Fiske:

På hyttetur i Sjøørretriket

Når det drypper fra taket er det tid for sjøørretfiske. Møt Bjørn Tore Kjølholt som jobber for sjøørreten i prosjektet Sjøørretriket, og sjekk hyttene hvor du kan fange den.

Sjøørretfiske fra kajakk utenfor Vesterøy.
Den gylne timen utenfor denne hytta på Vesterøy. Nå kan alt skje ...

– Hele kyststripa fra Halden i øst til Portør i vest er nesten en eneste lang hotspot for sjøørret. Og det kan bli enda bedre for sjøørreten her når vi får ryddet opp i alle de små vassdragene fisken er avhengig av, sier sjøørretveileder i Norges Jeger– og Fiskerforbund, Bjørn Tore Kjølholt.

Sjøørreten, den mest populære sportsfisken langs kysten på Østlandet, er en kløpper til å utnytte små bekker og elver som renner ut i havet til oppvekst og reproduksjon. Mange av bekkene er preget av menneskelige inngrep som veier og bebyggelse. Noen er lagt i rør.

Mange bekker har allerede fått hjelp, av prosjekter som Sjøørretriket, hvor frivillige i en årrekke har åpnet opp for kilometer på kilometer med nye gyte- og oppvekstmuligheter.

Vi må bry oss om bekkene

Bjørn Tore Kjølholt spiser lunsj mens han venter på at sjøørreten skal våkne til liv.

– Det er viktig at folk kommer seg ut for å fiske denne fantastiske fisken. Selv om det er mange utfordringer er det mange områder med gode bestander – og det er viktig at flere er klar over hvor fin sjøørret du kan få i disse delene av landet. Da blir det flere som bryr seg om bekkene også, forklarer en engasjert sjøørretveileder.

Sett deg inn i fiskereglene der du er. Det er fredningssoner rundt bekker og elver. Minstemål på sjøørret er 35 cm. Utgytt sjøørret smaker sjeldent godt og kan med fordel slippes ut igjen for å legge på seg, hvis den er uskadd.

Sjøørretriket – la bekkene leve

Bekkerestaurering er ofte hardt arbeid.

– Vi åpner bekker og elver, så sjøørreten kan vandre opp til gyteområdene. I tillegg gjør vi bekkene bedre for fisken ved å sørge for riktig gytegrus, kantvegetasjon og andre faktorer som skal være på plass i naturlige, sunne sjøørretvassdrag.

Sjøørretriket har som mål å åpne flest mulige vannløp for den ettertraktede sportsfisken. Og det er her Kjølholt kommer inn i bildet, med Sjøørretriket – som strekker seg fra Halden i øst til Portør i sør. (Lignende prosjekter i andre deler av landet har allerede høstet heder og ære.)

– Du kan oppleve flott sjøørretfiske langs praktisk talt hele strekningen, men med relativt enkle midler kan vi gjøre det mye bedre. Små bekker kan produsere veldig mye fin sjøørret, og fisken er av de mest ettertraktede sportsfiskene vi har i landet, forteller han.

Stor dugnadsinnsats

Selv om prosjektet Sjøørretriket er støttet av Sparebankstiftelsen er frivillig innsats helt nødvendig når noen tonn gytegrus skal flyttes, eller en tidligere kanalisert bekk skal få et mer naturlig løp. 

De frivillige i Sjøørretriket har gjort mye arbeid for sjøørreten, men det er fortsatt mye som gjenstår:

– Vi snakker om 400-600 bekker med behov for en eller annen type hjelp i området, sier Kjølholt.

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Send en tanke til hjelperne

Får du en flott sjøørret i nærheten av en bekk på strekningen Halden–Portør, kan du sende en varm tanke til sjøørretens hjelpere i Sjøørretriket. Vil du lære mer om den fantastiske fisken finner du både fisketips og generell informasjon om dens levevis hos NJFF og på Bjørn Tore Kjølholts blogg Rosa Reke.

Det braker løs i Sjøørretriket om våren. Høysesong er fra mars og utover til vannet blir bedre å bade enn å fiske i. Mange av hyttene du ser her er ganske populære, så det er lurt å være tidlig ute. 

Klar for en tur etter sølvblanke torpedoer? Da er disse hyttene perfekte for en hyttetur til sjøørretriket:

Hytte i vannkanten i Saltnes i Råde

Hytta har en fantastisk hage og utsikt og kommer virkelig til sin rett om sommeren.
Både stue og kjøkken har store vinduer, så du kan følge med på hva som skjer på havet.
Her kan du slappe av mellom kastene.
Pålandsvind er ørretvind! Bølgene virvler opp næringsdyr og gir fisken skjul. Ofte gir det også fordelaktig temperatur.

Denne nostalgiske sjøhytta med moderne komfort ligger på Saltnes i Råde, like ved verneområdet Saltholmen. Grunnene og vikene rundt den er ypperlige steder for sjøørretfiskere. Prøv også på stranda litt nord for hytta.

Denne hytta er også et godt utgangspunkt for sjøørretfiske på høsten, gjerne så seint som i oktober og november. Da er fisken som er i havet som regel stor og feit.

Denne hytta egner seg dog ikke bare for sjøørretfiske, men for alle som liker sol og sjø. Hytta har seks sengeplasser og to soverom, en Pioner 12 fots robåt er tilgjengelig for leietakere, samt egen strand og brygge. 

Det er flotte turområder langs kyststien, og fantastiske muligheter for turer i båt eller havkajakk.

Bo på Saltnes

Vesterøy i Hvalers skjærgård

God stemning ute ...
... og god stemning inne.

Hytta har Ytre Hvaler Nasjonalpark som nærmeste nabo og ligger tilbaketrukket og usjenert i et vakkert kulturlandskap. Hytta har enkel standard, men god komfort og stemning både inne og ute.

To soverom med 3-4 sengeplasser. Godt med utemøbler, frukttrær og hengekøye.

Sjøørreten finnes overalt i området. Prøv på forskjellige sider av Vesterøya og husk at pålandsvind ofte er ørretvind.

Bo på Vesterøy

Fjordgløtt nær Portør

Hytta ligger fint i terrenget og har flott utsikt fra den store verandaen.
Hytta har seks sengeplasser og to soverom, samt stue og kjøkken.

Hytta leies ut av Union Funksjonær Forening Geithus og ligger ved Stølestrand, like ved Portør. Selv om hytta ligger utenfor Sjøørretrikets grenser er det kort vei til Portør, og mulighetene er veldig gode for de som drømmer om sjøørret.

Stranden rett nedenfor hytta kan knapt bli bedre! Der er det lunt og fint, langgrunt og topp for barn. Ta like gjerne med strandstolen ned allerede på første tur! 

Båt tilhørende hytta finnes på stranden.

Bo på Fjordgløtt

Breidablikk ved Skjeberg

Denne hytta ligger godt plassert for å utforske mange gode sjøørretplasser på Østfoldkysten.
God standard med strøm og innlagt vann.
Godplassene venter.

Denne hytta ligger nær sjøen og har mange svært gode sjøørretplasser langs Østfoldkysten innen 15-30 minutter med bil. Hytta to soverom og fire sengeplasser.

Hytta har strøm og innlagt vann.

Bo på Breidablikk

Bryggerhus mellom Kragerø og Risør

Bryggerhuset ligger usjenert til på et lite småbruk, kort vei fra sjøen.
Koselig stue med stor gruepeis, perfekt for å koble av.
Med kun fem minutters gange til sjøen og mulighet for leie av alt fra kajakk til sykler, er dette en virkelig ferieperle. Og våren kommer som regel tidlig.

Midt mellom Risør og Kragerø finner du Levang, et lite sted på en halvøy i nærheten av Portør. Selv om huset ligger fem minutter unna sjøen er hele skjærgården og Jomfruland lett tilgjengelig med store områder med ypperlig sjøørretbiotop.

Hytta er et bryggerhus med tilbygg, bevart innvendig i sin opprinnelige byggestil (laftet tømmer) fra tidlig 1800-tallet. Hytta har et enkelt kjøkken med vedovn, kokeplate, benkeplate i furu og vask med innlagt varmt og kaldt vann.

På gården er det kjøkkenhage, høner og (i perioder) sauer. Bak hytta er en platting med sol store deler av døgnet. Her er sittegruppe og grill (og sandkasse).

Kort vei til spa, golfbaner, Jomfruland Nasjonalpark og sjøørret. Mulighet for å leie kajakker, kano og sykler (hvis ledig).

Bo på Bryggerhuset

Hallangspollen, Drøbak. Panoramautsikt og stor platting

Plattingen er som skapt for å nyte lange kvelder ute.
Hytta har god standard, tre soverom og sju sengeplasser.
Det er gode solforhold fra morgen til kveld, og hytta ligger usjenert til.

Solrik og idyllisk hytte i usjenert og stille område. Hytta har panoramautsikt over Hallangspollen ved Drøbak. Pollen er kjent som et klassisk sjøørretsted, men bruk gjerne hytta som base for å utforske kysten lenger ut hvor saltinnholdet er høyere. Der finner du ofte den litt større sjøørreten ...

Stor naturtomt der det er mange muligheter for uteaktiviteter, samt mye moro på trampolinen og i lekehytta for barna. Kort avstand til brygge og badestrand. Innlagt strøm, vann og avløp. Mange trapper opp fra bilparkering til hytte. Absolutt ikke egnet for rullestol.

Bo på Hallangspollen 

PS: Vil du heller bo ved ferskvann? Her får du 10 hytter i vannkanten. Sjekk også 10 hytter for storfiskere.

Vil du ha flere turtips? Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Tips om turer, hytter, jakt og fiske i Norge.

Powered by Labrador CMS