Seks tips som gjør turen bedre for deg, planeten og lommeboka

En aktiv ferie i friluft trenger ikke å koste skjorta, og naturen takker deg for hver norgesferie du tar. Vinn-vinn og god tur!

Skrevet av

Inatur Norge

Foto: Christer Rognerud

Du trenger ikke knuse sparegrisen for å få deg uforglemmelige naturopplevelser i Norge. Det fins mange rimelige og gratis muligheter, som gjør at du kan komme deg ut.

Ta i bruk de mange rimelige og gratis mulighetene som finnes, året rundt.

Her er tips til hyggelige aktiviteter som heller ikke svir i lommeboka:

 

Denne åpne bua ligger på vestsida av Nordre Bjøllåvatn i Saltfjellet - Svartisen nasjonalpark. Foto: Magnus Beyer Brattli

 

Visste du at Statskog har over 120 åpne buer i norsk natur? Og at alle kan bruke dem? 

Mange av buene ligger i svært spennende områder for jakt, fiske og annet friluftsliv.

På Statskog sine hjemmesider finner du alle de 120 åpne buene.

 

Kommunebua i Gammeldalen på Tynset har en helt spesiell stemning. Foto: Bjørnar Hansen 

 

En hytteferie behøver ikke bli dyr. På Inatur finner du mange kjempefine hytter i skog og fjell som ikke koster mer enn 500,- pr. døgn

Hytter under 500,-

 

Denne Jakt- og fiskehytta ved Trollsjøen, Jotunheimen i Årdal ligger fantastisk til nær fjell, fiskevann og jaktterreng. 

 

Mange av de minste hyttene på Inatur er rimelige alternativer for en aktiv ferie. Flere av dem ligger i nasjonalparker og andre flotte naturområder hvor de beste opplevelsene er gratis.

Her finner du flere små hytter.

 

 

4. Høst av naturen

 

Kantareller og annen sopp er gratis, kortreist gourmetmat. Foto: Nina Volstad

 

Hva med å bruke dagene til å nettopp høste? Isfisket er godt i gang. Sjøørreten er på hugget og i månedene framover kommer det flere muligheter til å skaffe  fisk, sopp, bær og vilt på løpende bånd.

Lærer du deg noen enkle sopper, er dette tiden for å på skattejakt i naturen. Her finner du en nybegynnerguide til sopp.

Når du først har kommet i gang med soppsanking er det overraskende lett å bli hekta, både på å finne dem og å spise dem opp etterpå.

Husk også at alle fisker gratis i saltvann. For innlandsfiske må alle over 16 år ha fiskekort.

 

 

5. Få et gratis jaktkort

 

Statskog, Fjellstyrene, noen private grunneiere, NJFF og Inatur samarbeider om forskjellige ordninger som skal gjøre det enklere for deg å komme i gang som jeger. Foto: Hanne Simonsen Lindstad/ @norwegiantrio

 

Statskog SF, fjellstyrene, jeger- og fiskerforeninger og enkelte private grunneiere gir deg som førstegangsjeger gratis jaktkort.

Kjøper du kort i et område med gratis jakt for førstegangsjegere, trekkes beløpet fra i handlekurven når du har lagt inn jegernummeret ditt. I flere områder er det også gode rabatter for ungdom.

 

 

6. Nyt utsikten med lånt utstyr

 

Utsikten fra toppen og turen ned er like god med lånt utstyr. Her ser vi topptur med overnatting i Skjåk Almenning. Foto: Skjåk Almenning

 

Visste du at det helt siden 90-tallet har fantes utlånsentraler der man kan låne frilufts- og sportsutstyr helt gratis? Stiftelsen BUA og lignende nettverk har gjort det enklere å ta disse i bruk. Sjekk på nettet hvilke utlånssentraler som finner nær deg.

– Utsikten er like fin med lånt utstyr! Spør gjerne familie og venner om du kan få låne av dem, eller hør med folk i nærområdet gjennom OBOS-appen Nabohjelp og lignende. De fleste blir bare glade for at utstyret kommer til nytte når de ikke bruker det selv, sier Bente Lier i Norsk Friluftsliv.

 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Tips om hytter, jakt og fiske i Norge.

Relaterte artikler

Se alle artiklene
Jakt Fiske Hytter Bli kjent med Børgefjell

Det store fjellmassivet på grensen mellom Trøndelag og Nordland er mer enn en turmulighet. Det er nok for et helt turliv.

Jakt 10 tips til småviltjakt nær Oslo

Visste du at det er en rekke gode tilbud som passer for en helgetur for småviltjegere fra hovedstaden og omegn? Her får du ti tips til utvalgte jaktterreng for...

Jakt Skogsfugl - småviltjaktas Formel 1

Skogsfugljakta er ikke noe du bare bør se til i under middels rypeår, hvis du ønsker deg jaktopplevelser som ikke står tilbake for noe.