Storørreten stiger i Engerdal

Når storørreten starter sin vandring mot gyteplassene gjelder det å være på plass. Her får du tips om spennende storørretelver, blant annet i Engerdal.

Skrevet av

Inatur Norge

Femund Engerdal og området rundt er godt kjent for stor fisk av mange slag, ikke minst stor ørret. Men visste du at stor ørret og storørret ikke nødvendigvis er helt det samme?

Det vi kaller storørret blir ikke bare stor, men har som regel et tydelig skifte i levevis - og en kraftig økning i vekt og størrelse, når fisken slår over fra insekts- til fiskediett.

Norges mest kjente storørretbestand er utvilsomt Hunderørreten. Den svømmer fra Mjøsa og opp i Gudbrandsdalslågen. De fleste fiskene tas i Mjøsa av trollingfiskere, men det tas også eventyrlig stor ørret på stang i Lågen. Losnabassenget har også en egen storørretbestand som gyter i Lågen.

I tillegg har de mindre tilløpselvene til Mjøsa varierende storørretbestander. Brummunda er trolig den beste av elvene ved siden av Lågen.

En storørret er ikke bare en stor ørret. Den har også et tydelig skifte av levevis, hvor den bytter til en mer proteinrik diett. Resultatet er at fiskens vekst skyter fart, og når mange nok individer i bestanden gjør dette har vi en såkalt storørretbestand. Ill. Foto: Vegard Veberg

En annen veldig spennende storørretbestand er den vi finner i Bandak i Telemark, som gyter i Tokkeåi.

I Engerdal har sportsfiskere mulighet til å fiske på oppvandrende storørret i en rekke mindre elver - noe som åpner for et utrolig spennende fiske.

Det sies at de første (og kanskje de største) storørretene går på elva etter den første flommen etter midten av juli.

Så følg med på værmeldinga for Engerdal framover. Kommer regnet er det nå og i ukene framover du har sjansen for en ørret utenom det vanlige.

Er man på jakt etter vandrende storørret må man regne med at det går en del tid mellom hvert napp. Sømådalen er heldigvis et vakkert sted å vente på storørreten. 

Flere av de store sjøene i Engerdal har egne storørretbestander. Femunden, Isteren og Langsjøen er trolig de best kjente. Elvene som renner ut og inn av disse sjøene er verdt å sjekke. Gløta kan være spennende når ørret fra Femunden slipper seg ned, eller ørret fra Isteren vandrer opp. I hvilken grad dette foregår er ikke godt kjent, men det tas stor fisk i elva med jevne mellomrom.

Storørreten i Langsjøen kan vandre opp i Hola, og ned i Sømåa. Mens ørret fra Isteren også kan vandre opp i Sømåa.

I Hola er det også mulig å treffe på storørret fra Langsjøen som har vadnret opp for å beite på de rike forekomstene av insekter når klekkingene er på topp. Så vet dere det, kjære fluefiskere ;)

Det går gjerne lenge mellom hver gang, men når storørreten sitter lever du lenge på den. Ill. foto: Vegard Veberg
De fleste tilløpselvene til Femunden har storørret, men bestandene varierer mye. Vil du fiske i rennende vann med flue eller haspelutstyr fra land, bør du sjekke Sømåa, Hola og Gløta på god vannføring.

I Engerdal har du en rekke andre muligheter, hvis storørretfiske skulle slå feil. Hva med en kanotur? Eller opplev fluefiskets røtter i Engerdal.

Engerdal fjellstyre har også en rekke spennende utleiehytter som passer perfekt for deg som vil utforske området.

Fiskekort fra Engerdal fjellstyre gjelder for hele kommunen. Hola har en fluesone, men du kan også kjøpe kort for Hola og Langsjøen uten fluesonen, hvis du foretrekker det.

PS: Ikke glem Mistra i Rendalen.

Elva og ørretbestanden har en kraftig stigende formkurve, og er du virkelig sugen på stor fisk i en elv med lite menneskelig påvirkning er Mistra en virkelig god anbefaling.

Fiskekort for Mistra

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Tips om hytter, jakt og fiske i Norge.

Relaterte artikler

Se alle artiklene
Fiske Hytter Renaelva – høstfiske i verdensklasse

Elva har svært stor ørret og harr, som gladelig tar tørrfluer. Høstfisket i elva kan være legendarisk når du treffer med forholdene. Her får du tips til fiske...

Fiske Heite tips til herlig høstfiske

Krystallklar luft, skarpe farger og god plass ved selv de mest lett tilgjengelige ørretvannene. Høsten er her og vi har gledet oss hele sommeren.

Jakt Fiske Hytter Bli kjent med Børgefjell

Det store fjellmassivet på grensen mellom Trøndelag og Nordland er mer enn en turmulighet. Det er nok for et helt turliv.