Fiske:

10 fisketips for folk på farten

Visste du at Norges største ørret svømmer like ved E6 nord for Lillehammer? Her får du tipsene for deg som bare må ha en fiskestopp på vei fra a til b.

Kveldsstemning ved fiskevann.
Du trenger ikke alltid gå så langt fra motorveien for å finne roen.

Vil du ha flere turtips? Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Tips om turer, hytter, jakt og fiske i Norge.

Visste du at Norges største ørret svømmer like ved E6 nord for Lillehammer? Her får du tipsene for deg som bare må ha en fiskestopp på vei fra a til b.

Du trenger ikke alltid gå så langt fra motorveien for å finne roen. Foto: Torbjørn Kvien Madsen

Sommerdager i bil kan være seigt for både sjåfører og passasjerer. Men hvorfor ikke bruke muligheten til å ble bedre kjent med de enorme fiskemulighetene du finner langs veiene i norske skoger, daler og fjell?

Husk at barn under 16 fisker gratis!

Enten du bare aller helst vil fiske, trenger et avbrekk for familiens yngste, eller vil utforske fiskemulighetene langs veien finner du det du trenger på Inatur.

Tro ikke at det alltid er så viktig å gå over bekken etter ørret. Norges største ørret svømmer nemlig i Gudbrandsdalslågen, like ved E6.

Gudbrandsdalslågen fra Lillehammer til Dombås

Selsmyrene (sone 5) i Gudbrandsdalslågen sett fra luften. Dronefoto.
Selsmyrene (sone 5) i Gudbrandsdalslågen sett fra luften.

Selsmyrene i sone 5 i Gudbrandsdalslågen er et spennende elvestrekk med en egen fluesone like ved E6 nord for Otta. lenger opp finner du sone 6 (Dovre) og sone 7 (Lesja), begge verdt et besøk.

Gudbrandsdalslågen har Norges største vannføring, og renner langs E6 fra Dombås til Lillehammer. 

Elva er delt i sju soner og har mange spennende fiskeplasser. Sik, abbor, lake, mort, gullbust og brasme finnes nedstrøms Harpefossen. Gjedde, lagesild, vederbuk og noen andre arter finnes i strekningen nedstrøms Hunderfossen.

Ørret og harr fins på hele strekningen fra Lesja til Lillehammer. Både Mjøsa og Losna har storørretstammer som vandrer opp i Lågen.

Ved Otta kommer Ottaelva inn med stor vannføring og ofte brefarget vann. Oppstrøms er elva klar og en populær elv blant fluefiskere.

På Inatur finner du fiskekort for alle de sju sonene i Lågen.

Glommavassdraget i Åmot

Ørret fra Glommavassdraget i Åmot
Glomma med sideelver har mange gode fiskeplasser med både ørret og harr, og du behøver sjelden gå langt fra bilen. Med ett fiskekort kan du fiske fem forskjellige elver i Åmot!

 Åmot kan du fiske i Glomma, Rena og en rekke sideelver. Du kan kjøpe kort kun for Glomma, for en kjapp stopp for å friste harren, eller du kan prøve deg i Renaelva hvor du har gode sjanser for å virkelig stor ørret på flue.

Småelver som Åsta, Julussa og Osa egner seg ypperlig for den yngre garde, eller når det er viktigere å få noe enn hvor stort det er. 

Her finner du tilbudene fra Åmot Elvelag.

Vegårdshei

Skjerkavkassdraget ligger nær E18, men du kommer deg lett så langt inn i marka at du glemmer tungtrafikk, bobilturister og kø på et blunk.
Skjerkavkassdraget ligger nær E18, men du kommer deg lett så langt inn i marka at du glemmer tungtrafikk, bobilturister og kø på et blunk.
Små skogstjern og myrdrag kan huse overraskende fin fisk. Du finnermange bortgjemte perler i Vegårdshei.

Omtrent midtveis mellom Oslo og Kristiansand ligger Vegårdshei med mye rimelig og lett tilgjengelig ørretfiske. Nærmest E18 finner vi Skjerkavassdraget. Fiskeområdet strekker seg fra Vegårdshei, gjennom Tvedestrand og og ut i Storelva. 

Du kan også kjøpe fiskekort hos Vegår JFF. Foreningen har drevet utstrakt kalking og kultivering i årevis, og har en rekke flotte fiskevann til en svært rimelig pris.

Du kan også fiske i selve Vegår, eller Fjorden som den kalles på stedet. Vannet på 17m2 er delt i flere forskjellige bassenger og har ørret i topp kvalitet, vanlig størrelse fra 0,4–1,0 kg. Båt eller kano er en fordel. Prøv gjerne med dorg eller markdrag fra kano.

Valdresflya

Valdres er kjent for flott ørret. Denne kraftpluggen er tatt i Vinstervatn fra båt.

På Valdresflya ligger en rekke mindre vann og tjern rundt Fisketjernnuten Begge er svært gode ørretvann og ligger nær veien. Her kan dere få en skikkelig opplevelse av å fiske fjellørret, selv om dere egentlig bare er på gjennomreise.

Bekkene og småelvene på Valdresflya er også vel verdt å undersøke, spesielt vår og høst. Fiskekort for Øystre Slidre statsalmenning er alt du trenger.

Her finner du tips om fisking i Valdres og hytter i Jotunheimen.

Femund–Engerdal

Femund–Engerdal er et paradis for turfolk, og du behøver ikke dra på en ekspedisjon a la Lars Monsen for å kjenne på villmarksfølelsen. I Engerdal finner du den bak hver sving, hver ås og hver treklynge ...
Femund–Engerdal er et paradis for turfolk, og du behøver ikke dra på en ekspedisjon a la Lars Monsen for å kjenne på villmarksfølelsen. I Engerdal finner du den bak hver sving, hver ås og hver treklynge ...

Engerdal ligger på ingen måte langs en hovedferdselsåre, men omveien er ikke så stor, når du tenker på hva du finner der. Du skal ikke mange meterne fra veien før villmarksfølelsen setter inn for fullt. Mange har tapt hjertet sitt til naturen i Femund – Engerdal. Allikevel får du som regel være i fred, for her er det god plass (og mange spennende utleiehytter.)

Hva med å utforske Jyltingsmarka i kano, eller gå til røttene av det norske fluefisket etter ørret, harr og sik, og prøve fisket på klassiske fiskeplasser som Isterfossen, Galtstrømmen og Galthuet?

Fiskekort for Engerdal får du på Inatur.no. Det dekker det meste av kommunen.

Isteren er også en veldig fin sjø for kanopadlere, gjerne med en liten wobbler dorgende bak. Av og til kan en sprek storørret la seg friste. Andre ganger stor gjedde og abbor. Det selges et eget fiskekort for Isteren.

Jølstervannet

I Jølster kan du oppleve skikkelig vestlandsnatur og godt ørretfiske et steinkast fra E39.
I Jølster kan du oppleve skikkelig vestlandsnatur og godt ørretfiske et steinkast fra E39.

Jølstervatnet er intet mindre enn et av Norges beste ørretvann der det ligger tett ved E39, øst for Førde. Vannet er ekstremt produktivt og har ørret i alle størrelser fra steikefisk til fisk på flerfoldige kilo. Den største ørreten som er kjent herfra veide 12,4 kg.

Innos fra tilløpselvene er ofte gode fiskeplasser, spesielt etter regnvær. Utløpselva Jølstra huser noen skikkelig fine, men sære ørreter over lakseførende strekning. Fiskekort finner du på Inatur.

Fiskepause over Haukeli på Hardangervidda

Flott fangst på farten! Finn fram primus, stekepanne og en boks rømme så er lunsjen klar.
Flott fangst på farten! Finn fram primus, stekepanne og en boks rømme så er lunsjen klar.

En fiskepause på E134 over Haukelifjell fra Drammen til Haugesund kan være det som skal til for å roe gemyttene etter noen timer for lenge i bilen.

Kommer du østfra kan du stoppe i Vinje og prøve lykken i Grungevatn, Lonine og elva mellom vannene. Det er overveiende god kvalitet på fisken. Fiskekort finner du her.

Litt lenger opp i dalen ligger Tveitevatn. Her finner du fiskekort og flere fine hytter du kan leie i nærheten.

Helt øverst ligger den lille bygda Vågslid, hvor du også kan fiske ørret på begge sider av E134 og bo i denne nydelige laftehytta.

Vinje i Telemark har mange gode muligheter for et aktivt friluftsliv, og er et glimrende sted for en lengre stopp. På Inatur.no finner du mange hytter du kan leie i nydelig telemarksnatur i Vinje.

Oslomarka

Oslomarka har mange lett tilgjengelige fisketurer nær sentrum. Her er vi et av Østmarkas mange tjern.
Oslomarka har mange lett tilgjengelige fisketurer nær sentrum. Her er vi et av Østmarkas mange tjern.

Enten du ankommer eller forlater hovedstaden – du er aldri langt unna fiskemulighetene. Med fiskekort fra Oslomarka Fiskeadministrasjon (OFA) kan du fiske i over 500 vann i Oslo og omkringliggende kommuner.

Du behøver heller ikke reise langt fra bykjernen for å finne fisken, og i mange tilfeller kan du ta buss, bane eller tog til den.

I denne store guiden finner du OFAs beste tips om hvor du finner ørreten nær alle de viktigste innfallsportene til Oslomarka.

Frister et lengre opphold finner du ti hytter nær Oslo her.

Ørretfiske i Trøndelag

Ørret fra Trøndelag.
Trøndelag har mange vann hvor kilosørreten er fullt oppnåelig, og du behøver ikke gå så langt heller for å finne dem.

Snåsas mange fiskevannvillmarkshytter i Liernefiskeekspedisjoner i Børgefjell. Det er mye som frister i Trøndelag. Fint det, men hva om du bare bør kjøre E6, strakaste vejn?

Senk skuldrene når du passerer Grong. Grongkortet gir deg tilgang til fiske i flere hundre vann på hver side av E6, og ikke minst øvre del av Namsen, over lakseførende strekning.

Litt lenger nord gjelder Namsskogankortet. Her er det også uante muligheter, både for korte og lange fisketurer.

Svenningdalselva

Ørret i klar elv
Klart vann og sky fisk til tross, scener som dette kan gi ørretfiskere hjerteproblemer.

Har du passert Majavatn på E6 er et annet flott sted å stoppe for noen (mange) kast, nemlig Svenningdalselva. Denne sideelva til laksegiganten Vefsna er lakseførende, men bestandene er under reetablering.

Du bør altså ikke forvente laks her, og hvis du får laks eller sjøørret, skal den settes skånsomt ut igjen. Fiskekortet finner du på Inatur.no (og det koster ikke på nær det samme som et laksekort i Vefsna.)

Uansett er Svenningdalselva en nydelig ørretelv, med klart grønnlig vann og flott ørret. Elva krever nok litt av fiskeren siden fisken er sky i det klare vannet, men belønningen kommer i form av solide gullbarrer med røde og svarte prikker ...

Les også: Turtips som ikke tømmer feriepengene10 hytter du når med buss og tog og 10 tips til uforglemmelige ferier i Norge.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Få siste turtips fra Inatur

Powered by Labrador CMS