Fiske:

Tips for fisking i Valdres

I Valdres er det prima ørretfiske, uansett om du fisker med flue, sluk, mark, dorg eller oter.

Ørret fra Valdres.
Ørretdrømmen lever i beste velgående i Valdres.

Valdres er uten tvil et av de beste områdene for ørretfiske i hele Sør-Norge. Ørret av førsteklasses kvalitet, nydelig natur og variert fiske gjør at dalføret mellom Hallingdalen og Gudbrandsdalen har en helt spesiell plass i mange ørretfiskeres hjerte.

Området er et av Nord-Europas største områder med aktiv stølsdrift og er tynt befolket.

Dalføret omfatter det meste av nedbørsfeltet til Begnavassdraget nord for Sperillen, og øvre del av Etnedal landskapsområde med fjellområder. Det strekker seg helt til Valdresflya, sør i Jotunheimen, hvor du kan fiske flott ørret i flere vann bare en kort tur fra veien.

Mulighetene for å fiske ørret i Valdres strekker seg fra øverst på snaufjellet, til nederst i skogdalene. Jo lenger ned du kommer, jo mer øker sjansene for abbor og sik. Det fins røye i noen få vann og gjedda dukker opp i Begna nedenfor Eid.

Variert fiske

Fiske i bekk i Valdres.
Mange små bekker og elver i Valdres er fiskeperler hvor sjansene er gode for at noen tar sin første ørret, og den er ofte feit og fin. Innos i de store sjøene kan av og til tiltrekke seg stor fisk.

Valdres har virkelig noe for alle slags fiskere, om de liker å fiske med mark og sluk i fjellvann, dorge i innsjøene eller å fiske etter vakende ørret i stilleflytende elver. 

I de store sjøene er dorgefiske eller markdrag veldig effektivt og fisken er ofte virkelig fin. I fjellet finner du et uttall mindre vann og tjern med ørret som kan bli ganske stor, og mellom sjøer og vann renner det en rekke elver og bekker.

Ørret som dette er ikke uvanlig i de store næringsrike innsjøene i Valdres.

Du kan treffe på stor ørret utenfor bekkeos i de store sjøene , spesielt etter regnvær eller på våren utenfor sørvendte bekker som har varmere vann enn i innsjøen. Noen steder går de også litt opp på beitevandring på god vannføring.

På Inatur.no finner du flere hytter du kan leie i Valdres for å gjøre fisketuren helt perfekt.

Talløse bekker, elver, sjøer og vann

Med fiskekortet "Fisking i Valdres"kan du fiske i ca. 70 små og store vann og elver i de seks Valdreskommunene i perioden 15. juni - 15. august. Kortet er en god løsning for deg som vil reise rundt å sjekke flere steder på samme tur.

Elvefiskere kan også søke seg til Begna. Både strekningen fra Bagn til Nes i Ådal og Storåne mellom Vangsmjøse og Slidrefjorden er gode tips.

Og som nevnt, ikke glem bekker og bekkeos ...

Sjekk også Tisleia som tiltrekker seg fiskere år etter år hvis du er i Valdres. Volbuelva er omtrent en kilometer lang og renner fra Heggefjorden og ned i Volbufjorden. På riktig vannstand trekker ørret fra den rike bestanden i Volbufjorden opp i elva. Da er alt mulig.

Buaråne mellom Storfjorden og Mosvatnet er også en fin ørretelv, som dekkes av fiskekortet "Fisking i Valdres."

Fisketjerna på hver side av veien over Valdresflya er også gode tips. De er gode og næringsrike ørretvann og bekkene har spennende dype kulper. 

Lange fisketradisjoner

Valdres har lange og rike fisketradisjoner. Her er Franck P. Madsen og Ola T. Kvien avbildet på vei ut, i 1935.
Valdres har lange og rike fisketradisjoner. Her er Franck P. Madsen og Ola T. Kvien avbildet på vei ut, i 1935.

Er du ute etter ørret på kiloen eller mer er det mulig å finne dem i hele Valdres, men de store innsjøene er ofte et sikkert stikk. 

I mange av de store sjøene drives det aktivt og bærekraftig næringsfiske. Dette har pågått i lang tid, og god forvaltning. Den fisken som ikke går i garnet får langt bedre næringsforhold når det er færre av dem, og resultatet er som ørreten på 1,4 kg fra Vinstre her:

Ørreten i Valdres er viden kjent og det fiskes flere tonn ørret av beste kvalitet til rakfisk, hvert år.

Din egen matauk?

Ørretfisket i de store innsjøene i Valdres er godt og bærekraftig, og kan gi supre fangster som dette, også på stang.

Har du lyst på å fange mye ørret til vinteren? Et oterkort i en av de store sjøene i Valdres er et godt tips. Matauk med oter er morsomt for barn i alle aldre.

Vangsmjøsa Fiskeforening selger fiskekort for Vangsmjøsa, som har mye ørret rundt halvkiloen og enkelte betydelig større. Med oterkort kan du fiske fra båt med både oter og markdrag.

I Øystre Slidre statsalmenning selger fjellstyret fiskekort for 80 vann og tjern, og oterfiske i seks vann (Rjupetjednet, Urektjednet, Perstjednet, Storetjednet i Skreddalen, Stortjednet ved Skaget og Sanddalstjedn.) Det selges også seks oterkort per dag i Vinstre. Kortene selges kun på Inatur.no.

I Vestre Slidre kan du kjøpe oterkort i Rensenn fra Vestre Slidre fjellstyre.De selger også fiskekort for resten av allmenningen, men der må du klare deg uten oter.

Du kan også fiske med oter i Nordre Syndin.

Bygdin grunneierlag selger fiskekort for Bygdin. Kortet gir rett til fiske fra land og stillestående båt.

Finn hytter i Valdres på Inatur

En hytte- og fisketur til Valdres er verdens beste ferie når fjellet stråler som her. På Inatur.no finner du flere hytter du kan leie der.

Et stalltips for en tur til Vestre Slidre er å leie Mjølke-Lars bua i Flikja i Valdres. Hytta er et gammelt husvære for melkesjåfører. Det er ørret i vannet og båt er med i leia.

Slidrevassdragets grunneierlag selger fiskekort for Slidrefjorden og en del av Strandefjorden som ligger i kommunen.

Fiskekort for Beito-Øyangen ved Beitostølen selges av Beito-Øyangen fiskeforening. Her finner du hytter nær Beitostølen.

I Tyin er ørreten stor og legendarisk rød i kjøttet. Opdal og Skogstad sameie selger fiskekort for fiske fra land med stang i Tyin.

PS: Er du i Valdres er det heller ikke så langt til disse hyttene Jotunheimen. Du finner flere tips til fiske-, hytte-, og jaktturer på tips.inatur.no.

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Powered by Labrador CMS