10 hytter langt fra folk

Lei av trengsel og støy? Vi har løsningene. Hytter så langt fra folk at du virkelig kan få litt egentid.

Skrevet av

Inatur Norge

God beliggenhet er relativt. Her finner du hytter helt uten andre naboer enn vill flora og fauna, i fantastisk norsk natur.

I tillegg slipper du varslinger og annet mas og kjas, for disse hyttene har ikke mobildekning.

Opplev naturen og stillheten. Ta deg Wi-Fri.

1. Urdalsbu i Sirdal, Njardarheim

Urdalsbu har det vi kaller god beliggenhet. Foto: Frank Haughom/Statskog
Foto: Torkel Skoglund/Statskog
Foto: Torkel Skoglund/Statskog

Beliggende nord i Rosskreppfjorden. Fint turterreng og godt egnet utgangspunkt for å bestige Vest-Agders høyeste punkt, Urdalsknuten – på 1434 meter.

Avstand fra vei sommer: 11 km (m båt). Avstand fra vei vinter: 25 km.

Urdalsbu er en av Statskogs utleiehytter. Blankskurt fjell og irrgrønne dalganger så langt øyet kan se. Digre steinblokker ligger spredt og minner om innlandsisen som en gang lå over Njardarheim.

Fiskemulighetene er mange i de små vatna og oppdemte innsjøene som slynger seg inn over høyfjellet. Her kan du rusle blant elver, småbekker og kulturhistorie. Velkommen til Njardarheim- villreinens rike.

Bo på Urdalsbu

2. Storhøbu i Reinheimen

Storhøbu egner seg godt for vinterturer, men ligger også i et veldig gunstig område for stangfiske. Du kan få virkelig høyfjellsørret i vannene som ligger alt fra korte til lengre turer fra hytta.
Her har du alt du trenger for å sove, lage mat, og holde vann og kulde ute.
Hytta har fire sengeplasser og en ekstra madrass. 

Storhøbue i Skjåk er en enkel hytte i Reinheimen Nasjonalpark, som leies ut av Skjåk Almenning. Hytta ligger på 1400 moh., og har flott utsikt mot Breheimen. Den har alt det grunnleggende du trenger for et godt høyfjellsopphold.

Lettgått terreng sommer og vinter. Passer for familieturer. Lett topptur til Storhøi (Trihøene 1728 moh.) og Skardtind (1883 moh.) med vid utsikt mot Lesja og Skjåkfjellene. Flott utgangspunkt for skiturer i høyfjellet.

Sjekk også disse fisketipsene fra de lokalkjente i Skjåk Almenning: Skjåk – fiskevann så langt øye kan se.

Bo på Storhøbue

3. Stordalen-Kaffihaugen i Eresfjord og Vistdal statsalmenning

Stordalen-Kaffihaugen leies ut av Eresfjord Vistdal Fjellstyre og har en spektakulær beliggenhet for alle som liker fjellet. Hytta har to køyer, to ekstra madrasser, gass til matlaging og ved til oppvarming.
Turmulighetene rundt hytta er enorme og det er godt fiske i de fleste vann. 
Med hytta som base bor du midt i hjertet av norsk høyfjellssnatur.

Visste du at du kan leie den eneste hytta i vid omkrets i Stordalen i Møre og Romsdal, midt i hjertet av det flotteste av norsk høyfjellsnatur?

Hytta leies ut av Eresfjord og Vistdal Fjellstyre. Avstand fra vei sommer: 10 km. Avstand fra vei vinter: 30 km. Garantert ingen gjenboere og null mobildekning!

Bo på Kaffihaugen

4. Storvatnbua i Lordalen, Reinheimen nasjonalpark

Bua og naustet ligger helt for seg selv ved Storvatnet (1495 moh.)
Hytta har godt med ved til oppvarming, og gassbluss til matlaging.
Det er fire sengeplasser i hytta.

Her kan du være helt for deg selv i et urørt høyalpint fjellområde. Hytta ligger ved Storvatnet, ca. 5–6 timers gange fra Rånå opp Asbjørnsdalen. Leies ut av Lesja fjellstyre. Avstand fra vei sommer og vinter: 15 km.

Har du lyst til å utforske mer av fjellområdet i Lesja med fiskestanga, finner du noen gode tips her: Fjelloppsynets fem fisketips for Lesjafjella og Ørret i skyggen av Snøhetta.

Storvatnet er et vann hvor garnfiske som regel gir de beste resultatene. Med hytta følger det båt og garn som kan benyttes av de som har løst garnkort. Vannet har førsteklasses matørret. Stangfiskere anbefales å utforske småvannene i området. Der er det ofte lettere å komme i kontakt med ørreten.

Men husk å løfte blikket fra vannflata av og til, selv om fjellfisket her oppe er aldri så spennende. Dette fjellområdet er rikt på mye mer enn fisk. 

Bo på Storvatnbue

5. Skarvedalshytta i Reinheimen

Toppturer, jakt eller fiske. Skarvedalshytta er et fantastisk utgangspunkt for alt sammen. Hytta ligger på 1479 moh. og er godt bardunert med stålwire.
Turmulighetene i Reinheimen er enorme.
Her kan du oppleve virkelig høyalpin natur.
Reinheimen kan ta pusten fra deg. 

Skarvedalshytta er et flott utgangspunkt for toppturer til Skarvedalseggje, Blåhøe og Store Gråhøe 2014 moh., den høyeste toppen i Reinheimen.

Fra Store Gråhøe har du utsikt både til topper i Jotunheimen, Breheimen, Jostedalsbreen, Tafjordfjella, Romsdalsalpene, Dovrefjell og Rondane!

Fisket i området er bra. Du har en rekke vann med flott ørret å velge mellom i området, i alt fra 0,5-3km avstand fra hytta. Perfekt for dagsturer med hytta som utgangspunkt.

En rundtur en langhelg fra hytte til hytte i Reinheimen med utgangspunkt fra Billingen anbefales – for eksempel via Tverråhytta, Storvassbu og Skarvedalshytta.

Sjekk også Skjåk Almennings tips til overnatting og toppturer i Breheimen nasjonalpark.

Bo på Skarvedalshytta

6. Gjertvasshytta vest i Jotunheimen

Hytta ligger omtrent midt mellom Turtagrø og Skogadalsbøen. Den passer perfekt for deg som vil ta turen på Gjertvasstind, eller syns det er langt å gå fra Turtagrø til Skogadalsbøen på en dag. Det tar 2–2,5 timer fra Turtagrø/Helgjedalen til Gjertvasshytta.

Her våkner du opp til spektakulær utsikt, rett utenfor kjøkkenvinduet. Hytta er ble gjenoppbygd i 2016 og 2017 etter ødeleggelsene fra stormen "Dagmar".

Hytta har enkel standard, med plass til 5 personer. Det er oppvarming og kokemuligheter på gass.

Hytta ligger omtrent midt imellom Turtagrø og Skogadalsbøen, og passer godt for folk som ønsker å ta turen på Gjertvasstind, eller syns det er langt å gå helt fra Turtagrø til Skogadalsbøen på en dag. Det tar ca. 2-2.5 timer fra Turtagrø/Helgjedalen til Gjertvasshytta.

Det er også fiskemuligheter i Gjertvatnet.

Sjekk også: Hytter i Jotunheimen.

Bo på Gjertvasshytta

7. Steinbua ved Mumurubu – koselig hytte i Jotunheimen

Bua har alt du trenger for et trygt og varmt opphold i fjellheimen.

Dette er en liten, isolert steinbu med to sengeplasser. Bua har solrik beliggenhet ved Gjende. Den er et fantastisk utgangspunkt for mange kjente fjellturer, som for eksempel Besseggen. Meget gode fiskemuligheter.

Hytta er lett tilgjengeleg med rutebåt fra Gjendesheim, snaut 1 km fra brygga ved Memurubu.

Her kan du lese om Lars Nilssen og Lars lenths tur på Memurutunga.

Bo på Steinbua

8. Skartjønn i Hardangervidda nasjonalpark

Unn deg en sommerferie utenom det vanlige. 

Her kan du oppleve Hardangervidda på sitt beste. I leieprisen får du alt inkludert: hytte, stangfiske, garnfiske, parkering og taxibåt t/r over Møsvatn. Ukeleie på sommeren fra 01 juli – 20 august (booking for 2023-sesongen har enda ikke åpnet.)

Skartjønn ligger 1100 moh. i naturskjønne omgivelser vest for Kvenna, ca. 2 timers gange fra Argehovd gård. Stien inn er vardet og lettgått.

Hytta ligger fint til i forhold til turer til mange fiskevann og passer perfekt for ørretfiskere. Båter ligger i flere vann, og kan brukes av de som leier av Argehovd.

Sjekk også: 10 hytter i Hardangervidda nasjonalpark.

Bo på Skartjønn

9. Naustet ved Nedre Krokavatn

Naustet ligger perfekt til for å utforske Kvennovassdraget overfor Skyttarfossen. De korte elvestubbene mellom vannene kan være skikkelige godplasser for fluefiskere.
År om annet klaffer alt. Ørretbestandene høyt i Kvennovassdraget varierer mye med klimatiske forhold. 

Naustet ligger ved Nedsta Krokavatn, et av flere vann som ligger som perler på en snor oppover Kvennadalen. 

Her oppe svinger ørretbestandene mer enn lenger ned i dalen, emn sjansen for storfisk er også større. Flere av elvestrekningene mellom vannene i Kvenno er regnet som noen av Hardangerviddas beste.

Fiskekort er lett tilgjengelig i Ullensvang statsalmenning. I tillegg ølger det båt med hytta. Det er også garn som kan benyttes av de som har kjøpt garnkort.

Hytta er også et spennende utgangspunkt for småviltjakt i statsalmenningen.

Bo på Naustet

10. Leinahytta ved Leinavann i Indre Troms

Leinahytta er en populær hytte som leies ut av Bardu JFF. Hytta ligger i et fantastisk område for fiske og småviltjakt i Indre Troms. Foto: Claus Grimstad
Hytta er romslig og relativt ny. Foto: Tore Bjørnstad
Leinavann og vassdraget som kommer fra Rohkunborri nasjonalpark er kjent for godt røyefiske. En og annen stor ørret forekommer også. Foto: Nils Aal

Leinahytta er en hytte med 12 sengeplasser og høy standard. Den ligger fint til ved Leinavannet, som er et godt fiskevann med ørret og røye. Gode muligheter for korte og lange turer til andre vann og vassdrag, med Leinahytta som utgangspunkt. Et tips er å ta turen opp elva til Eartebeljavre.

Du finner også multemyr og sandstrand i nærområdet. I juli må du regne med noe mygg.

Leinahytta ligger 40 km fra nærmeste vei, midt i villmarka i Indre Troms. Den beste måten å komme seg til hytta på sommeren, er båtskyss over Altevann. På vinteren er det mulig å komme seg dit med snøscooter, hundespann e.l.

Området dekkes av Statskogs Norgeskort for innlandsfiske, Norges mest omfattende fiskekort.

Leinahytta er populær så det lønner seg å være tidlig ute for å booke den.

Sjekk også: Langturtips med tips for Indre Troms og Rohkunborri.

Bo på Leinahytta

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Tips og nyheter om hytter, jakt og fiske i Norge.

Relaterte artikler

Se alle artiklene
Hytter Hytter under nordlyset

En nordlyssafari kan koste flere tusen kroner døgnet. Med en utleiehytte fra Inatur kan du oppleve det samme for en brøkdel.

Hytter 10 villmarkshytter langt fra folk

Du finner veien til stillhet, natur og eventyr på Inatur. Her får du ti utvalgte hytter for deg som virkelig vil langt bort fra hverdagen.

Hytter 10 unike overnattingsturer

Drømmer du om en kortreist ferie utenom det vanlige, for å gire ned og lade opp i norsk natur? Turene du aldri glemmer starter på Inatur.