsmål rundt kaffekoppene i landets fluefiskebutikker.

Fiskere er ikke spesielt gode til å holde på hemmeligheter. To år etter at filmen ble vist var det trengsel langs bredden i Dalsbygda.

Nødvendig snuoperasjon

Vangrøfta er ikke en stor elv. Den kan gi deg noen av de beste opplevelsene du kan ha som tørrfluefisker i Norge, hvis du måler totalopplevelsen og ikke bare størrelsen på fisken.

Opplevelsen blir ikke noe særlig å skrive hjem om når den store fisken er fisket opp, det er kø på bredden, vegetasjonen er trampet ned og grunneieren ikke kommer seg fram med traktoren på grunn av alle SUV'ene som er feilparkert.

 

Du kommer tett på begivenhetene i fluesona i Vangrøfta. Høye bredder gir deg god oversikt over hvor fisken er, men husk at du også er lett synlig. 
Er du på plass når Norges største døgnflue, Ephemera danica klekker i Vangrøfta, kan du se de største ørretene i elva beite utelukkende i overflaten.

 

I januar 2010 ble Fishspot startet opp i Østerdalen. Det er i dag en del av Inatur. Målet var å hjelpe grunneiere og rettighetshavere til å få økt verdiskapning fra fiskeressursene de satt på. Vangrøfta var et av de første prosjektene for selskapet.

For å beholde kvaliteten på fisket, samtidig som kjennskap og interesse for elva økte enormt, måtte det tas grep.

Resultatet ble begrenset kortsalg på en 15 km lang fluesone. Med kun ti kort per dag gir det halvannen kilometer elv per fisker, på det meste.

Vangrøfta er fortsatt en perle – for de som har skaffet seg fiskekort.

 

Må du vade bør det gjøres forsiktig. Ørreten er sky. Selv om fisketrykket er moderat etter at antall fiskekort i fluesona ble begrenset, er de store ørretene i Vangrøfta ikke alltid de enkleste å lure.
Elva er akkurat passe stor for lett fluefiske, og fluesona er lang. I tillegg er det godt fiske i nærområdene og utenfor fluesona.
Ørret som står i litt "urolig" vann er ofte lettere å lure enn de som vaker der det er speilblankt.

 

Vellykket forvaltning

 – Hvordan er fisket i elva i dag, Gudmund Nygaard?

– Det alltid litt vanskelig å si nøyaktig, men jeg tør stå inne for at det i hvert fall ikke er dårligere enn før "Tørrfluelandet", sier Fishspot-grunder Gudmund Nygaard.

Altså kan du oppleve flotte ørreter som svømmer rundt i glassklare kulper. Noen få av dem over to kilo. Begrenset kortsalg og kvoter, samt minstemål på 30 cm, og maksmål på 40 cm har virket.

I dag er den samme forvaltningsmodellen med størrelsesbegrensninger og strenge kvoter, som var så kontroversiell for bare ti år siden, normalen i norske lakseelver.

Insektlivet er muligens bedre enn før i Vangrøfta. Den store døgnflua Ephemera danica har blitt betydelig mer tallrik i elva de siste tjue årene. 

Har du lyst til å oppleve Vangrøfta av i dag, og det anbefales på det varmeste bør du være raskt ute.

Kortsalget åpner 20. februar kl. 09:00

Kjøp fiskekort

 

 

Lei hytte til fisketuren

 

 

Skal du fiske i Vangrøfta noen dager er det flere hytter som er perfekte som basecamp når du skal utforske elva og nærområdene. 

Tønnehytter

 

 

En tønnehytte er virkelig noe for seg selv. Ikke bare er de to hyttene unike, men de ligger rett ved bredden av Vangrøfta.

Gapahuken som følger med er perfekt plassert for å studere elva og ørretene, men ikke så nær at fisken blir skremt. Her har verten virkelig tenkt som en ørretfisker!

Du har også bålplass og muligheter for badestamp, en klar fordel etter noen dager i vadere.

Bestill overnatting

 

 

Denne nyoppussede hytta ligger perfekt til for fiske i Vangrøfta. Den har to soverom og fire sengeplasser, innlagt vann og strøm. 

Den ligger kun 200 meter fra Vangrøfta. Hytta består av stue med kjøkkenkrok, bad med dusj og WC. Fjernsyn, kjøleskap, komfyr, kaffetrakter, vannkoker.

Det går bilvei fram til døra.

Bestill overnatting

 

 

Litjåsen – bare 300 kroner natta!

 

 

Litjåsen har helt sikkert tint fram før ørretene begynner å vake;)

 

 

Denne sjarmerende lille bua passer for en eller et fiskende og sengedelende par som klarer seg uten strøm og innlagt vann på hytta.

Bestill overnatting

 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Tips og nyheter om hytter, jakt og fiske i Norge.

Relaterte artikler

Se alle artiklene
Fiske Hytter 10 tips til uforglemmelige ferier i Norge

De beste feriene er ikke dyreste, men de som gir de beste minnene. Her får du tips til til norgesferien du aldri glemmer.

Fiske Tips fra lokalkjente Finn ørreten i Oslomarka

Vil du prøve fiskelykken i Oslomarka, men vet ikke helt hvor du skal begynne? Her får du de beste tipsene fra Oslomarka Fiskeadministrasjon til hvor markaturen...

Fiske Hytter Langtur 10 drømmeturer til Statskogs åpne koier

Visste du at Statskog har over 120 åpne buer i norsk natur, mange i svært gode områder for jakt og fiske? Visste du at alle kan bruke dem? Her får du ti tips...