Tour de Fishspot:

Etappe 4 – på jakt etter storrøya

Når vi gyver løs på denne etappen av touren bestemmes helt og holdent av været. Det beste er å treffe det første stabile høytrykket med lite vind, etter isløsning. Litt skyer og nedbør som setter i gang klekkingene er bare flott, men vi skal for all del unngå nordvest og kulde.

En stor fjellrøye settes ut igjen etter en formidabel fight. Hekto for hekto er røya merkbart sterkere enn en tilsvarende ørret. De store røyene er ikke alltid de beste, og denne fikk gå.

Er du heldig og treffer forholdene ved et av de mange røyevannene i Engerdal kommune, kan fisket måle seg med det beste i områder betraktelig lenger nord. Det tas årlig storrøye på flerfoldig kilo.

Som nevnt er været sentralt for å treffe røyebettet. Fiskene liker ikke vind, ikke nordavær og har gjerne korte perioder hvor de kan beite i overflaten. 

Stor røye på grunt vann

I den perioden hvor grunnene fortsatt varmes opp kan stor røye trekke inn på grunt vann for å beite på nymfer og marflo. Da kan du på de rette stedene kaste på røye du ser, selv om den ikke vaker.

Nøyaktig hvor du satser på storrøya kan variere, siden det er så mange gode muligheter i Engerdal. Er du motivert for en båttur over Femunden kan du komme ganske nær Røvolltjønnan, sør for Røavassdraget. Da ligger hele Femundsmarka foran deg. Du kan også gå inn fra Svukuriset, en drøy mil.

Krevende vann med stor fisk

Er du eller har du vært i Engeråa kan du dog slippe unne med en betydelig kortere reise. Øst for Engerdal finner du Engerdal Østfjell, med Hognsjøen og Blakksjøen. Berggrunnen er kalkrik, og i Hognsjøen er hverken ørret eller røye over tre kilo usannsynlig for dem som er på rett sted, til rett tid.

Vannet er krevende, men belønningen deretter. Blakksjøen innehar en tallrik røyebestand hvor det er enkelt å få fisk.

Powered by Labrador CMS