Finn fiskelykken i Fyresdal

I Fyresdalsheiene er det over 500 vann med ørret og lett tilgjengelige fiskekort. 

Skrevet av

Inatur Norge
 

Ørreten og mange av dens viktigste byttedyr i fjellområdene i Sør-Norge ble hardt rammet av forurensing i form av sur nedbør på 70-tallet. Siden da har utallige vann og vassdrag blitt kalket og ørret, laks og sjøørret trives på nytt i regionen.

I Fyresdalsheiene har ørretfisket tatt seg virkelig opp igjen. Her kan du virkelig boltre deg, enten du velger å ta inn på en av hyttene i Fyresdal eller velger teltet.

Du kan komme deg inn til ørreteldoradet til fots, med kano eller packraft. Du finner også en rekke vann som egner seg for dagsturer.

Fyresdal er gjennom Fyresdal Fiskefond delt inn i fem fiskesoner, og du kan kjøpe fiskekort for en sone eller hele området.

I tillegg er det et eget fiskekortområde rundt Fiskebustøylen på Valebjørgsheiene. Der kan du også leie hytter.

Sesongkort for hele området som forvaltes av Fyresdal koster 600,–, mens du får et ukeskort for 200‚–

Du kan også kjøpe døgnkort for hver enkel fiskesone:

Fiske på Momraksheia

 

Fyresdalsheiene om Momraksheia er fullt av flotte turmål og fiskevann. Og du kan regne med god plass. Foto: Live A. Sulheim

 

Momraksheia byr på både sik, ørret og røye i små og store vann i flott turterreng.

Fiske på Momraksheia

 

 

Hauggrend og Hegglandsgrend i Fyresdal

 

Fiskeplassene er varierte og spennende, med store og små vann i flotte omgivelser. Foto: Anne Lise Greivstad
Ørreten har gjort et skikkelig comeback i Fyresdalsheiene og kilosfisk kan du finne i en rekke vann og tjern. Foto: Foto: Anne Lise Greivstad

 

Hegglandsgrend og Hauggrend ligger nord-øst i Fyresdal i Vest-Telemark. Her kan du fiske i frodig og variert natur, frå Skredvatn på 340 moh. til tjern og fjellvatn på over 1000 moh på Sveinsheia. Flott turterreng med den nest høyeste toppen i Fyresdal, Roan på 1191 moh.

Skredvatn kan by på flott sik, og ørret opp mot kiloen, mens Sveinsheii leverar flott fjellørret som passar perfekt i panna.

Hegglandsgrend og Hauggrend

Fiske i Kilegrend

 

I Kilegrend kan du kose deg i en rekke flotte vann som dette. Foto: Helge Kiland
Og ørret finner du nesten overalt. Foto: Helge Kiland

 

Lengst sør i Fyresdal ligger Kilegrend. Et flott område med svaberg, strender og skogkledde heier, og selvfølgelig en rekke spennende fiskevann.

I hovedvassdraget finner du ørret, røye og sik. I mindre vann og tjern dominerer ørreten.

Fiske i Kilegrend

 

 

Fiske i Kleivgrend

 

Ørret er viktigste fiskeslag og fangster som dette er fullt mulig uten å gå langt. Lenger inn mot Valle fins større fisk. Foto: Jonathan Ridgeon
I Bondalsvatn er det sik, en svært undervurdert matfisk. Varmrøykt, speket eller gravet er den suveren. Foto: Jonathan Ridgeon

 

Kleivgrend ligger nord-vest i Fyresdal i Vest-Telemark og har mange vann både i hoveddalføret og inne på heiene. Kvaliteten på fisken er god og det er god tilgang på fiske for de som ikke kan gå så langt.

Det er godt fiske de fleste steder, men storfisken er stort sett å finne mot grensa til Valle, i Øyuvsvatn eller på Åslandsheia.

Fiske i Kleivgrend

 

 

Fiske i Birtedalen

 

Fra Birtevatn på 611 moh. kan du følge klekkingene oppover i terrenget når sommeren kommer. Når høsten står for tur kan du snu bunken og holde vinteren unna litt til ... Foto: Grethe Lassemo
I Birtedalen har du gode sjanser til å få deg en skikkelig ørretpanne – eller en kokfisk, hvis du har flaks og treffer på gode forhold. Prøv gjerne en padletur i hovedvassdraget. Foto: Grethe Lassemo

 

Området strekker seg fra Birtevatn på 611 moh. til nakne heier og myr på 1000-1100 moh. De fleste fjellvannene ligger fra 700-900 moh, og du finner både store innsjøer, små tjern og fjellelver med gode og varierte fiskemuligheter.

Fiske i Birtedalen

 

 

Fiskebustøylen på Valebjørgheia

 

I Birtedalen venter godt ørretfiske og flotte naturopplevelser. Foto: Lars Christian Usterud

 

Fiskebustøylen eren gamal støl med kjent aktivitet datert tilbake slutten av 1800-tallet.

Stølen tilhører gården Valebjørg Søndre og ble brukt til tradisjonell stølsdrift fram til 1932.

Valebjørgheia er et eldorado for fiske etter fjellørret. I 32 fjellvann kan du få fin fisk som er rød i kjøttet. Rekorden er 2,3 kg, og flott fjellørret på over kiloen blir tatt med jevne mellomrom.

Fiske på Valebjørgheia

 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Tips om hytter, jakt og fiske i Norge.

Relaterte artikler

Se alle artiklene
Fiske Hytter Renaelva – høstfiske i verdensklasse

Elva har svært stor ørret og harr, som gladelig tar tørrfluer. Høstfisket i elva kan være legendarisk når du treffer med forholdene. Her får du tips til fiske...

Fiske Heite tips til herlig høstfiske

Krystallklar luft, skarpe farger og god plass ved selv de mest lett tilgjengelige ørretvannene. Høsten er her og vi har gledet oss hele sommeren.

Jakt Fiske Hytter Bli kjent med Børgefjell

Det store fjellmassivet på grensen mellom Trøndelag og Nordland er mer enn en turmulighet. Det er nok for et helt turliv.