Saltfjellet – grov ørret og ville fjell!

Saltfjellet-Svartisen nasjonalpark har fjellnatur i verdensklasse og kanskje Norges største fjellørreter. Hva venter du på? 

Skrevet av

Inatur Norge

Foto: Christer Rognerud

Saltfjellet-Svartisen nasjonalpark ligger midt mellom Mo i Rana og Bodø. Parken ble vernet i 1989 etter en lang kamp.

Dette store sammenhengende naturområdet består av nasjonalparken, tre landskapsvernområder og fire naturreservat som dekker et areal på 2875 km².

Saltfjellet-Svartisen er det eneste sammenhengende verneområdet som går fra kyst til fjell. Det er fjellvidder i øst og spisse fjell i vest. Midt i parken ligger selve Svartisen, Norges nest største isbre.

Ønsker du å se breen er det enklest å komme seg til en av brearmene  med skyssbåt. Er det derimot fjellvandring og ildrød fjellfisk du er ute etter, er de østlige innfallsportene å anbefale.

Enormt fjellområde

Du kan for eksempel komme inn fra Røkland i nordøst, eller Bjøllånes i sørøst. Uansett hvilken innfallsport du velger står du foran et enormt og ganske krevende fjellområde. Du bør være forberedt på tøffe elvekrysninger etter regnvær, dårlig røyebett i nordavind og potensielt mye vær.

På plussiden kan du oppleve fantastisk nordlandsnatur, kalkrike fjell med unik fjellvegetasjon, og noen av de største norske ørretene som lever over tregrensa.

Er du på vei oppover Tespdalen, kan du ta en kort avstikker til de vakre fjellgårdene Bredek, Granneset og Inner-Bredek.

Både på Inner-Bredek og Granneset finner du åpne buer. Det er et flott utgangspunkt for turer videre inn i fjellet. I tillegg har Statskog en rekke åpne hytter i Nordland og Saltfjellet.

 

Uansett om du går inn i Saltfjellet fra Bjøllånes i sør, eller Røkland i nord, har du et helt unikt fjelleventyr foran deg.

 

Fiske i Saltfjellet

Det er ikke mangel på vann i Saltfjellet. Felles for de aller fleste av dem er at de ligger på svært kalkrik grunn, og derfor er veldig næringsrike.

Det er tatt ørret på Saltfjellet på tett oppunder ti kilo, med en kondisjon av en annen verden. Dette er langt fra dagligdags, men det fins vann i fjellet med ekstremt høy snittvekt på fisken.

Vann som Bjøllåvannene er kjent for godt røyefiske, men vannene er langgrunne og det kan være vanskelig å få kontakt med storfisken uten båt. 

Heldigvis kan du leie både båt og husvær ved å leie Bjøllånaustet. Prøv markdrag eller dorging med små sluker. Under gode forhold kan fluefiske fra båt også være veldig effektivt.

 

Ørreten i Saltfjellet er nesten alltid stuttjukk og ildrød i kjøttet. Og ikke så rent sjelden stor. Denne på 1,4 kg kommer ikke i lokalavisa ... Foto: Christer ROgnerud
På Inatur.no kan du leie Bjøllåvassnaustet av Saltdal Jeger- og Fiskerforening. Bedre beliggenhet fins vel ikke?

 

Statskog har også flere åpne buer i området, blant annet Steinstua ved Nordre Bjøllåvann.

Hvis den verste snøsmeltingen er over kan det lønne seg å prøve noen kast i Bjøllåga, der den bukter seg rolig gjennom Bjøllådalen. De nedre delene av elva er strie og tungfisket. Det beste fiske får man nord for stien over Raudfjellet og opp til Krukkistua. Stien krysser Bjøllåga ved Storfiskea. Kanskje et lite hint i stedsnavnet?

Når du kommer innover i parken, på høyde med Bjøllåvanna, og er klar for langtur, kan du legge turen vestover mot Tollådalen og omegn. Elva Tollåga kan i partier overraske, og ryktene vil ha det til at det også er flott røye i de øvre delene av vassdraget.

Bruk tid

Vil du få stor fisk bør du ikke satse på å fiske deg gjennom hele parken, selv om fiskekortet lar deg gjøre det.

Velg deg heller ut et område med flere vann, og bruk tid der. Saltfjellet er stort og har fortsatt mange vann som nesten ingen har oppdaget.

De beste storfiskvannene kan virke livløse i lange perioder, helt til bettet plutselig slår til. Det er da de personlige rekordene kan ryke ...

 

Saltfjellet viser seg fra sin beste side med stor fisk på kroken, nydelig lys og fantastiske omgivelser. Da gjør det ikke noe at topplua måtte på. Foto: Christer Rognerud

 

Saltfjellet-Svartisen nasjonalpark er ikke bare fisk og fjell. På grunn av den spesielle geologien i området finner du kalkgrotter og sjeldne planter i nasjonalparken. Dyrelivet er rikt og lyset kjent for å være spesielt vakkert om sommeren.

Samtidig som Saltfjellet kan være brutalt, er det også godt organisert med merkede stier, broer og åpne buer. Sjekk allikevel værmeldingen grundig før du drar.

På Statskogs hjemmesider finner du en veldig god guide til forskjellige turer i Saltfjellet.

Du trenger bare ett fiskekort for området:

Statskogs Norgeskort for innlandsfiske

 

 

Leie hytte i området? Inatur har flere hytter i og ved Saltfjellet-Svartisen nasjonalpark.

 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Tips om hytter, jakt og fiske i Norge.

Relaterte artikler

Se alle artiklene
Fiske Tips fra lokalkjente Sikre isfisketips for ørret og røye

Drømmer du om fargesprakende røyer under isen, eller en grov vinterørret? Inatur gir deg tipsene.

Fiske Røyetips fra høst til vår

Fra røya samler seg på varpene på høsten til seinvinteren og vårens kikkfiske i fjellvannene; det kommende halvåret er en spennende tid for røyefiskere.

Fiske Hytter Renaelva – høstfiske i verdensklasse

Elva har svært stor ørret og harr, som gladelig tar tørrfluer. Høstfisket i elva kan være legendarisk når du treffer med forholdene. Her får du tips til fiske...