Opplev Láhko nasjonalpark – en reise av de sjeldne

Unike opplevelser venter deg i Láhko nasjonalpark. Lei deg inn på en av de rimelige hyttene fra Gildeskål JFF og opplev det som kanskje er Norges mest fotogene nasjonalpark.

Skrevet av

Inatur Norge

Litt nord for Saltfjellet-Svartisen, midt mellom Bodø og Mo i Rana, finner litt ukjente, men helt spektakulære Láhko nasjonalpark. Parken ble vernet i stor grad på grunn av den spesielle geologien, som preger både landskap, flora og fauna. 

Karst er geologiske landskapsformasjoner dannet gjennom vannets oppløsning av kalkspatmarmor. Grotter, karstsprekker, karstgater, jordbruer og blinde daler finnes i rikt monn og gir et spennende og vakkert landskap å bevege seg i.

Og med en kombinasjon av hurtigbåt og taxi kan du være installert på en av hyttene i nasjonalparken på få timer etter avreise fra Bodø!

Vann og myk kalkstein har formet landskapet i årtusener. Foto: Gildeskål JFF 
Det mangler ikke på gode motiver i det unike landskapet i Láhko. Foto: Gildeskål JFF
I tillegg til stor ørret kan du få flott røye i flere vann nær hyttene i nasjonalparken. Foto: Gildeskål JFF

Magiske hytteturer i Láhko

I tillegg til hyttene fra Gildeskål JFF  kan du også søke ly i en av Statskogs to åpne buer, Reinhagen og Kvasshåghytta i Beiardalen vest for nasjonalparken og fiske i alle vannene i området med Statskogs Norgeskort for innlandsfiske.

Nasjonalparken en av Statskogs jaktperler, for jegere med og uten hund, på jakt etter li- eller fjellrype. Naboområdene er også flotte.

Láhko er også en drøm for natur- og landskapsfotografer. Det er solcellepanel på alle hyttene så du kan lade både egne batterier og dingsene dine.

Håkonbu er en av de flotte hyttene du kan leie i nasjonalparken. Foto: Gildeskål JFF

Unikt landskap

I det unike karstlandskapet kan du finne fantastiske figurer og formasjoner, i et spektakulært fjellandskap. 

Láhko nasjonalpark ble opprettet i 2009. Ordet lahku betyr fjellvidde på samisk og er et ord du vil finne flere steder i fjellet i samiske områder. Ordet beskriver flate sletteområder over tregrensa, svært viktige beiteområder for reindrifta. I Láhko går natur og kultur i ett.

Den kalkholdige berggrunnen gir grunnlag for en rik flora og interessant zoologi. Nasjonalparken har mange spesielle økosystemer, blant annet kalksjøer.

Vær oppmerksom på at sandete fjellstøvler kan slite på den myke kalksteinen. Ta hensyn og bruk de merkede stiene, ikke lag spor eller legg igjen noe i naturen.

Láhko er vakker om vinteren og. Her ser vi utløpet av Lagovann. Foto: Tore Vesetaune/Fjelltjenesten

Rikt dyre- og planteliv

Det gir ikke bare opphav til grotter og spennende steinformasjoner. Det gir også godt med næring til alt som lever, både over og under vann.

Gode bestander av krepsdyr og insekter gjør livet godt å leve for ørret og røye. I flere av vannene i nærheten av hyttene du kan leie fra Gildeskål JFF kan du få virkelig stor ørret av beste kvalitet. Det er også tilgjengelige båter i noen av vannene ved hyttene.

Nå snakker vi. Noen av ørretene i Lahko er drøye. Foto: Gildeskål JFF

Hytter i Láhko fra Gildeskål JFF

Gildeskål Jeger og Fiskerforening (GJFF) holder til i Gildeskål kommune, rett sør for Bodø og nord for Meløy. Midt i smørøyet for alle som elsker friluftsliv. Bratte fjell stuper ned i krystallklart hav, og både kystkultur og flotte fjellområder venter.

Hyttene ligger Láhko nasjonalpark og de omkringliggende verneområdene, midt i eventyret Láhko. Alle holder enkel og solid fjellstandard uten innlagt vann, med gass til matlaging og solceller for å lade mobil og kamera. 

Håkonbu ligger nydelig til på Sundsfjordfjellet, i hjertet av nasjonalparken. 

Håkonbu på Sundsfjordfjellet: Denne trivelige hytta i hjertet av Láhko ligger rett ved Sundsvatnet, et godt fiskevann med både ørret og røye. Båt er tilgjengelig. Det er en fin tur på en drøy mil inn hit på sommeren.

Hytta har seks sengeplasser og ett soverom.

Bo på Håkonsbu

Storvannshytta ligger lett tilgjengelig med bil om sommeren, og er en helt fantastisk plass å hvile ut mellom turene, vel vitende at du våkner opp i vill nordlandsnatur igjen neste morgen. Foto: Cecilia Lundbakk

Storvannshytta på Sundsfjellet: Om sommeren bruker du ikke mer enn 20 minutters til fots fra parkeringen. Her kan jakte, fiske, sette garn, plukke bær, sanke sopp, gå turer, toppturer eller bade i nydelig terreng. Båt følger med hytta som har seks sengeplasser og ett soverom.

Bo på Storvasshytta

Fiskvannshytta ligger 11,5 km fra vei om sommeren og den minst tilgjengelige hytta fra Gildeskål JFF i Láhko nasjonalpark. Foto: GJFF

Fiskvannshytta ved Fiskvann høres lovende ut, syns vi. Og hytta ligger like ved bredden av et godt fiskevann, midt i Láhko nasjonalpark. Med sine 20m2 og fire sengeplasser er den et trivelig krypinn som holder deg tørr og varm. Trimmen får du utendørs, enten du ror etter fisken med båten som følger med hytta, eller drar på turer til topper, multemyrer eller andre vann og tjern i området.

Bo på Fiskvannshytta

Danielbu på Sundsfjordfjellet: Dette er en stor og lett tilgjengelig familiehytte med tolv sengeplasser og fire soverom. Hytta er lett tilgjengelig på sommeren og ligger midt i smørøyet for turer, fiske, høsting av sopp og bær og småviltjakt.

Bo på Danielbu

PS: Jeger- og fiskerforeninger er lokalkjent i sitt område, og når de setter opp hytter er det gjerne fordi det er gode muligheter for jakt og fiske nær hytta. På Inatur kan du finne mange spennende hytter fra jeger- og fiskerforeninger.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Tips om hytter, jakt og fiske i Norge.

Relaterte artikler

Se alle artiklene
Fiske Tips fra lokalkjente Sikre isfisketips for ørret og røye

Drømmer du om fargesprakende røyer under isen, eller en grov vinterørret? Inatur gir deg tipsene.

Fiske Røyetips fra høst til vår

Fra røya samler seg på varpene på høsten til seinvinteren og vårens kikkfiske i fjellvannene; det kommende halvåret er en spennende tid for røyefiskere.

Fiske Hytter Renaelva – høstfiske i verdensklasse

Elva har svært stor ørret og harr, som gladelig tar tørrfluer. Høstfisket i elva kan være legendarisk når du treffer med forholdene. Her får du tips til fiske...