Hytter:

Opplev Láhko nasjonalpark – en reise av de sjeldne

Unike opplevelser venter deg i Láhko nasjonalpark. Lei deg inn på en av de rimelige hyttene fra Gildeskål JFF og opplev det som kanskje er Norges mest fotogene nasjonalpark.

Lahko har et unikt landskap og unike utleiehytter.

Litt nord for Saltfjellet-Svartisen, midt mellom Bodø og Mo i Rana, finner litt ukjente, men helt spektakulære Láhko nasjonalpark. Parken ble vernet i stor grad på grunn av den spesielle geologien, som preger både landskap, flora og fauna. 

Karst er geologiske landskapsformasjoner dannet gjennom vannets oppløsning av kalkspatmarmor. Grotter, karstsprekker, karstgater, jordbruer og blinde daler finnes i rikt monn og gir et spennende og vakkert landskap å bevege seg i.

Og med en kombinasjon av hurtigbåt og taxi kan du være installert på en av hyttene i Gildeskål på få timer etter avreise fra Bodø!

Magiske hytteturer i Láhko

Vann og myk kalkstein har formet landskapet i Lahko i årtusener.
Det mangler ikke på gode motiver i det unike landskapet i Láhko.
I tillegg til stor ørret kan du få flott røye i flere vann i Láhko.

I tillegg til hyttene fra Gildeskål JFF kan du også søke ly i en av Statskogs to åpne buer, Reinhagen og Kvasshåghytta i Beiardalen vest for nasjonalparken og fiske i alle vannene i området med Statskogs Norgeskort for innlandsfiske.

Nasjonalparken en av Statskogs jaktperler, for jegere med og uten hund, på jakt etter li- eller fjellrype. Naboområdene er også flotte.

Láhko er også en drøm for natur- og landskapsfotografer. Det er solcellepanel på alle hyttene så du kan lade både egne batterier og dingsene dine.

Unikt landskap

Håkonbu er en av de flotte hyttene du kan leie i nasjonalparken.

I det unike karstlandskapet kan du finne fantastiske figurer og formasjoner, i et spektakulært fjellandskap. 

Láhko nasjonalpark ble opprettet i 2009. Ordet lahku betyr fjellvidde på samisk og er et ord du vil finne flere steder i fjellet i samiske områder. Ordet beskriver flate sletteområder over tregrensa, svært viktige beiteområder for reindrifta. I Láhko går natur og kultur i ett.

Den kalkholdige berggrunnen gir grunnlag for en rik flora og interessant zoologi. Nasjonalparken har mange spesielle økosystemer, blant annet kalksjøer.

Vær oppmerksom på at sandete fjellstøvler kan slite på den myke kalksteinen. Ta hensyn og bruk de merkede stiene, ikke lag spor eller legg igjen noe i naturen.

Láhko er vakker om vinteren og. Her ser vi utløpet av Lagovann.

Rikt dyre- og planteliv

Det gir ikke bare opphav til grotter og spennende steinformasjoner. Det gir også godt med næring til alt som lever, både over og under vann.

Gode bestander av krepsdyr og insekter gjør livet godt å leve for ørret og røye. I flere av vannene i nærheten av hyttene du kan leie fra Gildeskål JFF kan du få virkelig stor ørret av beste kvalitet. Det er også tilgjengelige båter i noen av vannene ved hyttene.

Hytter i Láhko fra Gildeskål JFF

Nå snakker vi. Noen av ørretene i Lahko er drøye.

Gildeskål Jeger og Fiskerforening (GJFF) holder til i Gildeskål kommune, rett sør for Bodø og nord for Meløy. Midt i smørøyet for alle som elsker friluftsliv. Bratte fjell stuper ned i krystallklart hav, og både kystkultur og flotte fjellområder venter.

Hyttene ligger Láhko nasjonalpark og de omkringliggende verneområdene, midt i eventyret Láhko. Alle holder enkel og solid fjellstandard uten innlagt vann, med gass til matlaging og solceller for å lade mobil og kamera. 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Få turtips fra lokalkjente!

Powered by Labrador CMS